Hoe toetst de school de sociale veiligheid?
De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.
Toelichting van de school
Monitoren van de sociale veiligheid
Door middel van een tevredenheidsonderzoek onder ouders (om de 2 jaar) en leerlingen (jaarlijks) monitoren we de sociale veiligheid van de leerlingen via de enquêtetool van Vensters.
Kijkend naar de resultaten van de leerling-enquête van schooljaar 2023-2024 scoren we gemiddeld een 8,6. In schooljaar 2022-2023 was dit een 8,1. In schooljaar 2021-2022 was dit een 8,3. We zien hier een mooie groei. De kinderen geven met een 8,5 aan zich veilig te voelen op school, vorig jaar was de score een 8,0. De sociale veiligheid willen we behouden door in alle klassen te werken volgens een gedragsprotocol en door het volgen van het pestprotocol (mocht dit nodig zijn). De leerlingen geven met een 9,0 aan zeer tevreden te zijn met wat ze leren op school. Uitleg van de leerkracht wordt gewaardeerd met een 9,4 en hulp van de leerkracht met een 9,2. Vorig jaar scoorden we hier respectievelijk een 8,9 een 9,0 en een 9,0. Ook hier zien we groei, wat aangeeft dat we een stevige basis hebben ontwikkeld, mede ook door het inzetten van EDI. Op sociaal gebied is groei te zien. De vraag of de leerlingen vinden dat ze een leuke klas hebben, wordt nu gewaardeerd met een 7,8 ten opzichte van een 7,2 vorig jaar. Met de resultaten van het onderdeel sociale veiligheid zal de sociaal veiligheidscoördinator de bovenbouwgroepen in gaan om de resultaten te bespreken. De kinderen worden aan het denken gezet over hun eigen aandeel en rol in het groepsproces. Voor dit specifieke onderdeel zal in de groepsvormingsweken begin schooljaar 2024-2025 weer alle aandacht zijn.
Naast het afnemen van een jaarlijkse leerling-enquête vullen de leerkrachten twee maal per jaar Leerling in Beeld SEO (Observatiesysteem voor de sociaal-emotionele ontwikkeling voor de groepen 3-8) in voor alle leerlingen van groep 3-8. Ook de leerlingen van groep 5-8 vullen binnen Leerling in Beeld SEO een vragenlijst in, welke zichtbaar is in het portfolio. MijnKleutergroep is ons observatiesysteem voor de algehele ontwikkeling van de groepen 1 en 2. Ook zo monitoren we de betrokkenheid en het welbevinden van onze leerlingen.
Zie werkwijze: sociale opbrengsten.
Fysieke veiligheid
Meldcode
Scholen zijn sinds 2013 wettelijk verplicht om een Meldcode te hanteren. Zo kunnen zij sneller en beter ingrijpen bij vermoedens van kindermishandeling. Dat hoort tot de verantwoordelijkheid van alle medewerkers van INOS.Ik ben, omdat wij zijn! Wij geloven dat wij allemaal samen zorg dragen voor onze leerlingen: ouders/verzorgers en school. Wij zijn alert op signalen die kunnen duiden op huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Onze medewerkers reageren assertief op deze signalen. De meldcode is bedoeld ter ondersteuning. Zo weet iedereen wat vastgelegd wordt en welke stappen worden verwacht bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling en welke ondersteuning daarbij voor handen is. De Meldcode maakt onderdeel uit van het schoolveiligheidsplan van Kbs Weilust. Je vindt deze meldcode ook op www.scholenopdekaart.nl van onze school onder het kopje ‘sociale veiligheid op deze school’.
BHV
De school heeft ruim voldoende opgeleide bedrijfshulpverleners (BHV-ers), die jaarlijks worden na- en bijgeschoold. Jaarlijks zijn er 2 ontruimingsoefeningen, waarvan een samen met de kinderopvang.
Medicijngebruik
Een school mag geen medische handelingen verrichten, omdat leerkrachten niet medisch geschoold zijn en geen BIG registratie hebben. Ook mag de school geen kinderaspirine geven zonder overleg met de ouders. Dit betekent dat als uw kind specifieke medicijnen voorgeschreven krijgt, u in overleg moet gaan met de school over wat wel en niet kan. Hiervoor is een protocol opgesteld voor alle INOS scholen. In veel gevallen geldt dat de school wel kan attenderen op gebruik van het medicijn maar het niet mag toedienen. Handreiking medisch handelen door basisscholen
Gezondheid
De school vindt gezondheid van de leerlingen belangrijk. Om de gezondheid te bevorderen zijn er diverse activiteiten en afspraken op school, zoals:
- Twee keer per week gymles;
- Jaarlijkse deelname aan sportdag, Koningsdag en stimuleren van de Avondvierdaagse;
- Waar mogelijk doen we mee aan een sponsorloop;
- Sportactiviteiten na school en bij het overblijven;
- Alleen fruit is toegestaan in de ochtendpauze van de leerlingen;
- Ouders wordt verzocht traktaties zo gezond mogelijk te laten zijn;
- Bij de jonge leerlingen is er steeds meer aandacht voor bewegend/ spelend leren.
Onze school werkt nauw samen met de GGD. De GGD is onze en uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 0 t/m 19 jaar. Naast gezondheidsvoorlichting en preventie vinden op school de volgende activiteiten plaats: De doktersassistente voert bij leerlingen van 5-6 jaar en van 10-11 jaar, een onderzoek, de screening uit. Tijdens deze screening doet ze geen uitgebreid onderzoek, maar kijkt ze of er aanleiding is om nader onderzoek door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige te laten doen. Ze bekijkt daarvoor de vragenlijst ( die door u als ouder is ingevuld) en meet de lengte en het gewicht. U krijgt hiervan als ouder een algemene kennisgeving maar wordt niet uitgenodigd voor het onderzoek. Indien u aanwezig wilt zijn bij het onderzoek, kunt u dit aangeven bij de GGD. GGD West-Brabant helpt u, zodat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onder het motto ‘ieder kind in beeld’ zet de GGD West-Brabant zich dagelijks in met extra aandacht voor kinderen of gezinnen die dat nodig hebben.