Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>basisscholen met een vergelijkbare schoolweging.</b><br /> <a href="https://achtergrondinformatie.vensters.nl/p/VenstersPO/6192449487635142" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo. Hierop proberen wij aan te sluiten. Dit betekent dat kinderen op verschillende niveaus instructie krijgen. Om dit goed in beeld te krijgen en te houden nemen wij tussentijdse toetsen af. Dit zijn de toetsen vanuit de methodes (rekenen, taal en begrijpend lezen etc). Omdat wij werken met digitale programma's kunnen kinderen op hun eigen niveau doorwerken. De leerkracht volgt wat en hoe de kinderen de stof maken en bespreekt het korte termijn doel voor de verschillende vakken.
Naast het cognitieve vinden wij de sociaal-emotionele ontwikkeling minstens net zo belangrijk. Ook dit monitoren wij door observaties en vragenlijsten.
Twee keer per jaar nemen we de methode-onafhankelijke Cito-toets af. Dit doen we voor de vakken rekenen, begrijpend lezen, spelling en technisch lezen. Deze resultaten worden geanalyseerd en vervolgens gebruikt om kinderen op het juiste instructieniveau in te delen. Tevens maken we een schoolanalyse van de resultaten. Vanuit deze analyse komen weer actiepunten die we op school- of op groepsniveau gaan uitvoeren.
Kinderen en ouders krijgen bij de start van groep 8 informatie m.b.t. de overgang naar het voortgezet onderwijs. Hierbij wordt er uitleg gegeven over de verschillende onderwijssoorten en de verschillende scholen voor voortgezet onderwijs in onze omgeving. Na het definitieve schooladvies in groep 8 wordt er samen met het kind en de ouders gekeken wat de meest geschikte school is.
De scholen voor voorgezet onderwijs organiseren jaarlijks de open dagen, zodat kinderen en ouders de sfeer van de scholen kunnen proeven. Tevens ontvangen wij de folders van de verschillende scholen die wij aan de kinderen meegeven. De meeste kinderen van de Leeuwenkuil gaan naar het Pax Christi College in Beneden-Leeuwen of Druten. Daarnaast zijn er nog kinderen die naar Tiel, Kesteren of Nijmegen gaan.
In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
Op de Leeuwenkuil bieden wij kinderen een veilige omgeving waarbij plezier op de eerste plaats komt. Pas als een kind zich veilig en prettig voelt is er ruimte voor een optimale ontwikkeling op alle gebieden.
De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.