Vrijeschool De Zeeridder

Frans Halsstraat 25 4625 BR Bergen op Zoom

Schoolfoto van Vrijeschool De Zeeridder

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Ook De Zeeridder is verplicht te voldoen aan de wettelijke eisen omtrent de leerdoelen van het basisonderwijs.
Alle leerdoelen worden per leerjaar verwerkt in het periodeonderwijs en ingeoefend in het oefenuur.

Om extra grip op de leerontwikkeling van de kinderen te houden, maken wij ook gebruik van het leerlingvolgsysteem van IEP (bureau ICE- Eindtoets-Primair onderwijs). Deze is passend bij onze vorm van onderwijs, omdat hierbij gekeken wordt naar het algehele kindbeeld, ook zijn spreken over hoofd, hart en handen. Daarnaast wordt er vooral gekeken naar de ontwikkeling van de leerling ten opzichte van zichzelf en niet perse ten opzichte van de rest.???  

De IEP toets vervangt bij ons ook de welbekende CITO toets als eindtoets van klas 6 (groep 8). De IEP toets is goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).?? Tweemaal per jaar, in januari en in mei/juni wordt deze toets afgenomen bij de kinderen vanaf klas 1. Wij benoemen dit niet expliciet bij de kinderen en ook niet bij ouders, omdat het gaat om een momentopname. Het is voor ons belangrijk dat de kinderen zich ten alle tijden veilig blijven voelen en vooral geen druk ervaren.?? 

Kleuters volgen wij d.m.v. het leerlingvolgsysteem PRAVOO. Hierbij kijken we naar de algehele ontwikkeling van het kind. Wij vullen via observaties de lijsten in m.b.t. de motorische, zintuigelijk en sociaal-emotionele ontwikkeling, evenals de taal - en rekenbasisvaardigheden.

Rond januari beginnen wij ook met extra observaties rondom de oudste kleuters om te zien of zij ‘schoolrijp’ zijn en na de zomervakantie door kunnen naar klas 1. Wij hebben hiervoor een protocol opgesteld, deze is in te zien op school.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven