Basisschool de Warande Protestants Christelijk Onderwijs

Burchtlaan 7 4571 HR Axel

Schoolfoto van Basisschool de Warande Protestants Christelijk Onderwijs

In het kort

Toelichting van de school

Wie bij de Warande binnenstapt, voelt direct de warmte en gezelligheid van onze school. Elke dag werken team, kinderen en ouders met enthousiasme en betrokkenheid samen aan een fijne, veilige leeromgeving. Een school waar kinderen met plezier naar toe gaan, weten dat ze gezien en gehoord worden en waar ze elke dag mogen leren. Een school waar kinderen zich veilig voelen om zichzelf te zijn en hun gedachten en ideeën te delen.

Op de Warande zorgen wij ervoor dat kinderen het beste uit zichzelf halen. We streven naar goede resultaten op de basisvakken, maar willen de kinderen nog meer meegeven. We moedigen het stellen van vragen aan en creëren een omgeving waarin kinderen hun nieuwsgierigheid kunnen uitleven, hun talenten ontdekken en samen genieten van sport en spel, creatieve vakken en cultuur.

We hechten veel waarde aan samenwerken en het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zodat onze leerlingen op een respectvolle manier met elkaar omgaan, conflicten kunnen oplossen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag.

De Warande is een protestants christelijke basisschool. Christelijke waarden, normen en levensvisie vormen de basis voor onze kernwaarden. 

De gegevens die u hier vindt, zijn afkomstig van DUO, de Inspectie en de school. Voor meer informatie over de school zelf, kunt u altijd een bezoekje brengen aan onze website. Of neem contact met ons op voor meer informatie of een rondleiding.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Voor iedereen welkom
  • Veerkracht
  • Verantwoordelijkheid
  • Vertrouwen
  • Veiligheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

De leerlingen van de Warande komen uit heel Axel en sommigen uit nabije dorpen. We zien dat de laatste jaren veel ouders met kleuters de weg naar onze school vinden. Dit zorgt ervoor dat we een groeiende school zijn.

Onze school start komend schooljaar met ongeveer 195 leerlingen, verdeeld over 9 groepen. Ouders die belangstelling hebben voor de De Warande kunnen een afspraak maken met de directeur voor een intakegesprek en rondleiding. 

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
189
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Privacy  



Op school behandelen we de privacy van onze leerlingen zorgvuldig. Om goed onderwijs te kunnen geven, onze leerlingen te begeleiden en de administratie bij te houden, bewaren we gegevens over onze leerlingen. We bewaren alleen gegevens die nodig zijn voor het onderwijs. Deze gegevens worden veilig opgeslagen en alleen bevoegde personen hebben toegang tot ze. Voor het gebruik van foto's en video-opnames van leerlingen op bijvoorbeeld de schoolwebsite, sociale media, infobrief (via Parro), vragen we bij inschrijving uw toestemming. Ouders kunnen altijd besluiten om geen toestemming te geven of eerder gegeven toestemming in te trekken. Als u vragen heeft over het gebruik van foto's en video's, kunt u terecht bij de groepsleerkracht of directeur. Bij het verwerken van persoonsgegevens houden we ons aan de relevante wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer informatie over onze aanpak en uw rechten, kunt u terecht op de website van Elevantio: Privacyverklaring - Elevantio. Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze Functionaris voor Gegevensbescherming via [email protected]



Agressie, geweld en seksuele intimidatie



Wij vinden het belangrijk om een veilige school te creëren waar zowel kinderen als leraren zich thuis en op hun gemak voelen. Een school waar ouders hun kinderen met vertrouwen naartoe laten gaan. Een school waar iedereen weet en voelt dat het veilig is en waar iedereen met respect behandeld wordt, ongeacht hun rol binnen de school. We hebben een schoolveiligheidsbeleid. Hierin zijn onder andere de wettelijke richtlijnen, informatie over alle functionarissen binnen de school met betrekking tot sociale veiligheid, het klachtenreglement, de meldcode en meldplicht, het ARBO-beleid (fysieke veiligheid en controle van speeltoestellen), sociale media, preventief beleid, veiligheidsmonitoring en protocollen met betrekking tot dit onderwerp opgenomen.  



Gedragscode



Het kan voorkomen dat onderwijspersoneel geconfronteerd wordt met intimiderend gedrag van ouders. Het is belangrijk dat scholen duidelijk maken dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Daarom is er de overheidscampagne ‘Veilige Publieke Taak’, die aandacht vraagt voor respectvol gedrag jegens personeel in openbare functies, waaronder het onderwijs. In het kader van respectvol gedrag is er een gedragscode ontwikkeld voor ouders met kinderen op scholen van onze onderwijsgroep, of ouders die overwegen hun kind(eren) aan te melden.



De gedragsnormen zijn als volgt:




  • Agressie en geweld, zowel fysiek als verbaal, tegen medewerkers, directie, stagiaires, leerlingen of bestuursleden van de school worden nooit getolereerd.

  • Medewerkers in de school moeten de ruimte krijgen om hun werk goed te doen.

  • Hun aanwijzingen moeten worden opgevolgd.

  • De orde mag op geen enkele wijze worden verstoord.

  • Houd u aan de schoolregels die ook voor de kinderen gelden.

  • Benader uw kind, andere kinderen, de leerkracht en andere ouders positief.

  • Breng uw kind op tijd naar de klas.

  • Bewaar de rust in het schoolgebouw.

  • Maak een afspraak met de leerkracht als u iets wilt bespreken.

  • Uit eventuele ontevredenheid naar de leerkracht of de directie zonder te schelden, dreigen of schreeuwen.



Daarnaast geldt de regeling voor time-out, schorsing en verwijdering (zie de klachtenprocedure) en wordt gehandeld volgens het veiligheidsplan van de school.  



Informatieverstrekking ouders  



Als school hebben we ook de wettelijke verplichting om ouders (ouders, voogden of verzorgers: artikel 1 Wet op het primair onderwijs) te informeren over de vorderingen van hun kinderen. Deze informatie omvat alle relevante zaken met betrekking tot de leerling, zoals rapporten, nieuwsbrieven, voortgangsrapportages, de schoolgids en ouderavonden. Als het gezin uit beide ouders bestaat (huwelijk of geregistreerd partnerschap), zal de communicatie tussen school en ouders uniform zijn. Dit kan anders zijn in het geval van gescheiden ouders. Binnen het schoolbestuur zijn afspraken gemaakt over de informatievoorziening aan ouders, die te vinden zijn in het protocol op de website van de school. 



Handle with care



Onze school neemt deel aan het project ‘Handle with Care’, waarin we samenwerken met de politie. Het doel van dit project is om een leerling die mogelijk te maken heeft gehad met huiselijk geweld en/of kindermishandeling, en waarbij de politie is ingeschakeld, de volgende dag op school een veilige omgeving te bieden. Uit onderzoek blijkt dat dit een groot verschil kan maken. De leerkracht kan de leerling dan steunen en rekening houden met wat hij of zij nodig heeft. Het is belangrijk dat een leerling zich gehoord, gezien en begrepen voelt. Door deze aandacht kan een leerling eerder tot rust komen, sneller herstellen van wat hij of zij heeft meegemaakt en mogelijk letsel voorkomen. Om de leerling deze ondersteuning te kunnen bieden, informeert de politie onze school door middel van een ‘Handle with Care-signaal’. Bijzonderheden en details over de thuissituatie worden niet aan ons doorgegeven door de politie. Als de directeur of intern begeleider het signaal ontvangt, zal hij of zij zo snel mogelijk contact opnemen met de groepsleerkracht van de betreffende leerling om de leerling de nodige ondersteuning te bieden. Vervolgens zal de groepsleerkracht of intern begeleider contact opnemen met de ouders om hen te informeren over de stappen die op school zijn genomen. Als school behandelen we het signaal van de politie zeer zorgvuldig. We delen het alleen met collega's die hiervan op de hoogte moeten zijn. Bovendien slaan we het signaal niet op en registreren we het niet in een systeem. Het doel van 'Handle with Care' is puur om de leerling de volgende dag na huiselijk geweld de benodigde ondersteuning te bieden. Daarom is het signaal nergens terug te vinden. Bij elk incident probeert Veilig Thuis eerst contact op te nemen met de ouders om hen vooraf te informeren over het 'Handle with Care'-signaal dat naar school wordt gestuurd. Als dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld als ouders niet bereikbaar zijn), gebeurt dit zo snel mogelijk achteraf. Als u meer wilt weten over dit project, neem dan gerust contact met ons op.


Terug naar boven