Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De organisatie van ons onderwijs gaat uit van passende instructies. De leerlingen krijgen in hun jaargroep de instructies voor rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen. Voor de verwerking van de lesstof maken de leerlingen gebruik van het stilte lokaal of het Leerplein. Op het Leerplein kunnen kinderen overleggen, elkaar helpen en hulp vragen aan de leerkracht of onderwijsassistent. In het stiltelokaal is het de bedoeling dat kinderen in alle rust zelfstandig aan het werk zijn, zonder afgeleid of gestoord te worden. Vanaf leerjaar 4 verwerken de leerlingen de lesstof in Snappet. Wij hanteren een duidelijke structuur en afspraken in de school, zodat voor alle leerlingen helder is wat er van hen wordt verwacht en wat zij van ons mogen verwachten.
Vanaf de eerste schooldag worden de leerlingen betrokken bij hun eigen onderwijs en wordt de mate waarin zij daarin eigen keuzes kunnen maken en zelfstandig kunnen opereren steeds verder uitgebouwd. Uiteraard blijven we daarbij goed naar ieder kind kijken en de ondersteuning bieden die nodig is. In ons onderwijs draait het niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om persoonsvorming en burgerschap. Daarbij streven wij naar een optimale doorgaande lijn naar het voortgezet onderwijs, waarbij alle leerlingen doorstromen naar het niveau dat bij hen past.
Invulling onderwijstijd leerjaar 1 en 2
De onderwijstijd in leerjaar 1 en 2 wordt besteed aan reken- en taalactiviteiten, spel en beweging, muziek en creatieve vorming. Activiteiten worden aangeboden in een grote kring (klassikaal), een kleine kring of kleine (instructie) groepjes. In de verschillende hoeken spelen en leren de leerlingen door middel van thematisch spel en constructie activiteiten, samen of individueel. Er wordt gewerkt met een jaarplanning. De lessen zijn samengesteld uit onderdelen van de methode 'Kleuterplein.'
Invulling onderwijstijd leerjaar 3 t/m 8
De kernvakken lezen, taal, spelling en rekenen komen dagelijks aan de orde, waarbij aan de hand van een lesmethode wordt gewerkt aan het bereiken van doelen en referentieniveaus. De wereldoriënterende en de creatieve vakken (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek, handvaardigheid, muziek, presenteren en ICT) worden via IPC aangeboden.IPC staat voor International Primary Curriculum. IPC is een werkwijze geënt op de 21e-eeuwse vaardigheden. De 21e-eeuwse vaardigheden zijn bijvoorbeeld; ICT-(basis)vaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking, creatief denken en handelen, probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, zelfregulering, sociale en culturele vaardigheden, communiceren en samenwerken.
Het Leerplein 5 t/m 8 werkt groepsdoorbrekend aan hetzelfde thema. Het Leerplein 1 t/m 4 maakt een combinatie van de IPC thema's en de thema´s van de methode 'Kleuterplein, maar werkt samen aan hetzelfde thema.
Er is een schoolspecifiek ondersteuningsplan 2019-2023 waarin beschreven wordt hoe de ondersteuning op de Bussel is georganiseerd. Dit document is op de website van de school te raadplegen.