Onze visie op zorg
Ons onderwijs houdt rekening met de verschillen tussen kinderen, zodat we die kinderen een continue ontwikkeling kunnen laten doormaken. De onderwijsbehoefte van de leerling staat hierbij centraal.
De realisatie
Dat doen we door:
- Moderne methodes en digitale leermiddelen te gebruiken die de mogelijkheid bieden te differentiëren door middel van herhaling, verrijking en verdieping.
- Door de instructie aan te bieden op drie niveaus: de verkorte instructie, de basisinstructie en de verlengde instructie. Hiervoor beschikken alle klassen over een instructietafel en wordt een doorgaande lijn zelfstandig werken gevolgd.
- Te differentiëren in de verwerking.
- Planmatig te werken en de kinderen te volgen.
- Uitdaging te bieden aan de betere leerlingen.
- De inzet van de onderwijsassistente in de zorg voor en begeleiding van de individuele leerling of groepjes leerlingen.
- De inzet van stagiaires in de zorg voor en begeleiding van de individuele leerling of groepjes leerlingen.
- Klassenconsultaties door de coördinatoren leerlingenzorg en directie.
- Collegiale consultatie.
- De inzet van een coach.
- Ouders te betrekken bij het onderwijsleerproces.
De groepsleerkrachten geven de instructielessen volgens het activerende directe instructiemodel (ADI); een model dat instructie bewezen effectiever maakt. Het is gebaseerd op het directe instructiemodel, maar meer aandacht heeft voor het activeren van de leerlingen. De instructie vindt volgens vaste patronen plaats.
Tijdens de lessen vindt differentiatie plaats. Dat wil zeggen dat les wordt gegeven in drie verschillende groepen.
1) De versnellers gaan na een korte instructie zelfstandig aan het werk.
2) De leerlingen in de basisgroep doen de instructie mee en gaan na de instructie aan het werk.
3) De leerlingen uit de verlengde instructiegroep doen mee met de verlengde instructie.
Hoe volgen we de leerlingen?:
Van elk kind wordt gedurende alle jaren op onze school een administratie bijgehouden in het digitale leerlingvolgsysteem (LVS) Parnassys.?
Dit registratiesysteem brengt de vorderingen van elke leerling op alle gebieden in beeld. Methodegebonden en methode-onafhankelijke toetsen bepalen het niveau van de leerling. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt planmatig gevolgd met “Zien”. Indien er bij een leerling sprake is van zorg, kan een leerlingplan worden opgesteld. Dit geldt zowel voor leerlingen met een ontwikkelingsachterstand als met een ontwikkelingsvoorsprong of kinderen met sociaal-emotionele problematiek. De coördinator leerlingenzorg is verantwoordelijk voor het goede verloop van het leerlingvolgsysteem en bepaalt in overleg met het schoolteam de toetsmomenten. Ouders hebben recht op inzage in het leerlingvolgsysteem van hun kind.
De Plusklas/Plus met Lev:
De plusklas is een groep waar leerlingen van onze school die de reguliere leerstof gemakkelijk doorlopen gezamenlijk werken aan hun talenten en kwaliteiten. Net zoals de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, omdat het leerproces langzamer verloopt. De leerlingen werken wekelijks één uur in vaste groepjes. Dit zijn groepjes van hetzelfde leerjaar of een combinatie van meerdere leerjaren, afhankelijk van de groepsgrootte.
De leerkracht van de plusgroep begeleidt de leerlingen in hun intellectuele groei d.m.v.
•Opdrachten waarbij het analytische en creatieve denkvermogen aangesproken moet worden.
•Filosofische gesprekken.
•Leren leren, plannen, structureren en organiseren en reflecteren.
•Cognitieve opdrachten die uitdaging bieden. •Het aangaan van contacten met gelijkdenkenden.
De leerkracht van de plusgroep geeft de leerlingen werk mee dat in hun eigen groep of thuis afgemaakt moet worden. De groepsleerkrachten kunnen ondersteuning aanvragen bij de plusgroepleerkracht voor het compacten en van de leerstof en extra uitdagend zelfstandige opdrachten.
Naast de Plusklas heeft onze stichting ook Plus met Lev waarbij kinderen van meerdere scholen van onze stichting naar toe kunnen om hier nog meer uitdaging te krijgen. Deze kinderen zijn gediagnosticeerd Hoogbegaafd. De lessen vinden bij ons op school plaats onder leiding van specialisten op het gebied van hoogbegaafdheid.
Professionalisering personeel:
Gedurende het schooljaar worden er meerdere studiedagen georganiseerd waarbij het team scholing krijgt over actuele onderwerpen. Dit schooljaar wordt de nieuwe rekenmethode met begeleiding van een onderwijsbureau en door onze rekencoördinator ingevoerd. Tevens is in alle groepen gestart met het thematisch onderwijs. Hierbij worden de zaakvakken, begrijpend lezen en taal/spelling gebundeld tot een thema waar de kinderen in een periode van zes weken aan werken. Het team bespreekt de voortgang tijdens de verschillende vergaderingen.
Leraren kunnen ook individuele scholing volgen bijv. de gymopleiding, rekenmodules. Onze stichting beschikt over een interne Academie waar leerkrachten zich voor verschillende opleidingen kunnen inschrijven. Ook kunnen de leerkrachten online via e-learning modules volgen waar zij interesse in/behoefte aan hebben.
Burgerschap
Onze school besteedt aandacht aan de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de leerlingen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen (dichtbij en verder weg).
Onze visie luidt: leerlingen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij.
Onze school vindt het van belang om onze leerlingen op een goede manier hierop voor te bereiden. Leerlingen maken ook nu al deel uit van de samenleving. Allereerst is kennis van belang, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen op een bewuste manier in het leven staan, waarbij ze niet alleen respect hebben voor anderen, maar ook naar anderen omzien. In de school leren wij hen daarom goed samen te leven en samen te werken met anderen. Wij willen leerlingen brede kennis over, en verantwoordelijkheidsbesef meegeven voor de samenleving.
Onze ambities zijn hieronder geformuleerd, met daarbij het aanbod:
1. Wij voeden onze leerlingen op tot fatsoenlijke evenwichtige mensen die respectvol (vanuit duidelijke waarden en normen) omgaan met zichzelf, de medemens en de omgeving. - praktisch: Leerkracht en leerlingen formuleren samen de gedrags- en omgangsregels.
2. Wij voeden onze leerlingen op tot personen die weten wat democratie inhoudt en die daar ook naar handelen. Ze leren hun mening over maatschappelijke thema's te verwoorden. - praktisch: We hebben een democratisch gekozen leerlingenraad.
3. Wij voeden onze leerlingen op tot mensen die "meedoen", die actief betrokken willen zijn op de samenleving en die gericht zijn op samenwerking. - praktisch: Elk jaar gaan leerlingen van de bovenbouw een activiteit doen bij bewoners van het bejaardentehuis.
4. Wij voeden onze leerlingen op tot personen die kennis hebben van, en respect hebben voor andere opvattingen en overtuigingen (religies). - praktisch: De leerlingen in de bovenbouw krijgen de wereldgodsdiensten ook aangeboden in de zaakvakmethodes.
5. Wij richten ons op de algemene ontwikkeling en we geven onze leerlingen culturele bagage mee voor het leven. - praktisch: Alle groepen krijgen jaarlijks een aanbod van Kijkkunst en gaan op een culturele excursie.
Onze pijlers zijn de basiswaarden, te weten:
* vrijheid van meningsuiting
* gelijkwaardigheid
* begrip voor anderen
* verdraagzaamheid
* autonomie
De overheid stimuleert al langere tijd dat alle kinderen samen naar school gaan, ongeacht ontwikkelingsachterstanden en/of handicaps. Kiezel en Kei staat hier volledig achter. Kinderen moeten zo veel mogelijk thuisnabij onderwijs kunnen volgen en wij zullen altijd proberen de ondersteuning te bieden die een kind nodig heeft. In de realisatie van passend onderwijs richten wij onze zorg en ondersteuning op het met de leerkracht meedenken over een adequate aanpak voor de hele groep, waarin aandacht voor verschillende niveaugroepen en onderwijsbehoeften centraal staat. Onze school richt zich op de cognitieve, sociale en brede ontwikkeling van de leerlingen. Daartoe bieden we een passend aanbod aan dat dekkend is voor de kerndoelen en de referentieniveaus taal en rekenen. Ons aanbod is evenwichtig verdeeld over de leerjaren, sluit aan bij de kenmerken van onze leerlingen en bereidt hen voor op het vervolgonderwijs.