Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind ziek is, vragen wij u dit voor aanvang van de school te melden. U geeft dit telefonisch door (0411-674576). Graag tussen 8.00 uur en 8.20 uur en niet via de mail, het ouderportaal of op andere manieren.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Het aanvragen van verlof dient altijd schriftelijk en met redenen omkleed bij de directie te gebeuren. Dergelijk verlof dient altijd persoonlijk bij de directeur te worden aangevraagd middels een ‘aanvraagformulier vakantie en verlof’. Elke afwezigheid van leerlingen wordt dagelijks door de groepsleerkracht genoteerd. Wanneer er sprake is van ongeoorloofd verzuim, wordt dat door de directie bij de leerplichtconsulent van de gemeente gemeld. Daartoe is de schooldirectie wettelijk verplicht.
Vakantieverlof
Een verzoek om vakantieverlof op grond van artikel 13a van de leerplichtwet 1969 dient minimaal 2 maanden tevoren schriftelijk aan de directeur te worden voorgelegd.
Vakantieverlof wordt toegekend wanneer:
- Het wegens de specifieke aard van het beroep van één van de ouders slechts mogelijk is om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan én
- Het betreft de enige mogelijkheid in dat schooljaar om eenmaal met het gezin op vakantie te gaan én
- Een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat verlof binnen de officiële schoolvakanties in het gehele schooljaar niet één keer mogelijk is.
Vakantieverlof mag:
- Hooguit eenmaal per schooljaar worden verleend.
- Niet langer duren dan 10 schooldagen.
- Niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar.
Wanneer wordt een verzoek zeker afgewezen?
- Familiebezoek in het buitenland.
- Vakantie in een goedkopere periode of in verband met een speciale aanbieding.
- Vakantie in verband met een gewonnen prijs.
- Vakantie bij gebrek aan een andere boekingsmogelijkheid.
- Uitnodiging van familie of vrienden om buiten de eigen schoolvakanties op vakantie te gaan.
- Eerder vertrekken of later terugkeren in verband met verkeersdrukte.
- Verlof voor een kind omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
- Deelname aan sportieve of culturele evenementen buiten schoolverband.
Gewichtige omstandigheden voor verlof voor 10 of minder schooldagen per schooljaar.
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van het gestelde in artikel 14 lid 1 van de leerplichtwet voor 10 schooldagen per schooljaar of minder, dient vooraf of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering aan de directeur van de school te worden voorgelegd. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- Voor het voldoen aan de in Nederland algemeen geldende wettelijke en godsdienstige verplichting voor zover dit absoluut niet buiten de lesuren kan geschieden.
- Voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag (binnenland) of 2 dagen (buitenland).
- Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor 1 of ten hoogste 2 dagen (afhankelijk waar het huwelijk wordt gesloten).
- Bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad. Duur in overleg met de directeur.
- Bij overlijden van bloedverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen.
- Bij overlijden van bloedverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen.
- Bij overlijden van bloedverwanten in de 3e of 4e graad voor ten hoogste 1 dag.
- Bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en 12 ½ -, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag.
- Voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof.
Gewichtige omstandigheden voor verlof voor meer dan 10 schooldagen per jaar.
Een verzoek om extra verlof in geval van gewichtige omstandigheden op grond van artikel 14 lid 3 van de leerplichtwet 1969 voor meer dan 10 schooldagen per schooljaar dient minimaal 1 maand tevoren via de directeur van de school bij de leerplichtambtenaar van de woongemeente te worden voorgelegd. Verlof indien: De ouders dienen een getekende verklaring van een arts of een maatschappelijk werk(st)er te overleggen waaruit blijkt dat een verlof noodzakelijk is op grond van medische of sociale indicatie betreffende één van de gezinsleden.
Waarschuwing: Tegen de directeur zal proces verbaal worden opgemaakt wanneer deze zijn/haar verplichting om mededeling van ongeoorloofd verzuim te doen aan de leerplichtambtenaar niet nakomt. Tegen de ouders die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, zal proces verbaal worden opgemaakt.
Na ondertekening van het formulier door de directie dient u ook altijd zelf bij de leerkracht melding te maken van de tijdelijke afwezigheid van uw kind. Het kan voorkomen dat uw kind huiswerkopdrachten krijgt.