Informatie en communicatie met ouders
In de tweede helft van het schooljaar wordt er een informatieavond gehouden voor ouders van kinderen die binnenkort 4 jaar worden. Het team wordt dan voorgesteld en er is een eerste toelichting over de school en ons onderwijs. Na deze avond kunnen de ouders op een inloopochtend binnenlopen en de school in werking zien. Uiteraard is er daarnaast altijd de mogelijkheid om een afspraak te maken voor informatie en een rondleiding door de school. Bij de start van een nieuw schooljaar wordt er een groepsinformatieavond gehouden. Elke leerkracht ontvangt de ouders om hen te informeren over groepsspecifieke zaken.
Welbevindingsgesprekken en portfoliogesprekken
Aan het begin van een nieuw schooljaar vinden er welbevindingsgesprekken plaats. Deze zijn op aanvraag van de leerkracht of worden aangevraagd door ouders. Bij een welbevindingsgesprek zijn ouders, kind en leerkracht aanwezig. In dit tien minuten durende gesprek staat het welbevinden van het kind centraal. Twee keer per jaar vinden er portfoliogesprekkenplaats met ouders en hun kind. Er vindt dan een gesprek plaats n.a.v. het portfolio van het kind, de gegevens van de leerkracht en over dat wat ouders inbrengen. Het kind is zelf eigenaar van zijn/haar portfolio. De weken waarin deze gesprekken plaatsvinden, worden bij de start van het schooljaar gepland en gecommuniceerd, zodat ouders hier rekening mee kunnen houden. De gesprekken zelf worden enkele weken voor de gesprekken middels inschrijving via SchouderCom gepland.
Brengen en ophalen van uw kinderen
We vinden het belangrijk een goed contact met ouders op te bouwen. Daarom bent u tot en met groep 8 van harte welkom om uw kind ’s ochtends naar de groep te brengen. De leerkracht is dan in de klas om de kinderen te ontvangen. Als de school uit is komen de leerkrachten met de kinderen naar buiten en dragen de kinderen over aan hun ouders. Wij hechten hier veel waarde aan en noemen dit de warme overdracht.
Gevonden voorwerpen
Spullen die op school blijven liggen of gevonden worden op het speelplein worden op school bewaard. Regelmatig komt er een oproep op SchouderCom om te kijken, wanneer u iets kwijt bent. Spullen die niet worden opgehaald worden vervolgens weggebracht naar een goed doel.
Gezonde school
De kinderen mogen voor in de ochtendpauze drinken meenemen en fruit of groente om te eten. Iets anders wordt niet op prijs gesteld. Het is ook fijn wanneer hier rekening mee wordt gehouden tijdens de traktatie tijdens verjaardagen.
Groepsverdeling
Uilenspiegel plaatst kinderen van verschillende leeftijden indien mogelijk bij elkaar in de groep. Het niveauverschil dat hierdoor ontstaat lokt stimulering en ondersteuning van de kinderen onderling uit. Het geeft kinderen de gelegenheid te leren en ervaren van en met anderen. Daarbij is de ervaring om oudste of jongste te zijn in een groep erg waardevol. Bij het maken van de groepsverdeling laten we ons leiden door een aantal criteria: aantallen, welbevinden, verdeling jongens/meisjes, vriendjes/vriendinnetjes en een evenredige verdeling van ondersteuningsbehoeften over de groepen.
Kamp
Aan het begin van het schooljaar gaan we met alle groepen van onze school op schoolkamp. Doel van het kamp is kennis maken met elkaar en met de leerkrachten. Wij zien hier ook het belang van een goede groepsvorming en versterking van de verbinding tussen kind, leerkracht en ouder. Naast de leerkrachten gaat er ook altijd een begeleidende groep ouders mee. Het schoolkamp speelt zich af gedurende twee tot vier dagen. Uw kind blijft dan ook minimaal één nacht op het kampterrein slapen.
Kom op bezoek dag
Eén ochtend per twee schooljaren mogen de kinderen familie, vrienden en andere belangstellenden uitnodigen om op school te komen kijken. De kinderen kunnen dan zelf het werk dat ze aan het doen zijn, laten zien en erover vertellen.
Maandopening, maandsluiting
De maandopeningen vinden eenmaal per maand plaats op maandagochtend. De jarigen van de maand worden dan in het zonnetje gezet. Bij de maandopeningen zijn ouders van harte welkom. De maandsluitingen vinden eenmaal per maand plaats op donderdagmiddag. Ook hierbij zijn ouders van harte welkom. De precieze data van de maandopeningen en maandsluitingen kunt u vinden in de jaarkalender op SchouderCom. Na de maandsluitingen sluiten alle kinderen met hun leerkracht de dag af in hun eigen groepslokaal en gaan daarna naar huis.
Overblijven
Alle kinderen blijven over op school. De kinderen eten om 11.45 uur in het eigen lokaal met de eigen leerkracht. Tijdens de pauze zijn er vanaf 12.00 uur overblijfouders en een leerkracht bij de kinderen. Om 12.45 uur beginnen de lessen weer. De kosten van het overblijven bedragen € 40,- per kind. U ontvangt hiervoor een factuur van de oudervereniging. De overblijfouders helpen tijdens het overblijven. Alle overblijfkrachten zijn wettelijk verplicht om een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen (dit verloopt via de school). Tevens is het verplicht dat minstens de helft van alle overblijfkrachten scholing omtrent overblijven heeft gevolgd. Er is één overblijfcoördinator.
Verjaardagen
Tijdens de maandopening in de maand van de verjaardag van uw kind, wordt er voor uw kind gezongen door alle kinderen, ouders en leerkrachten van de school. Uw kind mag dan op het podium komen. Op de dag dat uw kind jarig is, kan dat op school gevierd worden. In overleg met de leerkracht wordt een gunstig tijdstip gekozen. U kunt dan, als ouders, bij het ‘feestje’ aanwezig zijn. Ook broertjes en zusjes mogen mee.
Verkeer
Gezien de beperkte parkeerruimte rond de schoolverzoeken we u zoveel als praktisch mogelijk is met de fiets naar school te komen. Kinderen zijn verplicht hun fiets in de fietsenstalling te parkeren. Wanneer u uw kinderen komt brengen en/of halen vragen we u uw fiets niet in de nabijheid van de poort te stallen. Om een goede doorstroom mogelijk te maken, vragen we u midden op het schoolplein op uw kind(eren) te wachten.
Werkgroep luizen
Al enkele jaren voeren we na vakanties hoofdluiscontrole uit. Op deze manier hopen we het hoofdluisprobleem binnen de perken te houden. De hoofdluiscontrole wordt uitgevoerd door een werkgroep van ouders. Deze werkgroep voert op elke woensdag na een vakantie een hoofdluiscontrole uit. Een uitgebreid protocol is op school in te zien.
Informatie over de verlof- en verzuimregeling
In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Kinderen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan hieronder.
Situaties waarin een melding volstaat
- Bij overlijden van bloed- en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers, huwelijk van bloed- en aanverwanten dan wel pleegouders/verzorgers, bij verhuizing en kennismakingsbezoek aan de nieuwe school, bij een 12½-, 25-, 40-,50-, 60 jarig huwelijksjubileum van ouders en grootouders.
- Bezoek aan dokter, tandarts, specialist enz. Dit dient echter zoveel mogelijk buiten schooltijd plaats te vinden.
Situaties waarin toestemming gevraagd dient te worden bij de directeur
- Bij vervulling van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.
- Wanneer het kind vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders/verzorgers slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan.
- Het kind kan door zeer uitzonderlijke omstandigheden de school niet bezoeken (gedacht kan worden aan bijzondere gezinsomstandigheden waarbij geen enkele andere mogelijkheid bestaat dan dat het kind door familie wordt opgevangen).
Aanvragen voor vrijstelling/verlof worden altijd individueel door de directeur beoordeeld. Op school zijn standaardformulieren verkrijgbaar om verlof aan te vragen.
- Het besluit op een verlofaanvraag wordt gegeven binnen een redelijke termijn na ontvangst van de aanvraag (uiterlijk binnen acht weken).
- Het besluit wordt schriftelijk en met opgave van reden aan de ouders meegedeeld.
- Het besluit is ondertekend en van datum voorzien.
- In het besluit worden ouders erop gewezen dat zij binnen zes weken bij de directeur schriftelijk hun bezwaren kenbaar kunnen maken tegen de beslissing.
- De directeur neemt zo spoedig mogelijk na ontvangst van het bezwaarschrift een besluit (uiterlijk binnen zes weken of binnen twaalf weken indien zij advies vraagt aan de bezwaarschriftencommissie).
- De ouders moeten in de gelegenheid zijn gesteld om te worden gehoord en zij moeten kennis hebben kunnen nemen van adviezen die op het besluit betrekking hebben.
Verzuimregistratie
De school houdt een verzuimregistratie bij. Wanneer een verzuim gemeld is en er is een geldige reden voor of als verlof is aangevraagd dat is goedgekeurd, dan is het verzuim geoorloofd. Wanneer er geen geldige reden is of er is geen toestemming verleend, dan wordt het verzuim als ongeoorloofd geregistreerd en is school verplicht het verzuim te melden bij het Regionaal Bureau voor Leerplicht. Ook als een kind regelmatig niet naar school gaat of vaak te laat komt is school verplicht van dit relatieve verzuim melding te doen bij het Regionaal Bureau voor Leerplicht. Het Regionaal Bureau Leerplicht zal dan contact opnemen met de ouders.
Stagiaires/ studenten
In onze school zijn wij gewend om breed naar ontwikkeling te kijken, dus ook naar de ontwikkeling van toekomstige leerkrachten. We bieden gelimiteerd ruimte aan studenten van de PABO (Hogeschool de Kempel) om stage te komen lopen. Daarnaast bieden we stageplaats voor onderwijsassistenten in opleiding (ROC de Leijgraaf, Summa College). Hogeschool de Kempel is een zelfstandige hogeschool die zich volledig toelegt op één opleiding: de opleiding tot leraar basisonderwijs. ROC de Leijgraaf en Summa College bieden Middelbaar Beroepsonderwijs voor o.a. de opleiding tot onderwijsassistent.
Sponsoring
Bij sponsoring geeft een sponsor geld, goederen of diensten aan een school in ruil voor een tegenprestatie. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring, maar van een schenking. Als tegenprestatie kan de school bijvoorbeeld de sponsor vermelden in de schoolkrant, schoolgids of nieuwsbrief. Sponsoring op school moet aan wettelijke voorwaarden voldoen. Ouders en leerkrachten hebben het recht om via de medezeggenschapsraad hun stem te laten horen over een sponsorcontract. Voor scholen is er een convenant met gedragsregels rond sponsoring waarin staat waar scholen op moeten letten, waar sponsors aan gebonden zijn, wat valkuilen zijn en hoe scholen inspraak van ouders, teams en leerlingen moeten organiseren. Meer informatie is terug te vinden via www.rijksoverheid.nl in het convenant‘scholen voor primair en voortgezet onderwijs ensponsoring 2015-2018’.
Foto’s en videoregistratie
Regelmatig door het jaar heen worden er foto’s en videobeelden gemaakt van ons onderwijs of van bepaalde activiteiten. Deze beelden worden gebruikt voor intern gebruik en plaatsing op de website, folder, kalender of schoolgids en SchouderCom. Ook internet en sociale media maken steeds vaker onderdeel uit van het schoolklimaat. De school vraagt hiervoor apart toestemming aan de ouders.
Privacy
SAAM* heeft in haar privacystatement opgenomen welke persoonsgegevens worden bijgehouden en waar deze gegevens voor gebruikt worden. Het privacystatement is te vinden op de website van SAAM*.