Wat leren de kinderen op de Koningsbergerschool?
Op onze school proberen we een goed evenwicht te vinden in het aanleren van kennis, het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van praktische vaardigheden. Rekenen, taal en lezen krijgen veel nadruk. Ze vormen de basis voor elke andere ontwikkeling.
Groep 1 en 2
We starten in augustus met twee heterogene kleutergroepen. Dat betekent dat de kinderen van groep 1 en 2 bij elkaar in de groep zitten. Gedurende het jaar komen er maandelijks instroomkinderen bij, verdeeld over de beide groepen. Groep 1 is de instroomgroep voor nieuwe kleuters die in de loop van het schooljaar 4 jaar worden. Bij de jongste kleuters ligt de nadruk op het wennen aan het naar school gaan. Er is veel aandacht voor sociale ontwikkeling. De eerste zes weken gaan de instroomkinderen alleen ’s ochtends naar school. Dat geldt niet voor de kinderen die na de zomervakantie voor het eerst op school zijn. Zij mogen meteen hele dagen naar school.
In de onderbouw willen we kindgestuurd en thematisch werken. Het ontwikkelingsniveau van het kind is bepalend voor het lesaanbod van de groep, een subgroep of een individuele leerling. Door het vormen van heterogene groepen springen we in op het grillige verloop van de ontwikkeling van het jonge kind en stimuleren we het samenwerken tussen kinderen. Door middel van kennis van de leerlijnen en gerichte observaties uit onze methode weten we welke doelen behaald zijn en wat de volgende stap in de ontwikkeling van het kind zou moeten zijn.
We werken vanuit de kring. In de kring begint de schooldag en hier keren de kinderen ook steeds weer terug. Daarnaast wordt op verschillende niveaus gespeeld en gewerkt aan tafels, in de hoeken, in de speelzaal en op het schoolplein. In de kleutergroepen werken we aan de hand van thema's (bijvoorbeeld school, vakantie, herfst, lente). Op een speelse manier leren de kinderen hoe hun wereld in elkaar zit. Er is veel aandacht voor taalvorming, omdat dit de basis is voor andere vaardigheden. De methode Kleuterplein is hiervoor de leidraad.
In principe doorlopen de kleuters in twee jaar de kleuterperiode. We kijken regelmatig en zorgvuldig naar de ontwikkeling van een kind. Daarbij vinden we het belangrijk, dat een kind zich ontwikkelt in een uitdagende leeromgeving.
Het bevorderen van de zelfstandigheid en taakbesef
We stimuleren taakbesef, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfredzaamheid door het gebruik van het planbord en de materialen voor uitgestelde aandacht. De leerkracht is rolmodel en ‘modelt’ gewenst gedrag. De doorgaande lijn met groep 3 waarborgen we door structurele groepsoverstijgende activiteiten aan te bieden voor 4 t/m 6 jarigen in de vorm van circuits. De fase van ontwikkeling is leidend in het aanbod en de doorstroom, dus niet de geboortedatum.
De inloop
Alle kinderen mogen vanaf 8:20 uur naar school gebracht worden. De kleuters spelen tot 08.45 uur buiten om elkaar en de leerkracht te ontmoeten. Om 08.25 uur gaat de bel. De kinderen van groep 3 t/m 8 gaan dan naar binnen. Om 8:30 uur beginnen we met de lessen. Het hek van het schoolplein gaat dan dicht. Om de overstap naar groep 3 te verkleinen, blijven de kinderen van groep 3 tot aan de herfstvakantie ook buiten spelen tot 08.45 uur. Wilt u iets vragen of doorgeven, dan kunt u dit het beste na schooltijd doen of telefonisch voor schooltijd doen. Ook kunt u de leerkracht een mail sturen. Wanneer het slecht weer is, gaan de kinderen vanzelfsprekend direct naar binnen. De leerkracht staat dan bij de ingang van de school.
Fruit eten
Elke morgen wordt er gezellig met elkaar rustig de tijd genomen om wat fruit te eten en om wat te drinken. Wilt u dit fruit in een bakje doen en alles waarin iets wordt meegenomen voorzien van de naam van uw kind (tas, beker en/of bakje)! I.v.m. de hoeveelheid afval liever geen pakjes meegeven.
Verjaardagen
Wanneer opa's, oma's of ouders jarig, zoveel jaar getrouwd of ziek zijn mogen de kinderen op school iets maken. Wilt u dit ruim op tijd aangeven bij de leerkracht? Bij de kleuterklassen ligt een kalender om de verjaardagen zelf in te vullen.
Gymnastiek
Wij verzoeken u om gymschoenen voor uw kind aan te schaffen voor de gym en spellessen in het speellokaal. Het liefst zgn. "ritmiek"- of balletschoenen (geen gladde zolen). Deze zijn namelijk door de kinderen zelf gemakkelijk aan te trekken. Wilt u ook deze schoenen voorzien van de naam van uw kind?
Groep 3 t/m 8
Godsdienstige vorming
De Koningsbergerschool is een christelijke school. Twee of drie keer per week wordt een Bijbelverhaal verteld of voorgelezen en zingen we christelijke liedjes. In alle groepen wordt de methode Kind op Maandag gebruikt.
Rekenen en wiskunde
Wij gebruiken de methode Wereld in Getallen, versie 4. In de rekenles leren we de kinderen praktische problemen uit het dagelijkse leven op te lossen. De manier waarop kinderen tot een oplossing komen mag verschillen. Als u met uw kind over rekenen praat, houdt er dan rekening mee dat ze het vermenigvuldigen en delen tegenwoordig anders leren dan u vroeger gewend was te doen.
Nederlandse taal
Wij werken met de methode Taal Actief in de groepen 4 t/m 8. In 2017 hebben we de nieuwste versie geïmplementeerd. De methode richt zich naast taal ook op spelling en woordenschat. Taal is bij uitstek het instrument om met elkaar in contact te komen en een boodschap aan elkaar door te geven of van een ander te ontvangen. Natuurlijk leren we de kinderen foutloos schrijven, maar we besteden ook veel aandacht aan leren praten, luisteren naar wat anderen zeggen en daarop antwoorden. We leren kinderen om hun eigen mening onder woorden te brengen.
Lezen
In groep 3 beginnen de kinderen officieel met het leren lezen. Er wordt gewerkt met de nieuwste versie van Veilig Leren Lezen. In groep 3 is het leren lezen erg belangrijk. Groep 4 t/m 7 werkt met de nieuwste versie van de methode Estafette. We besteden veel aandacht aan het leren begrijpen van de tekst. De betekenis van de moeilijke woorden wordt uitgelegd en het kind vertelt het verhaaltje na. Eind groep 7 moeten alle kinderen het hoogste AVI-plus niveau bereikt hebben. In de hogere groepen komt de nadruk steeds meer op het begrijpend lezen te liggen. Hiervoor wordt vanaf groep 4 de methode Nieuwsbegrip gebruikt en gebruiken we aanvullende teksten van DIA en de teksten van wereldoriëntatie. Op school leren de kinderen niet alleen technisch en begrijpend lezen, we proberen ze ook belangstelling voor boeken bij te brengen. We lezen op school voor en we gaan met de groepen 3 t/m 8 om de zes weken naar de bibliotheek. Daarnaast bieden we het hele jaar door leesactiviteiten aan, zoals de Kinderboekenweek, aandacht voor poëzie en het tutorlezen. Een aantal malen per week hebben de leerlingen de gelegenheid om in de klas stil te lezen.
Schrijven
Kinderen leren in groep 3 t/m 6 schrijven met de methode Pennenstreken. In groep 2 werken we met de voorloper van deze methode. Een voorbeeld van de letterkaart is op school verkrijgbaar. Schrijfonderwijs draagt er toe bij, dat leerlingen een duidelijk leesbaar, verzorgd en vlot handschrift krijgen, als middel om met elkaar te communiceren. Wij kiezen ervoor om de leerlingen in blokschrift te leren schrijven.
Engels
Kinderen komen al op jonge leeftijd in aanraking met de Engelse taal. Er zijn veel bronnen waaraan kinderen Engelse woordjes kunnen ontlenen. Te denken valt aan de vele Engelstalige tv-programma’s en de Engelse woorden die gebruikt worden bij het bezoeken van het internet. We vinden het belangrijk dat kinderen al in een vroeg stadium de basis aangeboden krijgen van de Engelse taal. We beginnen daarom in groep 5 met het vak Engels.
Wereldoriëntatie en verkeer
We praten op heel veel momenten met de kinderen over de wereld om ons heen. Daarnaast brengen we hen kennis bij over het heden en het verleden van de aarde. Het gaat hierbij niet alleen om feitenkennis, maar ook om het aanleren van een juiste houding ten opzichte van de natuur, volkeren in andere landen en onze voorouders. Soms gebeurt dit in aparte vakken aan de hand van een boek, maar vaak ook door middel van klassengesprekken, spreekbeurten, schooltelevisie, werkstukken enzovoort. Vorig schooljaar zijn we begonnen met de methode Blink Wereld geïntegreerd. Deze methode biedt in verschillende thema’s de wereldoriënterende vakken aan. Door middel van ontdekkend en onderzoekend leren gaan leerlingen zelf op zoek naar antwoorden op hun onderzoeksvragen. Deze manier van werken levert een waardevolle bijdrage aan de kennisverwerving, maar zeker ook aan het leren samenwerken, leren onderzoek doen en het stimuleren van de nieuwsgierigheid. Voor verkeer gebruiken we de verkeerskrantjes van Veilig Verkeer Nederland (VVN). In groep 7 doen de kinderen verkeersexamen. Dit omvat een praktisch en een theoretisch deel. In groep 8 wordt gewerkt met van “8 naar 1”. Dit project is bedoeld als overgang van de basisschool naar het Voortgezet Onderwijs.
Expressievakken
Ontwikkelen van de creativiteit en aanleren van diverse technieken willen we ook komend schooljaar vormgeven door het aanbieden van ateliers. Kinderen uit de groepen 5 t/m 8 kunnen naar interesse zich inschrijven bij een workshop/atelier naar keuze. Voor het doorgaan van de ateliers zijn we afhankelijk van ouders, die mee willen helpen. Ook gebruiken we de methode ‘Moet je doen’. Dit is een methode voor handvaardigheid, tekenen en muziek. In deze methode worden voor alle leerjaren op overzichtelijke wijze allerlei lessen uitgewerkt. Bij de expressievakken streven we kwaliteit na. Voor het vak muziek maken we gebruik van de muziekimpuls subsidie. Door deze subsidie kunnen we in samenwerking met Hafabra extra instrumentlessen in groep 5 geven. Ook hebben we onderzoek gedaan naar een nieuwe muziekmethode voor groep 1 t/m 8. Afgelopen schooljaar hebben we gekozen voor de methode 123Zing!
Bewegingsonderwijs
Dit vak wordt voor groep 1 en 2 gegeven in het speellokaal. In een circuit genieten de kinderen van een sport & spelles. Vanaf groep 3 wordt gym gegeven in sporthal 'de Möllincksslag' gedurende een uur per week. Voor de kinderen van de groepen 3 tot en met 8 is gymkleding en -schoeisel verplicht. Alle kinderen krijgen les van een vakleerkracht bewegingsonderwijs, die verbonden is aan Sportservice Hardenberg. De gymlessen zijn op de donderdag.
Burgerschap
Juist omdat er zoveel verschillende culturen en religies in Nederland zijn, is het belangrijk dat kinderen al vroeg leren over de waarden en normen in Nederland. De school kan daaraan een bijdrage leveren, door kinderen op te voeden met waarden en normen die voor de inwoners van Nederland belangrijk zijn. Bij burgerschap draait het om de centrale vraag: wat is mijn verantwoordelijkheid en hoe ga ik vanuit die verantwoordelijkheid om met de wereld om me heen? Burgerschap is geen vak, maar een manier van doen! Het is geen kennisgebied, maar een vorm van ervaringsleren: je leert het door te doen! Een aantal voorbeelden van actief burgerschap op onze school zijn: 4 mei-herdenking, bezoek Westerbork, deelname aan milieu- en verkeersprojecten.
Huiswerk
In de drie hoogste groepen krijgen de kinderen structureel huiswerk. Doel hiervan is:
- Leren zelfstandig te leren
- Geconcentreerd leren werken
- Leren plannen van het huiswerk
- Wennen aan huiswerk ter voorbereiding op het voortgezet onderwijs.
Tijdens de informatieavond worden de ouders op de hoogte gesteld van de gang van zaken rondom het huiswerk in de groep.
Informatie- en communicatie technologie (ICT)
Onze school beschikt over een modern computernetwerk met aansluiting op het internet. Door de hele school maken wij gebruik van verschillende softwareprogramma’s. Bij de aanschaf van nieuwe methodes is de aanwezige software een belangrijk criterium. Bij het maken van verhaaltjes en gedichten wordt veel gebruik gemaakt van Word. Alle leerlingen werken met COOL, een online portaal waar kinderen rechtstreeks kunnen inloggen in hun werkomgeving. Naast dat dit voor kinderen eenvoudiger en plezieriger werkt, hebben de leerkrachten de mogelijkheid om in deze omgeving het computergedrag te monitoren met de meekijkfunctie en te sturen. De ICT-coördinator bij ons op school is Herman Bril. Hij stuurt het ICT-gebeuren bij ons op school aan. In groep 1 t/m 3 werken leerlingen af en toe op een I-pad. Ze spelen dan educatieve spellen via apps en software. Vanaf groep 4 werken de leerlingen met chromebooks. Alle groepen hebben een digitaal schoolbord of een smartbord.
Snappetonderwijs
Op onze school werken we met Snappet. Snappet is een digitale leeromgeving die ingericht is op de meest gebruikte leermethodes die beschikbaar zijn. Snappet heeft de verwerkingsstof uit diverse methoden verwerkt tot digitale leeropgaven die verwerkt kunnen worden op een chromebook. Naast de verwerking van de aangeboden leerstof krijgen de leerlingen oefenstof op hun eigen niveau. Op deze manier werken leerlingen aan hun eigen doelen. Daarnaast heeft het verwerken van de leerstof op een tablet voor kinderen met een ernstig leesprobleem of met dyslexie het voordeel dat de tablet ook kan voorlezen; zo worden de leerlingen ook auditief ondersteund. Na een instructie van de leerkracht maakt het kind de opdrachten niet meer in zijn werkboekje, maar op de tablet of het chromebook. Het kind ziet direct wat goed gaat en wat niet. De leerkracht kan achteraf precies zien welke opdracht de leerling meteen goed heeft gemaakt, welke hij na een herkansing goed heeft gemaakt en welke hij niet begrijpt. Is de leerling klaar met de afgesproken opdrachten, dan kan hij/zij met de eigen stof verder in de tablet. Het programma registreert waar kinderen zijn gebleven en past de opdrachten aan op het niveau van de leerling.
De gezonde school
In 2019 heeft onze school het vignet Gezonde School ontvangen voor het thema voeding. Het aanleren van gezonde eetgewoonten is voor kinderen belangrijk voor hun toekomst. Daar willen we als school een positieve en actievere rol in gaan spelen. We gaan ervan uit dat kinderen die goed in hun vel zitten, ook beter presteren. Met deze gedachte hebben we een gezondheidsbeleid geschreven. We zien dit beleid als een investering in de gezondheid en de toekomst van de kinderen.
De reden waarom we dit doen ligt ook in het verlengde van de ontwikkelingen in Bergentheim. De werkgroep 'Gewoon Gezond Bergentheim' is ontstaan uit een initiatief van de gemeente Hardenberg. Diverse partijen in het dorp vormen samen de werkgroep. Gewoon Gezond Bergentheim heeft als opdracht het stimuleren van een gezonder en vitaler Bergentheim. In het dorp gebeurt al van alles op het gebied van een gezonde levensstijl. Het is de bedoeling dat verder uit te bouwen en elkaar te stimuleren. Daar gaan we als school graag in mee. We proberen als school voor kinderen structureel een gezonde omgeving te creëren. Daarom handhaven we onze afspraken en spreken we ouders en kinderen aan op deze afspraken. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij u, daarbij is er de mogelijkheid om individuele afspraken te maken bij allergie, dieet of bepaalde (geloofs-) overtuiging. Dit gezondheidsbeleid is te downloaden vanaf de website.
Buiten- en naschoolse activiteiten
Gedurende het schooljaar zijn er met grote regelmaat buitenschoolse activiteiten. Bij een aantal van deze activiteiten is de hulp van ouders van harte welkom. Hieronder een overzicht met de belangrijkste activiteiten.
Sportdag: Jaarlijks doen wij mee aan de sportdag. (groep 5 t/m 8) Deze sportdag organiseren wij samen met de Casper Diemerschool.
Schoolkorfbal: Jaarlijks doen wij mee met meerdere teams uit groep 5 t/m 8 aan het schoolkorfbaltoernooi, georganiseerd door Kios ‘45, SDO en UNI.
Schoolvoetbal: Jaarlijks doen wij met een meisjes- en jongensteam mee aan het schoolvoetbaltoernooi van de gemeente Hardenberg.
Schoolreisje: De groepen 1 t/m 7 gaan één keer per jaar op schoolreis.
Schoolkamp: Groep 8 gaat elk jaar op schoolkamp.
Excursies: Elk jaar worden er diverse excursies georganiseerd. Zo gaat groep 8 elk jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam en groep 7 bezoekt kamp Westerbork.
Voorstellingen: Elke groep bezoekt eens per jaar het cultureel centrum de Voorveghter in Hardenberg. Ze wonen daar een culturele voorstelling bij.
Verkeersdiploma: Groep 7 doet elk jaar verkeersexamen (theorie en praktijk).
Bibliotheek: Alle groepen bezoeken op gezette tijden de bibliotheek.
Overige activiteiten
Goede doelen dag: Jaarlijks houden we een goede doelendag. Door middel van een leuke of ludieke actie wordt geld ingezameld door de kinderen. De goede doelendag is de slotdag van de actie. Dan wordt de opbrengst bekend gemaakt en de cheque overhandigd aan de organisatie van het goede doel. Aan het begin van het schooljaar wordt het goede doel bekend gemaakt in het InforMaatje.
Bid- en Dankdagviering: Op deze twee dagen gaan wij met de leerlingen en personeel naar de kerk. De leerlingen doen actief mee in de dienst. Ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom om deze diensten bij te wonen. De diensten beginnen om 10:30 uur en zijn om 11:15 uur afgelopen, waarna de leerlingen naar huis mogen.
Schade veroorzaakt door leerlingen
Wanneer leerlingen schade veroorzaken aan materialen van school, dan zijn de ouders / verzorgers daarvoor wettelijk aansprakelijk. De school zal daarom eventueel geleden schade ook verhalen op de ouders / verzorgers van de kinderen. Te denken valt aan het opzettelijk vernielen van schoolspullen. Schade aan tablets en chromebooks worden verhaald op de verzekering van ouders. Alle leerlingen krijgen aan het begin van groep 4 een Snappet en aan het begin van groep 6 een chromebook in goede staat in bruikleen. Wekelijks worden de devices gecontroleerd door de leerkracht. Indien er schade is, zoals bekladden met pen, missende toetsen of een gebroken scherm, wordt er contact opgenomen met de ouders om de verzekering in te schakelen.
Luizencontrole
Op onze school functioneert een luizenteam. Deze groep is samengesteld uit ouders. Elke eerste woensdag na een schoolvakantie is er een algemene controle in alle groepen. Wanneer er luis is geconstateerd, wordt u als ouder gebeld en moet u uw kind op komen halen om te behandelen. Het luizenprotocol is te vinden op onze website. Alle kinderen hebben een ‘luizenzak’, om hun jas in op te hangen aan de kapstok! Belangrijk voor de ouders: de aanwezigheid van luis direct melden bij de groepsleerkracht!
Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid rondom onze school wordt in de gaten gehouden door de verkeersouders. Zij vormen een commissie van meerdere ouders. De verkeersouder is een contactpersoon tussen school, ouders en derden, zoals politie, gemeente en 3VO (overkoepelend orgaan voor verkeersveiligheid). Allerlei verkeersactiviteiten worden ondernomen, bijvoorbeeld het project ANWB Streetwise, de fietsenkeuring en het afnemen van het verkeersexamen in groep 7.
Ontruimingsplan
In geval van brand, explosie of andere calamiteiten treedt het ontruimingsplan in werking. Hierin is een snelle ontruiming van het gebouw geregeld en zijn afspraken vastgelegd over de verzamelplaatsen na het verlaten van het gebouw. Halfjaarlijks wordt het ontruimingsplan geoefend en eventueel bijgesteld. Het ontruimingsplan hangt in alle klassen naast de deur.
Buitenschoolse opvang
Ouders die dat wensen, kunnen gebruik maken van buitenschoolse opvang. Ouders kunnen hun kind aanmelden bij een gastouder of bij kinderopvangorganisatie De Dassenburcht. De school heeft goede contacten met de georganiseerde opvang in Bergentheim.