De Klachtenprocedure en Vertrouwenspersonen.
Op scholen werken mensen. Waar mensen werken, gaat wel eens wat mis. Dat willen we graag oplossen en we willen daarvan leren. Er zijn afspraken gemaakt over de manier waarop we op school omgaan met een klacht. Deze afspraken zijn vastgelegd in de ‘Klachtenregeling INOS’ die op school aanwezig is.
In het kort zijn er de volgende mogelijkheden:
1. Eerst een gesprek met de leerkracht of de betrokken medewerker. Een goed gesprek kan veel problemen oplossen. Vertel wat u zelf hebt gedaan om het probleem op te lossen. Vertel ook wat u van de leerkracht (of medewerker) verwacht. In de meeste gevallen lukt het om er samen uit te komen.
2. Op iedere school is een wettelijk verplichte coördinator sociale veiligheid aangesteld. Deze persoon kunt u ook aanspreken als de leerkracht er niet is of als het gesprek met de leerkracht niet het gewenste effect had.
3. De directeur van de school. Als het niet lukt om een goede oplossing te vinden, kunt u praten met de directeur van de school. Zij is verantwoordelijk voor de school. De directeur kan een beslissing nemen in een conflict.
4. De school heeft een schoolvertrouwenspersoon. Elke school van INOS heeft een schoolvertrouwenspersoon (dit kan ook coördinator sociale veiligheid zijn). Als u dat wilt, kan de schoolvertrouwenspersoon meedenken in het oplossen van een klacht. Het is meestal een leerkracht die de regels goed kent. Hij (of zij) kan u helpen in het zoeken van een manier om uw klacht te bespreken. Op De Eerste Rith zijn Peter Schoenmakers en Janneke Houben schoolvertrouwenspersoon.
5. Het College van Bestuur. Als het op school niet lukt om een goede oplossing te vinden (ook niet met de directeur), kunt u een brief of e-mail sturen aan het College van Bestuur van INOS (Postbus 3513, 4800 DM Breda). In die brief of e-mail vertelt u wat uw klacht is en wat u al hebt gedaan om de klacht op te lossen. Het College van Bestuur kan een gesprek met u aangaan. Ook kan het College van Bestuur de interne klachtencommissie van INOS vragen een advies te geven over de klacht. Het College van Bestuur neemt een beslissing hoe verder te handelen.
6. De landelijke klachtencommissie. Als het helemaal niet lukt om tot een goede oplossing te komen, kunt u een brief sturen aan de landelijke klachtencommissie katholiek onderwijs (Postbus 82324, 2508 EH Den Haag). Hoe dat moet, staat beschreven in de klachtenregeling. Het staat ook beschreven op de gezamenlijke website van de geschillencommissies in het bijzonder onderwijs (www.gcbo.nl ).
Er zijn nog een paar extra mogelijkheden om uw klacht te bespreken.
- De MR: De medezeggenschapsraad bespreekt geen klachten over personen. Klachten over het beleid van de school kunnen wel worden besproken.
- De externe vertrouwenspersoon: INOS heeft ook een externe vertrouwenspersoon die niet op een school werkt. Dit is: Jacqueline Klerkx, tel 06-22348129. www.vertrouwenswerk.nl of jacquelineklerkx@vertrouwenswerk.nl
- De inspectie van het onderwijs: U kunt uw klacht ook melden bij de inspectie van het onderwijs (Voor ouders: 0800-8051. Het postadres is Postbus 88, 5000 AB te Tilburg, of www.onderwijsinspectie.nl ). De inspectie geeft een signaal af aan de school, maar lost de klacht niet op. Daarvoor moet u in gesprek gaan met de school zelf. Afspraken bij (seksuele) intimidatie, (seksueel) misbruik en geweld:Als een klacht te maken heeft met (seksuele) intimidatie, misbruik, of geweld, kunt u daarvoor de gewone klachtenprocedure doorlopen. Let erop dat alle INOS-medewerkers verplicht zijn aangifte te doen bij de politie in dit soort situaties. Als u een klacht over intimidatie, misbruik of geweld wilt bespreken, maar (nog) geen aangifte wilt doen, kunt u contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon (mevrouw Jacqueline Klerx: 06-22348129) of de vertrouwensinspecteur van de inspectie van het onderwijs: Landelijk centraal meldpunt vertrouwensinspecteurs: Tel. 0900-1113111. Wel zullen deze mensen u vragen zelf aangifte te doen bij de politie.
Als kinderen ergens mee zitten:
Kinderen kunnen met vragen en problemen zitten die ze niet thuis, of met de eigen leerkracht kunnen (of willen) bespreken. In die gevallen kunnen zij terecht bij de schoolvertrouwenspersoon. Hij/zij wijst eventueel de weg naar externe personen of instanties voor verdere hulp.
INOS kent ook een regeling ‘melding vermoeden van een misstand’, ook wel de klokkenluidersregeling genoemd. Op de site van INOS kunt u daar meer over lezen. Zie: http://www.inos.nl/kennis-maken/moreel-kompasVertrouwenspersonen. Indien er sprake is van ernstige klachten, een vorm van machtsmisbruik, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten, kunt u op school een beroep doen op de vertrouwenspersoon, die naar uw verhaal zal luisteren. Bij ernstige klachten komt de school direct in actie. We handelen in overleg met externe deskundigen. Indien nodig, zal de externe contactpersoon u verwijzen naar een externe instantie. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met deze externe vertrouwenspersoon. Als medewerkers van INOS een klacht hebben, kunnen zij zich wenden tot: De heer Toine van Dorst van de Arbo-Unie (06-52501975 of 076-5487800). Hij heeft een beroepsgeheim. Dat is belangrijk als u met iemand in vertrouwen wilt praten over erg moeilijke persoonlijke situaties.