Kindcentrum Wereldweijde

Cortenhoeve 51 2411 JL Bodegraven

  • Schoolfoto van Kindcentrum Wereldweijde
  • Schoolfoto van Kindcentrum Wereldweijde
  • Schoolfoto van Kindcentrum Wereldweijde
  • Schoolfoto van Kindcentrum Wereldweijde

In het kort

Toelichting van de school

Kindcentrum Wereldweijde maakt deel uit van stichting De Vier Windstreken. De opvang binnen kindcentrum Wereldweijde wordt verzorgd door Quadrant Kindercentra.

Wij geven onderwijs vanuit een open christelijke visie waarbij we oog hebben voor het kind en we respect hebben voor elkaar.

Wij helpen kinderen hun eigen talenten optimaal ontwikkelen. Hoe eerder kinderen weten wie ze zijn en wat zij kunnen hoe beter ze voorbereid zijn op hun toekomst. Kinderen leren om invloed te hebben op hun eigen leerproces.

We geven betekenisvol onderwijs, door het te verbinden met de wereld om ons heen. Kinderen leren daarbij om samen te werken, initiatief te nemen, creatief en kritisch te denken. Vanuit concrete alledaagse thema's zorgen we dat kennis en vaardigheden versterkt worden.

Ouders hebben een belangrijke plek in ons kindcentrum. Samen zorgen wij dat elk kind met zelfvertrouwen in de toekomst betrokken en verantwoordelijke wereldburgers worden. 

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • eigentijds aanbod
  • (open) christelijke visie
  • talentontwikkeling
  • persoonlijk
  • kleinschalig

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Het leerlingenaantal is afgelopen periode gedaald omdat er een grote groep 8 is afgestroomd. We weten dat de nieuwe aanmeldingen toenemen en dat de school groeiende is.

De kinderen die onderwijs krijgen zijn verdeeld over 7 groepen. Dat betekent dat de groepen niet zo groot zijn.

De kinderen van het kinderdagverblijf zijn verdeeld over 3 groepen en de buitenschoolse opvang is verdeeld over 2 groepen. Vanaf oktober 2023 is er ook een peutergroep. We bieden binnen ons kindcentrum een compleet aanbod voor de leeftijd 0-12 jaar. Hierbij kunnen de kinderen gebruik maken van kinderopvang en onderwijs. 

Kinderen, hun ouders en opvoeders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten werken bij ons samen om de kinderen te laten spelen, leren, ontdekken en ontwikkelen vanuit hun talenten.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
147
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Binnen kindcentrum Wereldweijde hebben we een continurooster. Dit rooster zorgt voor rust en duidelijkheid voor alle kinderen. De kinderen eten samen met hun leerkracht in de klas.

Het rooster hebben we in samenwerking met onze partner Quadrandkindcentra aangevuld met voor- en naschoolseopvang. 

De kinderen van de groepen 1 t/m 3 hebben op de vrijdag een vrije middag. 

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Een prettige sfeer vinden we enorm belangrijk en past bij wie wij als kindcentrum willen zijn. Samen met ouders en kinderen bouwen we hier aan. Dit doen we door op school beleid te hebben op veiligheid, te werken met de methode De Vreedzame School en met u (en uw kind) in gesprek te gaan over hoe het met uw kind gaat. Daarnaast nemen we twee keer per jaar een vragenlijst af en waar nodig passen we dan het beleid aan. Samen werken we aan een fijne sfeer in ons kindcentrum.

Intern en extern vertrouwenspersoon

Binnen Kindcentrum Wereldweijde hebben we een interne vertrouwenspersoon. Deze persoon is aanspreekpunt voor leerlingen, ouders en personeel bij klachten of onvrede. De interne vertrouwenspersoon kan u adviseren en samen met u bekijken wat de beste weg is voor uw klacht. Hij gaat zorgvuldig met de kwestie om. Onze interne vertrouwenspersoon is: Marcel Langeveld, marcel.langeveld@d4w.nl, bereikbaar maandag t/m vrijdag. 

Naast de interne vertrouwenspersoon kunt u kiezen voor het inschakelen van een externe vertrouwenspersoon om u advies te geven over de procedure van uw klacht of het delen van uw zorgen. De externe vertrouwenspersoon van Kindcentrum Wereldweijde is: Albert van der Zalm. Contact gegevens: Albert van der Zalm/ 06- 23814297/ info@albertvanderzalm.nl.

Beleidsplan Sociale Veiligheid van De Vier Windstreken

De Vier Windstreken hecht veel waarde aan een pedagogisch leer- en leefklimaat, waarin zowel leerlingen als personeel een gevoel van veiligheid en geborgenheid ervaren. Dit draagt immers bij aan een positieve ontwikkeling, functioneren en prestaties van alle betrokkenen. Bij leefklimaat wordt de fysieke schoolomgeving beoogd. Hier wordt verantwoord toezicht georganiseerd, zonder de toenemende zelfstandigheid van de leerlingen in de weg te zitten.

Het beleidsplan ‘sociale veiligheid’ is onderdeel van het meer algemene integrale veiligheidsplan van De Vier Windstreken. In het beleidsplan veiligheid staan duidelijke richtlijnen waarlangs alle scholen gericht beleid voeren op het terrein van fysieke en sociale veiligheid. Het Beleidsplan Sociale Veiligheid is te vinden op de website van de school.

Het doel van sociale veiligheid is om een zo veilig mogelijke leer- en werkomgeving te creëren voor leerlingen, professionals en ouders. Een leef- en leerklimaat waarin ons personeel en onze leerlingen zich veilig voelen en zich positief verbonden voelen met de school. We proberen hierdoor alle vormen van agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten in of binnen de directe omgeving van de school te voorkomen en daar waar zich incidenten voordoen adequate maatregelen te treffen om verdere escalatie te voorkomen. De onderwijsinspectie ziet toe op dit te voeren beleid, omdat sociale veiligheid, naast onze wens, ook een wettelijke zorgplicht is.

Educatie op het gebied van sociale veiligheid

Hoewel ieder mens uniek is en aanwijsbare culturele, sociale of fysieke verschillen kan ervaren, zijn er per ontwikkelingsfase gemeenschappelijke elementen herkenbaar. Met deze gemeenschappelijke kenmerken als basis leren kinderen omgaan met zichzelf en anderen, hebben we als doel om een positieve kijk op seksualiteit mee te geven en waarden en normen met elkaar te vormen, zodat zij (later) verantwoorde keuzes maken in de omgang met anderen. Door gebruik te maken van een erkende methode willen wij deze doelen behalen en borgen. Dit doen wij door gebruik te maken van de methode Vreedzame school en Veilgwijs.

Deze methoden richten zich op:

  • educatie
  • houding/meningsvorming
  • de school
  • haar sociale omgeving.

Naast het methodisch lesgeven, is het onderwerp sociale veiligheid ook in het dagelijks handelen van de leerkracht verweven.

Naast deze manier van werken hanteren we onze eigen gedrags- en schoolregels. Het verbieden van gedrag is niet constructief. Daarom zijn onze regels zo opgesteld dat gewenst gedrag wordt weergegeven. Binnen de aanpak voor sociale veiligheid krijgen de gedrags-, omgangs- en schoolregels aandacht. Hieronder zijn de gedrags- en omgangsregels van de school opgenomen:

  1. We mogen er zijn en iedereen hoort erbij
  2. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen gedrag
  3. We lossen conflicten samen op
  4. We hebben respect voor de wereld om ons heen
  5. We hebben oog en oor voor elkaar

Terug naar boven