de Zandhorst

Pastoor Verhoeffpark 114 1764 GS Breezand

  • Schoolfoto van de Zandhorst
  • Schoolfoto van de Zandhorst

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wat is de doorstroomtoets?

Rond februari maken de leerlingen een de doorstroomtoets. Dit is verplicht. Met de doorstroomtoets laten leerlingen zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht geeft de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Scoort de leerling op de toets beter dan het advies van de leerkracht? Dan moet de school het advies heroverwegen. Bij een lagere score hoeft dit niet. De eindtoets is geen examen, leerlingen kunnen niet slagen of zakken.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Tussentijdse toetsen

Een van onze uitgangspunten is dat ieder kind eigenaar is van zijn/haar eigen leerproces. Dit bewustzijn proberen wij te bereiken door iedere dag met de kinderen te reflecteren op hun eigen handelen. De uitkomsten van de reflectie gesprekken zijn weer uitgangspunt van de nieuwe leerperiode. Zo komen kinderen weer tot nieuwe doelen die zij samen met de leerkrachten zichtbaar maken. Leerkrachten krijgen daardoor vooral een coachende rol en vergroten zo de betrokkenheid van de kinderen.

De onafhankelijke LVS IEP toetsen (halverwege en aan het einde van het schooljaar worden deze afgenomen) benut de school om inzicht te krijgen waar het kind staat t.o.v. zijn/haar leeftijdgenootjes. De individuele- en groepsgegevens van deze toetsen kunnen door een planmatige aanpak op school- of kindniveau zorgen. De school verantwoordt haar resultaten en aanpak aan het bestuur van Stichting Surplus.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

De overstap naar het VO is een belangrijk moment voor onze leerlingen. Op de Zandhorst baseren wij ons advies op onze ervaringen met d leerling in de dagelijkse omgang en met het werken in de klas, de sociaal-emotionele ontwikkeling, Snappet gegevens, toets gegevens en LVS gegevens, de uitslag van de NIO en de doorstroomtoets. 

Eind groep 7                                                                                                                                                                                              De kinderen krijgen met hun rapport een verwacht advies. Dit is gebaseerd op eerder gegevens. De ouders geven schriftelijk toestemming voor de afname van de NIO door de Onderwijsversterkers.

Oktober groep 8                                                                                                                                                                                        Afname NIO n IEP LVS toetsen. De uitslag wordt besproken met leerling en ouders. Hierbij wordt het voorlopig advies gegeven, waarbij ook de mening van de ouders en de leerling gehoord worden. Op dit moment wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van de leerling. Ouders worden geïnformeerd over de verschillende VO-scholen, open dagen, data voor inschrijven, hoe in te schrijven en overige informatie.

Februari groep 8                                                                                                                                                                                        Afname doorstroomtoets. D uitslag wordt samen met het voorlopig advies besproken binnen het team tijdens een leerlingbespreking. In een gesprek met de leerlingen de ouder(s_ wordt het definitieve advies gegeven. Dit advies kan anders zijn dan het voorlopige advies en is daarbij afhankelijk van de afgelopen periode en de uitslag van de doorstroomtoets.

Maart groep 8                                                                                                                                                                                            De ouders melden hun kind aan bij de VO school van hun keuze. Hiervoor is een vaste aanmeldweek. De VO-scholen geven aan wanneer dit is.

April/juni groep 8                                                                                                                                                                              Warme overdracht met de VO-school. 

Leerlingen worden toegelaten op de VO--school. De leerling mag wel hoger geplaatst worden, lager kan alleen in overleg met de ouders. VO-scholen mogen geen tweede test eisen van de PO-school.

Mei groep 8                                                                                                                                                                                              Leerling gegevens worden overgedragen via OSO.

      

                                                                                                                                                   

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wat wordt er verstaan onder sociale opbrengsten?

Kinderen leren en ontwikkelen op school vaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzie oplossen en voor jezelf opkomen. Door deze vaardigheden te leren/ beheersen is het fijn en veilig op school en verbeteren ook de school prestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Respect voor elkaar
  • Veiligheid: jezelf en de ander
  • Verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven