Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Vóór de start van de schooldag horen wij graag of een kind ziek is of naar de tandarts of dokter moet. Misschien kan een kind langere tijd niet naar school komen. Dan bekijken we graag samen met ouders hoe we het onderwijs toch kunnen voortzetten.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Leerplicht en verlofregelingen
Ieder kind heeft recht op onderwijs. In Nederland is de jeugd wettelijk verplicht onderwijs te volgen. De leerplichtwet voor kinderen van 5 jaar en ouder kent geen snipperdagen, maar wel een aantal vaste vakantieweken. De wet kent maar één mogelijkheid om extra verlof voor vakantie te verlenen. Dit betreft de situatie waarbij de leerling vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders slechts buiten alle andere schoolvakanties om met vakantie kan gaan. De directie mag in deze uitzonderlijke situatie maximaal twee weken verlof per schooljaar verlenen. Dit verlof mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen. Er kan maar eenmaal per jaar vakantieverlof worden verleend. Bij een verlofaanvraag van meer dan twee weken, beslist de leerplichtconsulent van de gemeente Alphen aan den Rijn.
De school mag geen verlof verlenen bij bijvoorbeeld: een concertbezoek, een (wintersport)vakantie buiten de reguliere vakanties om en/of om eerder op vakantie te gaan om de files te ontwijken, een sportevenement buiten schoolverband, een bezoek aan pretpark of tentoonstelling. De school is verplicht om ongeoorloofd verzuim aan de leerplichtconsulent van de gemeente Alphen aan den Rijn te melden. Tegen ouders die hun kind zonder toestemming van school houden, kan door de leerplichtconsulent een proces-verbaal worden opgemaakt.
Verlof kan wel worden verleend voor: het vervullen van wettelijke verplichtingen, voor zover dat niet buiten de lesuren kan , een verhuizing, het bijwonen van het huwelijk van familieleden van de 1e t/m de 4e graad, een huwelijksjubileum (12½- , 25-, 40-, 50- of 60-jarig jubileum) of een ambtsjubileum (25-, 40- of 50-jarig jubileum) van ouders of grootouders, het overlijden van familieleden in de 1e t/m 4e graad.
De verlofaanvraagformulieren zijn op school verkrijgbaar. Wanneer ouders verlof willen aanvragen, dienen zij uiterlijk drie weken voor de verlofdatum een schriftelijk verzoek in bij de directie.Wilt u meer weten over de leerplicht en verlofaanvragen? Neem dan contact op met de directie of Mevrouw A. van der Pouw, de leerplichtconsulent van gemeente Alphen aan den Rijn. Tel. 0172-46 55 10 of [email protected]
Vrij in verband met een behandeling van uw kind
Bij medische behandelingen (waaronder ook logopedie) verdient het de voorkeur dat de buiten schooltijd plaats vindt. Het kind mist dan zo min mogelijk lestijd. Blijkt dit niet mogelijk dat kunt u hiervoor vrij vragen bij de directeur.
Bij logopedische behandeling onder schooltijd heeft het sterk onze voorkeur dat deze op onze school of op een school in de buurt plaats vindt.
Bij dyslexiebehandeling onder schooltijd geeft de school alleen vrij als deze op school plaats vindt of, als dat niet mogelijk is, op een school in de buurt. Wij kunnen u helpen bij het vinden van een aanbieder die behandeling op onze school of eventueel op een school in de buurt kan aanbieden. Mocht de behandeling op een buurtschool plaats vinden dan bent u zelf verantwoordelijk voor het halen en brengen van uw kind.
Sommige ouders kiezen ervoor hun kind extra lessen aan te bieden (‘remedial teaching’). De regels van de Inspectie van het Onderwijs maken dat wij dit onder schooltijd niet toe kunnen laten en uw kind hiervoor dus geen vrij kunnen geven. Hieronder wordt verstaan: de begeleiding van leerlingen door externen op eigen initiatief van ouders binnen de reguliere schooltijd. Deze begeleiding wordt geboden door een instelling of privépersoon die geen directe relatie met de school heeft. De kosten van deze hulp zijn uiteraard voor rekening van de ouders. Het verstrekken van informatie over de leerling aan externe instanties vindt alleen plaats met schriftelijke toestemming van de ouders. Adviezen van externen worden door de school alleen opgevolgd als dit binnen de mogelijkheden en het onderwijsconcept van onze school past. Hierbij wordt door de school een afweging gemaakt tussen het belang van de individuele leerling en het belang van het in stand houden van goed onderwijs voor de andere leerlingen in de groep.