Basisschool Sint Theresia

Lennisheuvel 52 5281 LG Boxtel

Schoolfoto van Basisschool Sint Theresia

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Aan het eind van de basisschoolperiode nemen we bij onze schoolverlaters de eindtoets van CITO af. Deze resultaten geven ons een duidelijk beeld over het niveau van ons onderwijs. De resultaten worden gewogen (aangepast aan de schoolpopulatie) vergeleken met de landelijke resultaten. In de afgelopen jaren lag ons schoolgemiddelde, op 2021 na, boven het landelijk gemiddelde. Dat is een resultaat waar we trots op zijn. Ook in 2022 scoorden we ruim boven het landelijk gemiddelde. Onze scores worden vergeleken met scholen die een vergelijkbare populatie leerlingen hebben. Omdat wij  te maken hebben met een klein aantal leerlingen dat deelneemt aan de eindtoets, kijken we niet alleen naar gemiddelde scores, maar volgen we alle kinderen ook individueel. We zorgen ervoor dat leerlingen het beste uit zichzelf halen en streven daarmee naar hoge opbrengsten. Kinderen ontwikkelen en groeien op hun eigen lijn en stromen uit naar het VO passend bij hun mogelijkheden. We kijken op onze school dan ook vooral naar de individuele groei en ontwikkelkansen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het advies van de school is zeer belangrijk voor de toekomstige schoolkeuze.
Uw kind werkt hier namelijk zijn of haar hele basisschoolperiode voor. Wij als school doen ons uiterste best om het advies goed passend te maken voor uw kind. Het advies wordt opgesteld door de adviescommissie van de school. In deze adviescommissie hebben de leerkrachten van groep 7 en 8, intern begeleider en directeur zitting. De adviescommissie komt drie keer bij elkaar. Eén keer voor de oriëntatie adviezen van groep 7, één keer voor de voorlopige adviezen van groep 8 en één keer voor de definitieve adviezen van groep 8.

Om een goed advies te kunnen geven gebruiken we verschillende bronnen, namelijk:
·  Gegevens rondom inzet, motivatie, leer- en werkhouding
·  Rapporten van groep 6 t/m 8
·  DIA LVS (leerlingvolgsysteem)  

Ons schooladvies baseren we dan ook op de totale ontwikkeling van uw kind.  

Oriëntatie, voorlopig en definitief advies
Aan het eind van groep 7 ontvangen de kinderen een oriëntatie advies. In januari van groep 8 wordt een voorlopig advies gegeven. De ouders worden samen met hun kind uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens dit gesprek zal het oriëntatie of voorlopig schooladvies gegeven worden. Met deze adviezen geven wij als school aan welke type voortgezet onderwijs wij op dat moment het meest geschikt vinden voor uw kind.

Het definitieve schooladvies wordt in maart van groep 8 gegeven. De ouders zullen na de afname van de doorstroomtoets in februari samen met hun kind uitgenodigd worden voor een gesprek en hierin zal het definitieve advies gegeven worden. Met dit advies kunt u uw kind aanmelden bij een door u en uw kind gekozen Voortgezet onderwijsschool. Dit kan tijdens de landelijk bepaalde aanmeldweek.       

                                            

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven