Personeel
Het team van De Lijster bestaat uit groepsleerkrachten, een kwaliteitscoördinator, een directeur, een conciërge, leerkrachtondersteuners, onderwijsassistenten en vrijwilligsters. Daarnaast leerkrachten van de Nieuwkomersvoorziening, een HVO-, GVO- en IVO-docent, een vakleerkracht muziek en (indien beschikbaar) een vakdocent gym. Al deze mensen samen geven het onderwijs op De Lijster vorm. De kleinschaligheid van ons onderwijs betekent bijvoorbeeld dat alle teamleden alle kinderen bij naam kennen en zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de ontwikkeling van ieder kind. Een optimale samenwerking dus.
Een actueel overzicht vindt u op onze website.
NT2 Onderwijs
Op onze school bieden wij extra ondersteuning aan leerlingen die het Nederlands als tweede Taal leren. Er is extra geld beschikbaar voor het bieden van extra instructies en begeleiding. Vanaf 1 augustus 2023 zal de parttime Taalklasvoorziening overgaan in een fulltime Nieuwkomersvoorziening. De Nieuwkomersschool is bedoeld voor leerlingen van 6 tot en met 11 jaar die nog geen jaar in Nederland wonen en leerplichtig zijn in de gemeente Barneveld. Zij worden dus centraal opgevangen.
De missie van Nieuwkomersschool De Springplank is: ‘ Samen een goede start naar (meer)taligheid!’ Samen richten wij ons op het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen en volwassenen door met name een sterk taalaanbod en veel aandacht voor de sociale en emotionele ontwikkeling, zodat kinderen kunnen uitgroeien tot “positieve burgers die in de toekomst als volwassenen in de wereld willen zijn” (Biesta, 2016).
Schoolafspraken
- Op De Lijster gaan wij met respect voor elkaar om.
- We helpen elkaar daar waar het kan en zorgen er samen voor dat ruzie voorkomen wordt.
- De leerlingen zijn op tijd in de klas, zodat de lessen op tijd kunnen beginnen.
- Kinderen komen lopend, met de fiets of step naar school. Een elektrische step is niet toegestaan i.v.m. de veiligheid.
- Fietsen worden gestald in de daarvoor bestemde fietsenrekken.
- Op het schoolplein wordt gelopen met de fiets aan de hand. Skaten, steppen en rijden met wheely's wordt in verband met de veiligheid niet toegestaan.
- Als er onder schooltijd kinderen op het plein spelen, wachten ouders/verzorgers die hun kind ophalen buiten het hek, totdat de kinderen weer naar binnen gaan. Dit om het overzicht te behouden en veiligheid van iedereen te waarborgen.
- De Lijster voert een anti-rookbeleid. Dit betekent dat het schoolgebouw en het schoolplein rookvrij zijn.
- Het meenemen van mobiele telefoons door leerlingen, graag alleen indien noodzakelijk. (Meenemen is op eigen risico.) De telefoons worden tijdens schooltijd uitgezet en bij binnenkomst ingeleverd bij de leerkracht.
- De school is niet aansprakelijk voor vermissing of diefstal van meegebrachte spullen door leerlingen. Wij raden ouders aan om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
- Het dragen van sieraden en oorbellen bij de gym- of judolessen is ivm de veiligheid niet toegestaan. De leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het uit- of afdoen hiervan. Ze mogen deze in bewaring geven, maar de leerkracht is niet verantwoordelijk voor evt verlies er van. Advies is om GEEN sieraden te dragen op dagen van gym- of judoles.
- Het maken van foto's en filmpjes, door leerlingen, met een mobiele telefoon is niet toegestaan.
- Ouders wordt gevraagd zeer terughoudend te zijn met het maken van foto’s en filmpjes en deze mogen onder geen beding op openbare netwerken worden gepubliceerd.
- Wij stimuleren leerlingen te trakteren op een gezonde traktatie. Deze wordt op school opgegeten. Andere traktaties geven wij mee naar huis.
- Wij vragen u uw kind een gezond tussendoortje of lunchpakket mee te geven. Andere tussendoortjes geven wij mee naar huis.
- Op De Lijster wordt gewerkt met een Protocol Medische Handelingen. Mocht uw kind op school medicatie nodig hebben, neem dan contact op met de leerkracht van uw kind, om dit volgens de wettelijke regels vorm te geven.
Calamiteiten
In geval van een calamiteit in de school, b.v. een brand, overval of andere ernstige calamiteit, wordt het pand ontruimd. Hiervoor is in samenwerking met de andere scholen van het complex een protocol opgesteld. Minimaal 1x keer per jaar wordt een ontruiming, met alle gebruikers tegelijk, geoefend en geëvalueerd. Mocht de calamiteit van dien aard zijn dat de leerlingen niet terug kunnen naar de klas, dan worden de ouders bericht en gevraagd hun kind op te komen halen. De verzamelplek voor onze school is het grote veld richting het Schaffelaar Theater. Eventueel kan de brandweer een andere verzamelplek aanwijzen.
Ouderavonden en Rapporten
Normaal gesproken organiseren wij aan het begin van het schooljaar in elke (combinatie-) groep een informatiemoment. Deze wordt gecombineerd met de jaarlijkse ouderavond voor alle ouders. Er is dan van 17.30 tot 19.00 uur een infomarkt, met een hapje en een drankje. In elke klas liggen methodes, spelletjes, werkjes enz. Er is een PowerPoint op het digibord en de leerkracht is "vraagbaak". Kinderen mogen hun ouders rondleiden. In elke klas is iets te zien over het thema dat op dat moment actueel is. In de centrale hal zijn kraampjes van de OR, MR, HVO/GVO/IVO, hapjes, drankjes en muziek. Ook zullen onze methodes Alles in 1, Alles apart en LOGO3000 te bekijken zijn. U leest hier meer over in de Lijstereens. Door deze opzet kunnen ouders/verzorgers informeel kennismaken met de leerkracht, de leerstof en met andere ouders/verzorgers uit de klas van hun kind (-eren).
In oktober en april vinden er portfoliogesprekken plaats in alle groepen. Op deze gesprekken verwachten wij alle ouders/verzorgers, samen met hun kind. In deze gesprekken zal de leerkracht samen met de leerling een beeld geven van de ontwikkeling van uw kind. Ze duren in het algemeen vijftien minuten, maar kunnen op verzoek van de school of de ouders ook langer duren. Een week voor het gesprek krijgt de leerling het portfolio mee naar huis om thuis te laten zien. Met behulp van een evaluatieformulier kunt u het portfolio samen met uw kind alvast bekijken en bespreken.
Tweemaal per jaar wordt aan de leerlingen van groep 2 t/m 8 een rapport uitgereikt. In februari en juni. Een gesprek met de leerkracht hierover is een optie. Uiteraard kunt u daarnaast altijd een afspraak maken met de leerkracht als u daar behoefte aan heeft.
N.B: In groep 8 wordt in februari een speciaal moment georganiseerd. Op dit moment wordt met u over de schoolkeuze voor het vervolgonderwijs gesproken.
Ouderparticipatie
Regelmatig doen wij een beroep op u als ouders om op de een of andere manier te helpen bij activiteiten in of rond de school. Dit meehelpen kan op verschillende manieren gebeuren:
- hulp bij het organiseren van activiteiten begeleiding bij excursies en schoolreizen,
- hulp bij het werken met pas ingestroomde anderstaligen, hulp bij jaarlijkse schoonmaakwerkzaamheden van de groepen
- hulp bij de sportdagen
- klassenouder zijn,
- de eerste ondersteuning in een klas zijn,
- luizenmoeder zijn
De werving voor ouders gebeurt middels een oproep in de Lijstereens en/of via de Parro-app. Indien u wilt helpen, vragen wij u wel het hieronder beschreven ouderprotocol ter harte te nemen.
Ouderprotocol
De gemaakte afspraken: Ook voor hulpouders gelden de schoolregels zoals deze beschreven staan in de schoolgids. Ouderhulp is structureel. De school kan natuurlijk op de afgesproken tijden op de hulpouders rekenen. Als u toch verhinderd bent, laat het ons dan even weten en het zou heel fijn zijn als u zelf al een vervanger gezocht heeft. Als er ordeproblemen zijn, geef dit dan door aan de leerkracht. Zij nemen dan de benodigde maatregelen. Alle ervaringen met en/of gegevens van kinderen zijn privacygevoelig en blijven op school. Wees terughoudend met het maken van foto's en filmpjes, U heeft toestemming nodig van andere ouders om deze op social media te plaatsen. Bij onduidelijkheden zoeken ouders contact met de school. We gaan professioneel om met het voeren van discussies. De leerkracht is degene die ouders informeert over de vorderingen en het gedrag van hun kind(-eren). De leerkracht instrueert/geeft les. De ouder biedt na de instructie de helpende hand. De ouder helpt of begeleidt, in overleg met de leerkracht wel of niet een eigen zoon/dochter. De leerkracht blijft altijd eindverantwoordelijk. De tijden worden zoveel mogelijk aangesloten bij de schooltijden, zodat ouders niet vooraf of achteraf hoeven te wachten.
Medezeggenschapsraad
Ouders en personeel kunnen via de medezeggenschapsraad (MR) invloed uitoefenen op het beleid van de school. Elke school heeft verplicht een medezeggenschapsraad.
De MR op De Lijster bestaat uit twee of drie ouders en twee of drie leerkrachten. De medezeggenschapsraad praat mee over alles wat met de school te maken heeft. De school moet ieder belangrijk besluit voorleggen aan de raad. De medezeggenschapsraad kan ook ongevraagd een standpunt kenbaar maken aan het bestuur van de school. Alle rechten van de medezeggenschapsraad staan in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS).
Oudergeleding:
- Dhr. Paul Burgers
- vacature
Leerkrachtengeleding:
- Dhr. Hans van den Broek
- Mevr. Margot van den Brink
De vergaderingen van de MR zijn openbaar. Dit betekent dat u welkom bent om te luisteren naar wat er besproken wordt. De data van de MR-vergaderingen kunt u terugvinden in de Lijstereens. De vastgestelde notulen van de vergaderingen vindt u in een map in de ouderinformatiekast. Deze staat bij de hoofdingang.
De GMR
Daar OBS De Lijster deel uitmaakt van stichting Eemvallei-Educatief (STEV), is het beleid van de school afhankelijk van het beleid van de stichting. Ook hier is sprake van medezeggenschap door ouders en leerkrachten. Dit is geregeld in de GMR, de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad.
Namens onze school heeft onderstaand persoon zitting in de GMR:
Namens de leerkrachten: Hans van den Broek
De Ouderraad
De Ouderraad (OR) is een groep van enthousiaste ouders die zich op vrijwillige basis actief inzet. Zij organiseren extra activiteiten om de kinderen een nog fijnere schooltijd te bezorgen. De OR werkt hiervoor in grote mate samen met de school. De OR streeft naar het vergroten van de betrokkenheid van de ouders met de school. Dit doen zij door aanspreekpunt voor de ouders en de school te zijn. De OR heeft ongeveer eenmaal per 8 weken een vergadering. Deze kan vrijblijvend bijgewoond worden. Ouders die geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om activiteiten te bedenken en/of uit te voeren voor de school zijn altijd welkom! Tijdens de jaarlijkse infomarkt aan het begin van het schooljaar kunt u kennismaken met de leden van de OR. Daarnaast worden eventueel nieuwe leden gekozen of zittende leden herkozen door de aanwezige ouders/verzorgers. Hieronder volgt een overzicht van de ouders die zitting hebben in de ouderraad:
Voorzitter/Secretaris: Linda Burgers ouder van Fygo en Abby
Penningmeester: Vacature (Wordt tijdelijk waargenomen door de Directeur van de school )
Lid: Vacature
Lid: Vacature
De Ouderraad heeft dringend versterking nodig.
De TSO-commissie
De TSO-commissie regelt de pleinwachtouders tijdens het continurooster.
Deze commissie heeft op dit moment geen leden.
De TSO-commissie is nog op zoek naar pleinwachtouders.
Hitteplan
Steeds vaker zullen we in de toekomst te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals warme periodes. Gelukkig is bij de bouw van ons schoolgebouw rekening gehouden met de zoninval in de lokalen, waardoor overmatige hitte in de klaslokalen vermeden wordt. Toch kan het zo zijn dat met aanhoudende warmte maatregelen wenselijk zijn.
Doordat we als school hier steeds vaker vragen over kregen, hebben we dit punt opgenomen in de schoolgids, zodat iedereen op de hoogte is van de afspraken hierover. Als school zijn we terughoudend met het instellen van een tropenrooster (vervroegen van de schooltijden), omdat dit met name consequenties heeft voor werkende ouders en personeel. Daarnaast heeft dit ook consequenties voor middagactiviteiten als gym, muziekles van de muziekschool, HVO/GVO/IVO-lessen, biologisch centrum, of andere educatieve uitjes. Hierdoor is een tropenrooster niet altijd haalbaar.
Als stelregel hanteren we dat een tropenrooster, mits rooster technisch haalbaar, ingesteld kan worden als het de verwachting is dat 5 schooldagen achtereen de temperatuur in Barneveld boven de 30 graden zal zijn. Wij streven er dan naar de ouders/verzorgers minimaal 3 dagen van te voren hierover te informeren, zodat opvang geregeld kan worden, indien dit nodig is. Een middag vrij geven kan alleen als hiervoor nog marge-uren over zijn, of gaat ten koste van de calamiteitendag op de laatste vrijdag van het schooljaar. Bij een tropenrooster gaan we echter uit van het te maken aantal lesuren op een normale schooldag.
De schooltijden zullen dan zijn:
Maandag: 07.30 - 12.45 uur
Dinsdag: 07.30 - 12.45 uur
Woensdag: 07.30 - 12.45 uur
Donderdag: 07.30 - 12.45 uur
Vrijdag: 07.30 - 12.45 uur (groep 1 t/m 2 tot 11.45 uur)
Extra water drinken op warme dagen mag altijd. Kinderen mogen eventueel ook zelf een extra flesje water meenemen naar school. (geen limonade of andere dranken)
Waterballet
Met onze waterspeelplaats en ons prachtige schoolplein hebben wij een uitstekende manier binnen handbereik om af en toe lekker af te koelen. Wanneer het weer het toelaat zullen wij met de kinderen genieten van een waterballet. Hierbij kan naar hartenlust gespeeld, gebadderd en gespoten worden met water. De leerkrachten zullen u hiervan via het digitale communicatiesysteem, of schriftelijk via uw kind, op de hoogte brengen. Een aantal tips en opmerkingen: Afhankelijk van de dagtemperatuur zal dit op de ochtend of in de middag plaatsvinden, en vaak niet langer dan een uurtje duren. Er is altijd een keuze om wel of niet deel te nemen, er is ook een droge zone aanwezig. Geef een handdoek en zwemkleding mee. Zonnebrand is op school, maar mag ook meegegeven worden. De kinderen helpen elkaar in te smeren. Bent u bang dat uw kind snel verbrandt, geef dan een T-shirt mee dat nat mag worden en eventueel een zonnepet of zonnehoedje.
GGD en JGZ
Welkom bij de jeugdgezondheidszorg
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) helpt bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit doet de JGZ op het consultatiebureau, op school en in de wijk.
Iedere school heeft een eigen JGZteam, bestaande uit een doktersassistent, een jeugdverpleegkundige en jeugdarts.
Standaard onderzoeken
Op de basisschool krijgen kinderen twee standaard onderzoeken. Dit gebeurt rond 6 jaar en rond 10 jaar door de doktersassistent. Bij deze onderzoeken wordt gelet op de groei en ontwikkeling. Ook wordt gevraagd hoe het met uw kind thuis, op school en in de vrije tijd gaat. Ouders/verzorgers zijn bij deze onderzoeken niet aanwezig.
U krijgt thuis voorafgaand aan het onderzoek een brief met daarbij een vragenlijst.
U kunt hierop ook aangeven of u vragen heeft over de gezondheid of het gedrag van uw kind.
Spreekuren
Zijn er bijzonderheden of heeft u vragen, dan wordt u samen met uw kind uitgenodigd voor het spreekuur van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Ook kunt u zelf een afspraak maken als u vragen heeft over: de ontwikkeling, gezondheid (gehoor, zien, motoriek, groei), welzijn of opvoeding van uw kind. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen als eten, slapen, zindelijkheid, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de puberteit (als het kind iets ouder is).
Nog vragen of een afspraak maken: · http://www.vggm.nl/jeugdengezondheid
Stuur een email naar: ggd@vggm.nl ·
Of bel het JGZ-team op werkdagen tussen 9.00-12.00 en 13.00 en 17.00. Tel: 088-3556500.