Op welke manier informeert deze school de ouders?
Contacten met u, de ouders van onze leerlingen
Aan de hand van de observaties van de leerkracht, de toetsen en het leerlingvolgsysteem maken we drie keer per jaar een rapport voor uw kind. Als alles volgens de verwachting gaat met de leerling krijgt u tijdens de 10 minuten gesprekken toelichting over de resultaten van uw kind. Valt uw kind op in de groep, omdat het sneller of langzamer leert dan verwacht, omdat er misschien leerproblemen of gedragsproblemen zijn, dan maken wij direct een aparte afspraak om met u hierover samen in gesprek te gaan.
In groep 8 ontvangt uw kind in november een rapport met een voorlopig advies voor de middelbare school. Aan de hand hiervan wordt u uitgenodigd voor een gesprek met de leerkracht. In februari ontvangt de leerling een definitief advies voor het vervolgonderwijs en geven we samen uw kind op bij de voortgezet onderwijs school die uw voorkeur heeft. In januari maken de kinderen voor de laatste keer Cito leerlingvolgsysteem toetsen en sluiten de toetsenreeks af met de Cito eindtoets in april.
Wij vinden het fijn als ouders meehelpen in de school: regelmatig doen leerkrachten een beroep op ouders om te helpen bij activiteiten in de school. Uitgangspunt daarbij is dat we proberen zoveel mogelijk verschillende ouders hierbij te betrekken. De school kan zonder deze hulp veel activiteiten met de kinderen niet ondernemen, maar de hulp van ouders is ook belangrijk om de drempel van de school zo laag mogelijk te maken: ouders die gewend zijn binnen de school contacten met het team te hebben zullen sneller langskomen als ze vragen of opmerkingen hebben, daar hechten wij veel waarde aan.
We hebben op school ook een actieve oudervereniging. Het bestuur van de oudervereniging heeft regelmatig contact met de school en spant zich in om de kinderen een onvergetelijke basisschooltijd te bezorgen! De oudervereniging zorgt er ook voor dat de vrijwillige ouderbijdrage bij u in rekening wordt gebracht. We vragen een ouderbijdrage om zaken te kunnen realiseren die we belangrijk vinden voor de kinderen, maar die niet of onvoldoende door de overheid worden gefinancierd. De ouderbijdrage wordt beheerd door de oudervereniging van de school. Over de wijze van besteding legt de oudervereniging jaarlijks verantwoording af. De ouderbijdrage is niet verplicht, maar we vragen u wel mee te betalen aan de extra voorzieningen in de school waarvan alle kinderen profijt hebben. De hoogte van de ouderbijdrage is dit schooljaar door de oudervereniging vastgesteld op 40 euro per jaar per kind. Voor dit bedrag worden samen met de school door de oudervereniging excursies, feesten en activiteiten ondersteund. Naast de medezeggenschapsraad is ook de oudervereniging een plezierig klankbord voor de school om te weten wat er onder de ouders leeft.
De medezeggenschapsraad is de verbinding tussen ouders, team en management van de school. De MR ouders zijn een belangrijk klankbord voor andere ouders en voor de school. In onze school werken we met een MR bestaande uit 2 ouders en 2 leerkrachten. Vanuit onze medezeggenschapsraad is er ook een deelname aan de overkoepelende gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de Stichting Delta geregeld. Uiteraard worden zowel de MR als de GMR door de school en de Stichting Delta in staat gesteld om hun werk te doen, conform de daarvoor geldende voorschriften en aan de hand van hun reglementen.
Onze nieuwsbrief: wij sturen u een maandelijkse nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief wordt inmiddels door bijna alle ouders en leerkrachten gelezen, een belangrijke informatiebron waarin u alles terug kunt lezen wat er op school speelt. Daarnaast heeft de school uiteraard ook een website. Veel informatie, achtergronden, nieuwtjes en foto’s vindt u daar. Leerkrachten verzorgen het klassennieuws op de website. We maken op de website onderscheid uit oogpunt van digitale veiligheid tussen incidentele bezoekers of onze leerlingen en hun familie en kennissen. Zij kunnen op de website een login aanmaken voor het afgeschermde gedeelte (foto’s en nieuws over de kinderen).
Wij voelen ons ook betrokken bij onze leerlingen als ze zijn uitgevlogen. Dat geldt zeker voor onze brugpiepers! In april wordt er contact gezocht met ouders van brugklasleerlingen die in groep 8 op onze school hebben gezeten om de ervaringen met de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs met ons te delen. (met als doel uiteraard om al het mogelijke te doen om die overgang soepel te laten verlopen nu en in de toekomst).