Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Via Parro
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof kan worden aangevraagd via het daarvoor bestemde verlofformulier. Deze is te verkrijgen via de administratie of via de website van school (Verlofformulier ). Het formulier dient tijdig te worden ingeleverd bij de administratie ([email protected]).
(vakantie) verlof wordt alleen verleend wanneer:
- Door de specifieke aard van het beroep van één van de ouders het slechts mogelijk is buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan;
- Een werkgeversverklaring wordt overlegd waaruit blijkt dat geen verlof in de officiële schoolvakantie mogelijk is. Dit vakantieverlof wordt eenmaal per schooljaar verleend, mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het schooljaar en mag niet langer dan 10 dagen duren. Een verzoek om vakantieverlof dient minimaal 2 maanden tevoren bij de directeur te worden ingediend. Verlof wegens speciale omstandigheden. Een verzoek om extra verlof bij speciale omstandigheden, dient vooraf of binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering bij de directeur te worden ingediend. Hiervoor is een formulier te verkrijgen bij de administratie dat ingevuld en ondertekend moet worden en op school moet worden ingeleverd. Deze is ook op de website te downloaden.
Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
- voor het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden;
- voor verhuizing voor ten hoogste 1 dag;
- voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad voor ten hoogste 1 of 2 dag(en), afhankelijk of dit huwelijk wordt gesloten in of buiten de woonplaats van de belanghebbende;
- bij ernstige ziekte van ouders of bloed- of aanverwanten t/m de 3e graad, duur in overleg met de directeur;
- bij overlijden van bloed- of aanverwanten in de 1e graad voor ten hoogste 4 dagen, van bloed- of aanverwanten in de 2e graad voor ten hoogste 2 dagen, van bloed- en aanverwanten in de 3e of 4e graad voor ten hoogste 1 dag;
- bij 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50- en 60 jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag;
- voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof. Bovenstaande richtlijnen zijn helder en duidelijk en gericht op de continuïteit van het onderwijsleerproces van onze leerlingen. De directeur is verplicht deze wettelijke richtlijnen strikt te hanteren. Wilt u daar rekening mee houden met uw aanvraag?
Extra schoolverlof kan te allen tijde bij de directeur aangevraagd worden. Teamleden hebben, hoe logisch uw verzoek ook klinken mag, geen bevoegdheid schoolverlof toe te zeggen. Ongeoorloofd schoolverzuim zal bij de leerplichtambtenaar van de gemeente worden gemeld.
Leerplicht
Wanneer een kind 5 jaar wordt, is het leerplichtig. Op deze leeftijd zijn er 2 uitzonderingen op de leerplicht: voor veel leerlingen is school vermoeiend, daarom hoeven ze nog niet de hele week naar school. Tot 6 jaar mag een leerling 5 uur per week thuisblijven. U doet hiervan mededeling aan de leerkracht. Opsparen van deze uren is niet mogelijk. De directeur kan op verzoek van de ouders/verzorgers nog eens voor ten hoogste 5 uur per week vrijstelling van regelmatig schoolbezoek verlenen. Hiervoor moet uitdrukkelijk van te voren toestemming worden gevraagd. Als een kind zes jaar wordt, houdt deze regeling op. Dan is het alle uren van de week leerplichtig.