Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziek melden
Indien uw kind door ziekte of andere omstandigheden de school niet kan bezoeken, dan willen wij dit graag voor schooltijd van u vernemen.
U kunt dit melden door een bericht te sturen via Social Schools, telefonisch contact op te nemen met school, of door het sturen van een mail aan de desbetreffende leerkracht.
Als een kind onder schooltijd ziek wordt zullen wij handelen volgens het protocol medisch handelen. Deze staat op onze website. Daarnaast wordt steeds vaker werkelijk medisch handelen van leerkrachten verwacht, zoals het geven van sondevoeding, toedienen van een injectie, het prikken van bloedsuiker etc. Het is van belang dat er in deze situaties dat er gehandeld wordt op basis van een vooraf afgesproken en ondertekend protocol.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvragen
Wanneer een kind de leeftijd van 5 jaar heeft bereikt is het leerplichtig.
Een vijfjarige mag nog één dag per week vrij, dit is echter wel in overleg met de leerkracht/directeur.
Voor kinderen vanaf 6 jaar geldt dat er geen vrij mag worden gegeven buiten de vakanties om.
In bijzondere gevallen kan de directeur wel verlof verlenen. Daarvoor moeten dan wel goede redenen aanwezig zijn.
De directeur is daarbij gebonden aan wettelijke voorschriften Daarnaast heeft uw kind recht op verlof bij familieomstandigheden, zoals een jubileum of overlijden van een familielid. Het verlof graag bijtijds en schriftelijk aanvragen.
Bij de administratie zijn speciale formulieren verkrijgbaar om verlof aan te vragen. Ook op onze website is een verlofformulier te vinden.
Op deze formulieren staat ook aangegeven hoeveel verlof er kan worden toegekend voor de betreffende aanvraag.
Voor de beoordeling van aanvragen voor extra verlof moet de directie zich houden aan wettelijke richtlijnen.
Een verzoek om extra vakantie voor een kind dient door de ouders/ verzorgers tenminste twee maanden van tevoren schriftelijk te worden gericht aan:
• de directie van de school (bij 10 of minder schooldagen)
• de leerplichtambtenaar van de gemeente Het Hogeland (bij meer dan 10 schooldagen)
U mag alleen met uw kind op vakantie tijdens de vastgestelde schoolvakanties. Er zijn een aantal uitzonderingen:
1. Als één van de ouders een beroep heeft waardoor u niet op vakantie kunt tijdens schoolvakanties.
Dit mag maar één keer per schooljaar en maximaal 10 aaneengesloten dagen. En het kan alleen als het de enige gezinsvakantie van het schooljaar is. U moet van tevoren toestemming vragen aan de directeur van de school. Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van school.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een kind niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim. Is het niet mogelijk om tijdens de schoolvakanties op vakantie te gaan? Vraag in uitzonderlijke gevallen bij de schoolleiding toestemming voor verlof buiten de schoolvakanties.
2.Een belangrijke gebeurtenis (1 dag)
• Verhuizing van het gezin
• Het huwelijk van (één van) de ouders, broer/zus, opa, oma, oom, tante of een kind van de broer of zus van uw kind
• Een ernstige ziekte van (één van) de ouders, broer/zus, opa, oma, overgrootouders, oom, tante of een kind van de broer of zus van uw kind
• Overlijden van een familielid tot de 4e graad: ouders, zus/broer, grootouder, oom/tante, neef/nicht (kind van broer of zus van uw kind), overgrootouder, oudoom/oudtante, neef/nicht (kind van broer of zus van de ouder), achterneef/achternicht of betovergrootouder
• Viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum van één van de ouders, opa of oma van het kind
• Viering van een 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van de ouders of grootouders van uw kind
• Bij belangrijke religieuze feestdagen waar uw kind plichten moet vervullen.
De directeur bekijkt uw aanvraag. U krijgt schriftelijk bericht of uw aanvraag wordt gehonoreerd of wordt afgewezen.
Wanneer een kind zonder opgave van redenen niet op school komt, spreken we van ongeoorloofd schoolverzuim.
Voor het bezoeken van artsen, tandartsen, huisartsen en specialisten luidt het advies: Probeer dit zoveel mogelijk buiten de schooluren te organiseren, zodat uw kind niet onnodig lessen mist. Lukt dit niet, dan graag tijdig, schriftelijk melden bij de groepsleerkracht.
Verzuim
Wanneer een leerling afwezig is registreert de leerkracht dit. We maken hierin onderscheid in de verschillende soorten absentie om de afwezigheid te kunnen monitoren. Wanneer er sprake is van opvallende absentiepatronen zal een vervolgstap nodig zijn. De leerkracht zoekt dan contact met de ouders. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan zal de directie verdere stappen ondernemen en contact zoeken met de leerplichtambtenaar.