Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Wij willen u vragen om uw kind vóór 08.15 uur telefonisch of via het ISY-ziekmeldformulier af te melden bij ziekte of andere omstandigheden. Zo hebben wij voor de start van de dag een duidelijk beeld van de kinderen die afwezig zijn. Tijdens schooltijd worden kinderen nooit alleen naar huis gestuurd in verband met onze verantwoordelijkheid.
Indien een leerling tijdens schooltijd naar de dokter of tandarts moet, dient u dat van tevoren kenbaar te maken. Als een dokters- of tandartsbezoek tijdens schooltijd moet plaatsvinden, is het de bedoeling dat u zelf het kind van school komt halen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Wanneer u extra verlof wilt aanvragen, zijn onderstaande richtlijnen van belang.
Wanneer de verlofaanvraag onderbouwd is met een geldige reden, verzoeken we u minimaal 14 dagen voorafgaand aan de vrije dag het verlofformulier in te leveren op school of digitaal te verzenden naar [email protected].
Vanaf de eerste schooldag van de maand, volgend op de maand waarin het kind 5 jaar is geworden, is het kind volledig leerplichtig. Dit betekent dat uw kind vanaf groep 2 vijf dagen per week onderwijs dient te volgen. Voor verlof van tien dagen en minder neemt de directeur een beslissing en deelt het besluit schriftelijk met ouders/ verzorgers. (Indien nodig met kennisgeving van de toekennings- of afwijzingsgrond). Voor meer dan tien dagen neemt het College van Burgemeester en Wethouders op advies van de leerplichtambtenaar een beslissing. De directeur zendt de aanvraag door naar de leerplichtambtenaar.
Omstandigheden waarbij een leerling in aanmerking kom voor extra verlof:
- bij een wettelijke verplichting, voor zover dat niet buiten de lesuren kan geschieden;
- bij verhuizing (1 dag); bij het huwelijk van bloed- of aanverwant t/m de 4e graad (1 of 2 dagen);
- bij een ernstige ziekte of overlijden van een bloed- of aanverwant t/m de 4e graad (duur in overleg met de directeur);
- bij de bevalling van moeder, verzorgster, voogdes,
- bij 12,5-, 25-, 40, 50-, 60- jarig ambts- of huwelijksjubileum van bloed- of aanverwanten t/m de 4e graad (1 dag);
- voor andere calamiteiten en naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen (vakantie is nimmer een gewichtige omstandigheid).
Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de leerplicht en het aanvragen van verlof.