Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De school heeft tot taak het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen. Het onderwijs moet door de school worden afgestemd op de voortgang van de ontwikkeling van de leerlingen. Ons onderwijs richt zich daarbij grotendeels op de emotionele en cognitieve ontwikkeling, maar ook op het ontwikkelen van creativiteit en het verwerven van noodzakelijke kennis van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden.
Het vertrekpunt voor het onderwijs op de Spindel is de groep. Voor het kind en de andere kinderen, de leerkrachten en de school is van groot belang hoe de samenstelling van de groep is waarin een kind geplaatst wordt. Het betreft een complexe afweging waarbij zeer veel factoren een rol spelen. Bij de start op de Spindel is er een uitgebreide intakeprocedure. Na groep 2 worden er evenwichtige groepen 3 samengesteld. Na groep 5 verandert de samenstelling van de klas en formeren we nieuwe groepen die tot het einde van de basisschool samen blijven. Ouders mogen van de Spindel verwachten dat we zorgvuldig met de belangen van hun kind én die van de andere kinderen omgaan en ter zake een gemotiveerde beslissing nemen. In samenspraak met de MR is er een heldere procedure voor de groepssamenstelling ontwikkeld. De school kan niet garanderen dat bij voorbaat aan alle wensen van ouders tegemoet kan worden gekomen, omdat daarvoor de belangenafweging te complex is. Ook kan het voorkomen dat er een extra 'herverdelingsmoment' nodig wordt geacht, bijvoorbeeld wanneer de leerlingenaantallen veranderen of een andere keuze wordt gemaakt m.b.t. een combinatiegroep/ leerstofjaarklas.
Leerlinggesprekken
Op De Spindel voeren we twee keer per jaar leerlinggesprekken. Dit zijn korte, informele gesprekken tussen de leerkracht en leerling. In de Spindelpraatjes wordt vermeld wanneer deze gesprekken gaan plaatsvinden in het schooljaar.
We werken bij de kleuters met een digikeuzebord. Een mooie manier om onze leerlingen al vanaf jongs af aan mee te nemen in het maken van keuzes. Via een digitaal bord kunnen de kinderen hun naam naar een bepaalde activiteit 'swipen'. Tevens is het ook een leerlingvolgsysteem. De leerkracht beschikt hierdoor over uitgebreide statistieken die aangeven wie met wie heeft gespeeld, welke activiteiten het meest favoriet zijn en wat elk individueel kind heeft gekozen. Dit om ook bij onze jongste leerlingen eigenaarschap te bevorderen.
De Spindel is een eigentijdse katholieke school waar iedereen welkom is. We zijn een grote school maar hebben veel persoonlijke aandacht voor onze leerlingen: Wij kennen onze kinderen! Daarnaast vind je op de Spindel veiligheid en geborgenheid in iedere groep. Ook in ons dagelijks handelen en de drie schoolregels die we hebben, komt onze identiteit duidelijk naar voren:
- Voor groot en klein zullen we aardig zijn
- Neem de tijd voor veiligheid
- We zullen goed voor de spullen zorgen, dan zijn ze weer te gebruiken morgenWe hebben de afgelopen jaren mooie stappen gezet richting passend onderwijs. Onze school is aangesloten bij het Regionaal Samenwerkingsverband Breda (RSV Breda e.o.) primair onderwijs 30-03. Ons ondersteuningsplan hangt nauw samen met het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband. Wettelijk is vastgesteld dat het RSV het niveau van basisondersteuning vaststelt.
Onder basisondersteuning wordt verstaan: het geheel van preventieve en lichte curatieve interventies die op school planmatig en kwalitatief goed (eventueel in samenwerking met ketenpartners) worden uitgevoerd. We gaan stap voor stap verder met het versterken van de basisondersteuning. Dit alles steeds gerelateerd aan onze eigen visie en uitgangspunten. In ons Schoolondersteuningsprofiel (SOP) is beschreven welke basis- en extra ondersteuning wij onze leerlingen bieden en wat onze ambities voor de komende jaren zijn.
Er zijn heldere afspraken met de voorschoolse voorzieningen waardoor de start voor kinderen op de Spindel zo goed mogelijk verloopt. We kennen een uitgebreide intakeprocedure met ouders, om zo al vanaf de start een goed beeld te hebben op onderwijsbehoeften. Zo lukt het ons om vanaf het begin in te spelen op wat kinderen nodig hebben.