Sooog
Visie
Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen interesses en talenten. Op onze scholen worden kinderen niet met een standaard norm vergeleken, maar met zichzelf. Wij willen uit kinderen halen wat er in zit. Wij verzorgen kwalitatief hoogwaardig opvang en onderwijs op al onze scholen en kindcentra. We bieden dit in een veilige omgeving en voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, levensbeschouwing, (geloofs-)opvatting, cultuur of (individuele) capaciteiten, nu en in de toekomst. We stimuleren kinderen om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen, leren hun een eigen mening te vormen, verantwoordelijkheid te nemen, besef te krijgen van sociale samenhang en van verbondenheid en het belang van samenwerken. We dagen kinderen uit om hun talenten te ontdekken en te leren gebruiken.
Met onze onderwijskundige en pedagogische kwaliteiten waarborgen wij een doorgaande ontwikkeling van kinderen en een optimale aansluiting op het voortgezet onderwijs. Voor een klein aantal leerlingen is ons onderwijs het eindonderwijs. Voor hen waarborgen wij met onze onderwijskundige en pedagogische kwaliteiten een optimale participatie binnen de maatschappij.
Scholen
Op onze 20 basisscholen, 1 nevenvestiging, een afdeling eerste opvang anderstaligen, 1 school voor speciaal basisonderwijs en 1 (V)SO-school (speciaal onderwijs voor zeer moeilijk lerenden) en een tijdelijke onderwijsvoorziening voor kinderen uit Oekraïne, werken ongeveer 350 medewerkers die onderwijs verzorgen voor ruim 2800 leerlingen in de gemeenten Oldambt, Pekela en Westerwolde.
OBS Oosterschool valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG). SOOOG is het bevoegd gezag van het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en de school voor zeer moeilijk lerende kinderen in de gemeente Oldambt, Pekela en Westerwolde.
College van Bestuur
Het College van Bestuur (CvB) bestaat uit:
· J.H. (Jaap) Hansen (voorzitter)
· J.H. (Janny) Reitsma (lid)
Het CvB is eindverantwoordelijk voor alle scholen van SOOOG en voor de kwaliteit van het onderwijs, beleid en algehele bedrijfsvoering. Bestuur en management hechten aan samenwerking, professionalisering en vernieuwing. Om onderwijs van hoge kwaliteit te krijgen en te houden is het heel belangrijk te investeren in de mens en middelen. Enthousiaste, goed gemotiveerde en geschoolde leerkrachten zijn de basis en voorwaarde voor goed onderwijs.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit:
· Hiltje Rookmaker (voorzitter)
· Damy Colon
· Rinus Michels
· Marcel Poorthuis
De RvT controleert de resultaten van het beleid en toetst of bij het maken en uitvoeren van dat beleid goed rekening is gehouden met verschillende belangen, risico’s en andere belangrijke zaken. Naast de toezichthoudende functie, zoals vastgelegd in Wet- en regelgeving, vervult de RvT ook de rol van klankbordfunctie voor het CvB van SOOOG. De RvT functioneert daarbij als team.
De leden van de RvT voelen zich verbonden met het openbaar onderwijs in Oost Groningen. Ze vinden de kwaliteit van het onderwijs belangrijk en zetten zich hiervoor in. De eigen kennis en inzichten van de leden zijn bovendien heel waardevol voor SOOOG. De RvT gebruikt samen met CvB en management daarvoor de code Goed Bestuur. De managementtaken en bevoegdheden zijn vastgelegd in het managementstatuut. Zowel de code Goed Bestuur als het managementstatuut zijn te vinden op de website www.sooog.nl van onze stichting onder de rubriek ‘informatie’.
Passend Onderwijs
Alle schoolbesturen van de provincie Groningen plus de gemeente Noordenveld zijn verenigd in het Samenwerkingsverband (SWV) 20.01. Dit samenwerkingsverband is opgedeeld in vijf sub-regio’s (4 subregio’s voor regulier onderwijs en 1 subregio voor specialistisch onderwijs). De scholen voor primair onderwijs van SOOOG vallen onder de sub-regio Zuid-Oost en de subregio voor gespecialiseerd onderwijs. Het VSO valt onder het voortgezet onderwijs en maakt daardoor deel uit van het samenwerkingsverband 20.02. De besturen in iedere sub-regio werken nauw samen met de andere schoolbesturen uit de regio om optimale ondersteuning aan ieder kind te kunnen bieden en expertise met elkaar te delen. De Wet op passend onderwijs betekent dat alle leerlingen een plek moeten krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden.
De overheid wil daarmee bereiken dat:
· Alle kinderen een plek krijgen die past bij hun ondersteuningsbehoefte.
· Een kind naar een reguliere basisschool gaat als dat mogelijk is.
· Een kind naar het speciaal onderwijs gaat als er intensieve begeleiding nodig is.
· Scholen de mogelijkheden hebben voor onderwijsondersteuning op maat.
· De kwaliteiten en onderwijsbehoeften van het kind centraal staan en niet de beperkingen.
· Kinderen niet meer langdurig thuis komen te zitten omdat er geen passende plek is om onderwijs te volgen.
Om ieder kind een passende plek te kunnen bieden, hebben scholen zorgplicht. Scholen moeten er voor zorgen dat kinderen die extra begeleiding en ondersteuning nodig hebben, een passende plek krijgen. Dit geldt voor alle kinderen: dus voor kinderen die op school zitten e´n voor kinderen die aangemeld worden bij een school.
Alle scholen binnen het samenwerkingsverband hebben met elkaar vastgesteld welke ondersteuning er tenminste op alle locaties geleverd wordt, de zogenaamde basisondersteuning. Daarnaast hebben alle scholen vastgesteld welke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen. De basis- en extra ondersteuning hebben scholen beschreven in hun School Ondersteuningsprofiel (SOP). In het SOP staat precies welke ondersteuning een school kan bieden. Dit kan helpen bij het kiezen van een school en bij het overleg met die school. Het SOP is te vinden op de website van de school.
Meer informatie over Passend Onderwijs is vermeld op de website www.sooog.nl van onze stichting onder de rubriek ‘informatie’. Verder is op de website van het Samenwerkingsverband PO 20.01 meer informatie beschikbaar over het ondersteuningsplan en de ondersteuningsprofielen van de verschillende scholen.
Daarnaast is op de website van de Rijksoverheid informatie voor ouder(s)/verzorger(s) te vinden met betrekking tot passend onderwijs.
Expertisecentrum
Het expertisecentrum is het centrum binnen SOOOG dat scholen verbindt, dat de ontwikkeling van opvang, onderwijs en kwaliteitszorg ondersteunt, dat opleidt en toegang tot kennis verbreedt en innovatie ondersteunt en stimuleert. Het expertisecentrum heeft een vaste plek binnen SOOOG verworven en is de laatste jaren uitgebreid. Zo vallen de kwaliteitszorg, de SOOOG Academie en de interne auditcommissie onder de verantwoordelijkheid van de directeur van het expertisecentrum en bestaat het team momenteel uit twee orthopedagogen, een ambulant begeleider, twee staffunctionarissen beleid en advies, een coach voor startende leerkrachten, een coach anderstaligen en dertien onderwijsassistenten.
Het expertisecentrum richt zich op de ondersteuning van de scholen op het gebied van passend onderwijs met tijdelijke onderwijsarrangementen, psychologische onderzoeken en consultatieve gesprekken met de intern begeleiders van de scholen. Daarnaast staat de ontwikkeling van leerkrachten en onderwijsassistenten centraal door scholing en coaching aan te bieden. Het expertisecentrum bewaakt de kwaliteit van het onderwijs en begeleidt de scholen in het bieden van kwaliteitszorg, bij inspectiebezoeken en in het traject na een audit.
Dyslexie, doorgaande lijn primair onderwijs – voortgezet onderwijs
In het primair onderwijs leren kinderen, over het algemeen vanaf groep 3, technisch lezen. Niet iedere leerling pakt dit even makkelijk op. Als er bij kinderen problemen ontstaan om het technisch lezen goed onder de knie te krijgen, biedt de basisschool hulp. Als de leesproblemen zeer ernstig zijn, kan een basisschool een kind laten screenen op Ernstige Enkelvoudige Dyslexie. Om in aanmerking te komen voor een screening dient een kind, na langdurig extra aandacht, nog steeds zeer laag scoren op leestoetsen.
Wanneer het kind wel lees- en/of spellingsproblemen heeft, maar niet in zodanig ernstige mate dat het binnen de criteria valt voor het aanvragen van onderzoek, heeft het kind wel baat bij de hulp van de basisschool. De basisschool zal dan ondersteuning bieden binnen het onderwijs en heeft de mogelijkheid om aanpassingen te doen bij de toetsen. Er is dus geen noodzaak voor het verkrijgen van een verklaring voor (lichte) dyslexie.
Op alle momenten staat het ouders vrij om hun kind bij een particulier bedrijf te laten screenen op dyslexie. Meer informatie over hoe op de school van uw kind(eren) wordt omgegaan met dyslexie vindt u in het dyslexieprotocol van de school.
Informatie aan gescheiden ouders
Volgens het burgerlijk wetboek hebben scholen een informatieplicht. De school is verplicht om beide ouders te informeren over belangrijke feiten en omstandigheden van het kind. Dit geldt o.a. voor de schoolrapporten, uitslagen van Cito-toetsen, schoolonderzoeken en onderwijskundige rapporten. Daarnaast wordt er gelegenheid geboden om oudergesprekken te voeren en schoolactiviteiten (dit alleen als beide ouders en het kind dit willen) bij te wonen.
Informatieverstrekking is van belang om te voorkomen dat het kind van zijn of haar ouders vervreemdt. Het gaat hierbij om een wederkerig belang van kind en ouder. Als een echtscheiding niet in harmonie plaatsvindt, kunnen er problemen ontstaan. Uitgangspunt voor de school is het belang van het kind. Dit belang kan het best gewaarborgd worden als de school geen partij wordt in een mogelijk conflict. De school zal zich daarom neutraal opstellen en uitvoering geven aan de wet- en regelgeving ten aanzien van de informatieverstrekking aan ouders.
De school moet de ouder zonder gezag informatie geven over belangrijke zaken over het kind of diens verzorging of opvoeding. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet uit eigen beweging te doen. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto.
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen. Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen. De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt. Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie. Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt. Uitzonderingen op de plicht tot informatieverstrekking zijn:
· Indien een rechterlijke beschikking kan worden overlegd waarin het recht op informatie is beperkt.
· In gevallen dat de informatie in verband met het beroepsgeheim ook niet aan de andere ouder wordt verstrekt.
· Als de informatieverstrekking niet in het belang is van het kind. In dit geval zal de school zwaarwegende argumenten moeten hanteren om informatie te weigeren. De ouder kan een dergelijke beslissing altijd laten toetsen door een klachtencommissie of de rechter.
Privacywetgeving
SOOOG heeft te maken met een strengere privacywetgeving. Deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van kracht gegaan op 25 mei 2018. Deze wet moet er voor zorgen dat bij het vastleggen van persoonsgegevens de privacy gewaarborgd is. Dat geldt dus ook voor SOOOG. Het moet u duidelijk zijn met welk doel wij gegevens van u bewaren en we moeten de veiligheid van de opgeslagen data waarborgen. Al onze medewerkers hebben een medewerkersovereenkomst ondertekend waarin zij zorg dragen voor de naleving van de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder in ieder geval begrepen de wet- en regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens. Op alle persoonsgegevens rust een geheimhoudingsplicht. Het privacyreglement is te vinden op de website www.sooog.nl van onze stichting onder de rubriek ‘informatie’.
Gedragscode
Een gedragscode is een geheel van afspraken over het gedrag van mensen in een bepaalde sociale situatie. In de gedragscode van SOOOG staan concrete regels en algemene gedragslijnen geformuleerd. De gedragscode geldt voor personeelsleden, (hulp)ouders en leerlingen. De gedragscode van SOOOG staat op de website www.sooog.nl van onze stichting onder de rubriek ‘informatie’ en is tevens opvraagbaar bij de school. Met het inschrijven van uw kind op één van onze scholen conformeert u zich ook aan onze gedragscode.
Veiligheidsbeleid
De aandacht voor een veilige en ook pestvrije schoolomgeving is de laatste jaren enorm toegenomen. Wij vinden dit terecht. Kinderen, maar ook volwassenen, moeten veiligheid ervaren en beleven om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen en ontplooien. Samen willen wij zorgen voor een goede sfeer en een gevoel van veiligheid waarbij het gaat om de persoonlijke groei. Samen willen wij blijven werken aan de veilige school waar kinderen, ouders en medewerkers recht op hebben. Onze school heeft veiligheidsbeleid beschreven en vastgesteld conform de aangescherpte wet- en regelgeving. De ouders zullen hier geregeld van op de hoogte worden gehouden. Daarnaast heeft iedere SOOOG school een “veiligheidscoördinator” aangewezen. Deze veiligheidscoördinator fungeert o.a. als eerste aanspreekpunt op het gebied van pesten. Naast het zijn van aanspreekpunt voor leerlingen en ouders coördineert, deze aan de school verbonden persoon, ook het anti-pestbeleid van de school. Voor vragen over veiligheid of opmerkingen en aanvullingen kunt u bij deze collega terecht. Op onze school is Linda Pals de veiligheidscoördinator. De school monitort jaarlijks de veiligheid van leerlingen met een instrument dat een representatief en actueel beeld geeft. Op onze school gebruiken we het instrument Kindbegrip. Onder veiligheid wordt verstaan de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen.
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld
We werken met de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld hetgeen een wettelijke verplichting is voor iedereen die werkt met kinderen. De meldcode is een stappenplan waarin staat beschreven hoe een professional moet omgaan met het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Door te werken met een meldcode blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden, berusten bij de professional. Deze meldcode is te vinden op www.sooog.nl onder de rubriek ‘informatie’.
Regeling toelating, time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen
De meeste leerlingen worden gewoon toegelaten op school en krijgen nooit te maken met een time-out maatregel, schorsing of verwijdering. Als zich echter één van bovenstaande situaties voordoet, is een zorgvuldige uitvoering van de regels en procedures die de onderwijswetgeving voorschrijft in het belang van alle partijen. De scholen van Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen hebben bovenschools procedures vastgesteld, zodat voor alle betrokken partijen duidelijk wordt wat voor hen in desbetreffende situaties van toepassing is. Deze procedures staan beschreven in:
· de regeling toelating van leerlingen;
· de regeling time-out, schorsing en verwijdering van leerlingen.
Beide regelingen liggen ter inzage op de school en het bestuursbureau. U kunt beide regelingen ook downloaden via de website www.sooog.nl van onze stichting onder de rubriek ‘informatie’.
Foto's en video door derden
Het is ouder(s)/verzorger(s) wettelijk niet toegestaan om foto's en filmpjes van kinderen, anders dan hun eigen kinderen op sociale media te verspreiden. Dit geldt ook voor leerkrachten en medewerkers van de school. Indien men dit wel doet dan is men in overtreding. De school zal tijdens evenementen zelf foto's en eventueel video's maken en deze verspreiden waarbij er rekening gehouden wordt met de privacy rechten van het kind.