Onze school vindt het waardevol om samen te werken met bedrijven en organisaties vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid, maar hanteert hierbij wel enkele spelregels. De belangrijkste spelregels staan in het sponsorconvenant.* Dit sponsorconvenant helpt bij het nemen van zorgvuldige en transparante beslissingen bij het aangaan van sponsorovereenkomsten. In de factsheet Spelregels sponsoring op basisscholen en middelbare scholen treft u een samenvatting waar wij ons als school aan houden voor het aangaan van een sponsorovereenkomst. Wanneer het convenant niet voorziet in een afspraak op een bepaald gebied stelt de directie van de school desgewenst aanvullende afspraken op. Heeft u bezwaar tegen de inhoud van een bepaalde sponsoring dan kunt u dit melden bij de schoolleiding.
Bent u het niet eens met de inhoud van een bepaalde reclame-uiting, al dan niet verbonden met de school dan kunt u contact opnemen met de Reclame Code Commissie. Deze commissie bereikt u via:
Reclame Code Commissie
Postbus 75684
1070 AR Amsterdam
Telefoon: 020-6960019
E-mail: [email protected]
www.reclamecode.nl
*OCW hanteert de lijn van dit convenant, ook na 2022
School en verzekeringen
Alle scholen van PCPO Midden-Brabant hebben de volgende verzekeringen afgesloten via Raetsheren:
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Ongevallenverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering biedt de school en zij die voor de school actief zijn (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaims door onrechtmatig handelen. Op de aansprakelijkheidsverzekering kan een beroep worden gedaan, als blijkt dat de schade voortkomt uit nalatigheid van een personeelslid.
Graag attenderen wij u op aspecten die vaak leiden tot misverstanden. Zo is de school/het schoolbestuur niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. De school heeft pas schadevergoedingsplicht als er sprake is van een verwijtbare fout. De school (of zij die voor de school optreden) moeten tekort zijn geschoten in hun rechtsplicht.
Soms wordt er schade geleden zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld als tijdens de gymnastiekles een bal tegen een bril komt. Die schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering en wordt niet door de school vergoed. In dat geval biedt de W.A-verzekering van de ‘dader’ vaak een oplossing.
Ook is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Leerlingen (of, als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een leerling die, tijdens de schooluren of tijdens door de school georganiseerde activiteiten, door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt is daar zelf (of de ouders) verantwoordelijk voor. Het is dus van belang dat ouders/verzorgers zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
Tijdens schoolreizen en schoolactiviteiten zijn kinderen, personeelsleden en vrijwilligers bij ongevallen (2) verzekerd. De verzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering indien een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk verzekerd, voor zover de eigen verzekering van betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade (kapotte bril, fiets etc.) valt niet onder de dekking. Bagage en persoonlijke eigendommen zijn niet meeverzekerd. Het collectief afsluiten van een reis- en bagageverzekering is vele malen duurder dan wanneer u dit zelf regelt via uw bank of verzekeraar. Daarbij houden we er rekening mee dat steeds meer gezinnen beschikken over een doorlopende reis- en bagageverzekering.
Onze school heeft geen W.A.-verzekering afgesloten voor de leerlingen. Wij gaan er vanuit dat ieder gezin over een dergelijke verzekering beschikt.
Afwikkelingen van eventuele schadegevallen lopen via de schoolleiding.