Waar mensen samenwerken, gaan soms dingen mis. We gaan er vanuit dat we de meeste klachten in onderling overleg kunnen oplossen. We nodigen ouders van harte uit om vragen, ontevredenheid, problemen of klachten over het onderwijs, de aanpak van het kind, etc. aan de stamgroepleider kenbaar te maken. Hij/zij is de eerst verantwoordelijke voor de kinderen in de groep.
Contactpersoon
Bij klachten over school kan de klager zich in eerste instantie wenden tot degene die bij de situatie betrokken is. Dit kan de stamgroepleider zijn of de schoolleiding. Indien dit niet leidt tot een voor de klager gewenste oplossing, kan gebruik worden gemaakt van de contactpersonen die op onze school aanwezig zijn. Ze luisteren en geven informatie over mogelijke vervolgstappen. Om misverstanden te voorkomen: de contactpersoon heeft vooral een ondersteunende rol bij het zoeken naar een oplossing van de klacht met een doorverwijzende functie. De contactpersonen van onze school zijn Ineke Rijk (stamgroepleider van De Eik) en Manon Bremer (stamgroepleider van De Rozenbottel).
De klachtenprocedure
De volledige klachtenregeling is te vinden op www.delinge.nl onder De Linge – Kwaliteitszorg - Klachtenregeling. Klachten waarvan ouders/verzorgers vinden dat ze onvoldoende zijn afgehandeld, kunnen worden voorgelegd aan de landelijke klachtencommissie (Geschillencommissie Bijzonder Onderwijs: www.gcbo.nl, telefoon: 070 – 3861697 (bereikbaar tussen 10.00-12.30 en 13.00-15.30 uur en via mail: [email protected]) of aan de vertrouwensinspecteur.
Vertrouwenspersoon en -inspecteur
De school kent ook een externe vertrouwenspersoon. Dit is een objectieve deskundige buiten de school. De externe vertrouwenspersoon geeft informatie en advies en begeleidt ouders/verzorgers in het klachttraject wanneer zij een formele klacht indienen. Voor De Linge is mevrouw Annemarie van de Ven de vertrouwenspersoon. Zij is bereikbaar via [email protected] een onafhankelijk advies in geval van seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld kan ook contact opgenomen worden met de vertrouwensinspecteur. Telefoon Meldpunt vertrouwensinspecteurs: 0900-111 3 111 (tijdens kantooruren).
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Bij een signaal van huiselijk geweld zijn IKC’s/scholen verplicht met een meldcode te werken. Hierin staat in stappen beschreven wat te doen. De beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling al dan niet te melden, blijft berusten bij de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt hem of haar bij die afweging houvast.
Meldplicht seksueel geweld
Bij klachten van ouders en kinderen over de schoolsituatie, waarbij mogelijk sprake is van ontucht, aanranding of een ander zedendelict, is het IKC verplicht tot het doen van aangifte bij de officier van justitie, omdat mogelijk de veiligheid van meerdere kinderen in het geding is.
GGD Gelderland-Midden
Op de site (www.vggm.nl/jeugdengezondheid) is veel informatie digitaal te vinden over de jeugdgezondheidszorg: Jeugdgezondheidszorg