De Wiekslag

Veurste Rou 4 9697 RZ Blijham

  • Schoolfoto van De Wiekslag
  • Schoolfoto van De Wiekslag
  • Schoolfoto van De Wiekslag
  • Schoolfoto van De Wiekslag
  • Schoolfoto van De Wiekslag

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Er is een redelijk stabiel beeld te zien bij de 1F-scores gedurende de afgelopen 3 jaar. We zagen een daling, ten opzichte van 2021-2022 in de 1S/2F-score, deze score laat het afgelopen jaar weer een kleine stijgende lijn zien. Dit jaar heeft de schoolverlatersgroep van 22 leerlingen net onder het landelijk gemiddelde van 535,3 gescoord met 534. De score is passend bij het niveau van de kinderen voor wat betreft uitstroom. De kinderen hebben hoger gescoord, dan verwacht, dit is te zien in het aantal heroverwegingen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023/2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussenresultaten van ons onderwijs

In groep 1 en 2 worden de kinderen gevolgd aan de hand van de Parnassys Leerlijnen Jonge Kind en worden er observatie instrumenten van het CPS/SLO gebruikt voor het toetsen van beginnend geletterdheid en beginnend gecijferdheid.

De school maakt gebruik van methodeafhankelijke toetsen en methode onafhankelijke toetsen. Methodeafhankelijke toetsen vinden plaats na de afronding van elk blok. Een blok neemt ongeveer 3-4 weken in beslag en wordt afgesloten met een toets. Dit tussenresultaat gebruikt de leerkracht om het onderwijsaanbod van de afgelopen weken te evalueren. Op basis van deze tussenresultaten wordt het onderwijsaanbod afgestemd op wat de groep en de individuele kinderen nodig hebben. 

Naast de methodeafhankelijke toetsen maakt de school ook gebruik van methode onafhankelijke toetsen. De school gebruikt hiervoor de Cito-toetsen voor kinderen in groep 3-8. De resultaten van deze toetsen worden opgenomen in het leerlingvolgsysteem. Hierdoor ontstaat er in de loop van de schoolperiode van een leerling een mooie grafiek die inzichtelijk maakt waar de leerling staat, wat hij/zij nodig heeft en waar hij/zij zich verder in kan ontwikkelen. De leerkrachten gebruiken deze toetsen om hun onderwijsaanbod kritisch tegen het licht te houden. De tussenresultaten van de Cito toetsen geven een mooi beeld hoe de groep heeft gescoord en hoe de individuele leerlingen scoren. De hiaten van de groep en van de individuele leerlingen worden duidelijk in kaart gebracht en hiermee kan de leerkracht zijn/haar onderwijsaanbod afstemmen. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

In het schooljaar 2022-2023 bestond de groep 8 uit 22 leerlingen. 7 Leerlingen daarvan zijn naar VMBO-kader gegaan, 5 leerlingen naar VMBO-TL, 7 leerlingen naar HAVO en zijn er 3 leerlingen naar het VWO verwezen.  Deze gegevens staat ook in de tabel hiernaast (in percentages). 

Onze procedure om te komen tot een passend en kansrijk schooladvies hebben wij beschreven in de schoolgids, deze wordt jaarlijks geactualiseerd. 
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

KC De Wiekslag streeft er naar een plek te zijn: 

• Waar je samen leert;
• Waar je inzicht krijgt in je eigen kwaliteiten en vaardigheden;
• Waar je wordt uitgedaagd en gestimuleerd;
• Waar je succeservaringen op doet;
• Waar je leert een eigen mening te vormen;
• Waar je verantwoordelijkheid leert te nemen;
• Waar je leert om te denken in mogelijkheden; 
• Waar je leert om een creatieve, onderzoekende houding te ontwikkelen;
• Die zorgt voor doorgaande leerprocessen;    
• Die zorgt voor uitdagende leer – en ontwikkelomgeving met moderne middelen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veilig voelen en goede sfeer
  • Samenwerken
  • Respect

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven