Openbare Basisschool De Lijster

Lijsterhof 6 3772 AA Barneveld

  • Op onze school is iedereen welkom en ondersteunen we het convenant "Ontmoeten is gewoon doen!"
  • In onze natuurhoek is ook ruimte voor een zwerfboekenstation.
  • Regelmatig wordt er tijdens thema's met techniek gewerkt.
  • In onze methodes wordt de leerstof verwerkt op het individuele niveau wat past bij de leerling.
  • Met een o.a. portfolio wordt voor ouders en leerlingen zichtbaar gemaakt waaraan gewerkt wordt. Wat gaat goed en wat heeft aandacht nodig.

Het team

Toelichting van de school

Het team van de Lijster is een hecht en professioneel team. Het wordt gevormd door directie, Kwaliteits-coördinator, leerkrachten, conciërge en onderwijsondersteuners. Regelmatig komen stagiaires en vrijwilligers ons team versterken, waarmee wij samen een warme en veilige leeromgeving voor onze leerlingen creëren. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Leerkrachten kunnen verlof aanvragen bij het bestuur conform de geldende regels in de CAO-PO.
De school vraagt indien nodig vervanging aan bij de PIO-invalpoule. Is er geen vervanging beschikbaar dan treedt het protocol "maatregelen ter voorkoming en bestrijding van lesuitval" in werking.

De school zal haar uiterste best doen om bij ziekte of verlof van de leerkracht op tijd vervanging te regelen.  Als op de eerste dag van afwezigheid van een leerkracht geen vervanging mogelijk is, zullen we intern vervangen of eventueel groepen samenvoegen. Alleen in klemmende situaties zullen wij, als er geen vervanging of samenvoeging van groepen mogelijk is, een groep vanaf de 2e dag naar huis sturen. Ouders krijgen hiervan een digitaal bericht. Kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 kunnen dan huiswerk meekrijgen. Als uw kind in voorkomende gevallen niet thuis kan blijven vanwege uw verplichtingen elders dan wordt met u een oplossing gezocht voor opvang.  Het is niet vanzelfsprekend dat de directeur, de intern begeleider en/of de ict-coördinator de lessen overnemen.  

Volgorde voor het regelen van vervanging bij ziekte of afwezigheid: 

1. Vervanging regelen via de PIO-invalpoule  
2. Part-time leerkracht die vrij is vragen. 
3. Ondersteunende leerkrachten inzetten als die aanwezig zijn.  (eventueel op ander moment laten vervangen, indien mogelijk ) 
4. Verdelen van de groep door IB/DIR ( indien er geen afspraken ingepland staan ) 
5. Naar huis sturen (eventueel met (t)huiswerk en online lessen)

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Wij werken met combinatiegroepen (stamgroepen). Binnen de combinatiegroepen wordt gedifferentieerd. Hierdoor zijn we in staat zoveel mogelijk aan te sluiten bij het niveau van elk individu. Soms worden groepen gesplitst en vindt er instructie plaats in dynamische instructiegroepen.

Wij werken met 6 stamgroepen:

Stamgroep Uilen ( 4, 5 en 6 jarigen )

Stamgroep Pauwen ( 4, 5 en 6 jarigen )

Stamgroep Papegaaien ( 6, 7 en 8 jarigen )

Stamgroep Paradijsvogels ( 8, 9 en 10 jarigen )

Stamgroep Toekans ( 9, 10 en 11 jarigen )

Stamgroep IJsvogels ( 10, 11 en 12 jarigen )

Daarnaast zijn er 1 of meerdere Nieuwkomers groepen, afhankelijk van de instroom. Deze groepen zijn gehuisvest in NKS De Springplank op Lange Voren, maar vallen onder de verantwoordelijkheid van STEV-school De Lijster.

de Springplank 1 ( 6 t/m 8 jarigen )
de Springplank 2 ( 9 t/m 11 jarigen )

Klasindeling

  • Combinatiegroepen
  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Kinderen mogen vanaf 4 jaar naar de basisschool. U kunt uw kind aanmelden vanaf het moment dat het 3 jaar is, door een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Na het inleveren van het aanmeldformulier ontvangt uw kind een V.I.P.-pas (Very Important Peuterpas), waarmee u samen met uw zoon of dochter de school alvast kunt bezoeken. Soms is er een reden waarom wij uw kind niet kunnen aannemen. Op onze website vindt u ons aannamebeleid. Hierin staat hoe wij besluiten of een kind wel of niet geplaatst kan worden.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Volgens de wet zijn scholen verplicht leerlingen een minimum aantal lesuren per jaar aan te bieden. Scholen zijn vrij de onderwijstijden te bepalen op basis van deze wet, wanneer zij voldoen aan de gestelde urennorm. Voorwaarden voor verplichte onderwijstijd zijn:

- Het moet gaan om begeleid onderwijs
- Het onderwijsprogramma moet worden aangeboden in de onderwijstijd
- De tijd wordt ingevuld onder de verantwoordelijkheid van het onderwijspersoneel

Voor een uitgebreide beschrijving van het onderwijs op De Lijster verwijs ik u naar het schoolplan 2019-2024. Bovendien is ook meer informatie te vinden in onze brochure op onze website.

Verkeerseducatie is opgenomen in het vakgebied Wereldoriëntatie.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Wij vinden dat elk kind recht heeft op goed en passend onderwijs. In het beginsel vinden we dat zoveel mogelijk kinderen regulier primair onderwijs moeten kunnen volgen nabij huis. Wij realiseren ons dat we een zorgplicht hebben. Onze school voldoet aan de basisondersteuning, zoals verwoord in het ondersteuningsplan van SWV Rijn en Gelderse Vallei. Het ondersteuningsplan vindt u op onze website. 
Leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte worden begeleid door de inzet van onderwijsassistenten of een externe specialist. In overleg met het SWV worden arrangementen aangevraagd.

Onze school sluit aan bij de leerbehoefte van kinderen. Wij proberen bij elk kind eruit te halen wat erin zit en stimuleren de leerlingen, zoals onze missie is: "Leer wie jij kunt zijn". Alle leerlingen zijn bij ons welkom, mits dit binnen de zorgzwaarte van de groep mogelijk is.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

De school heeft de ambitie om meer te werken met PLG's. en een teamlid op te leiden als NT2-specialist.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Het is mogelijk dat de school extra aanbod organiseert voor het jonge kind. Die extra aandacht is bijvoorbeeld beschikbaar in samenwerking met de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of in de groepen 1 en 2 van de basisschool. Het doel is om te zorgen voor een goede start op de basisschool.

Terug naar boven