Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
In het schooljaar 2021-2022 zijn er de volgende basisgroepen: 3 basisgroepen 1/2, 1 basisgroep 3 en 1 basisgroep 4, 1 basisgroep 5, 2 basisgroepen 6, 1 basisgroep 7 en 1 basisgroep 8.
Er werken op de Ommelander:
- 20 leerkrachten
- 1 onderwijsassistenten
- 1 opleider in de school
- 1 intern begeleider
- 1 administratief medewerker
- 2 conciërges
- 1 schoolleider (directeur)
- 1 vakleerkracht gym
Naast een vakleerkracht gym hebben wij ook andere specialisten in huis. Deze specialisten staan genoemd op bladzijde 14/15 van deze schoolgids. Het managementteam op de Ommelander bestaat uit, twee bouwleiders, de opleider in de school, de intern begeleider en de schoolleider.
Samen opleiden:
De Ommelander is een Opleidingsschool. Het verschil met een gewone basisschool die ook leraren opleidt, is dat bij ons op school de studenten ook onderzoek doen. Het leren op de werkplek is een belangrijk onderdeel, deelname aan de kenniskring is hieraan toegevoegd. De studenten zijn een groot deel van hun opleidingstijd op de school en participeren mee binnen ons totale onderwijsproces. Iedere groep heeft een student en de mentoren van de studenten op De Ommelander zijn geschoold.
Op een Opleidingsschool wordt schoolontwikkeling, onderwijsinnovatie en onderzoek binnen de school met elkaar gecombineerd. Het idee is dat op deze opleidingsscholen de onderwijspraktijk, de opleiding van leraren op de werkplek en het onderzoek elkaar versterken. De opleidingsschool beoogt onderzoekend leren te bewerkstelligen bij alle betrokkenen bij de opleidingsschool; leerlingen, leerkrachten, schoolopleider, directieleden en de betrokken instituutopleider. Een onderzoekende houding op alle niveaus. De afstudeeronderzoeken van studenten die gebaseerd zijn op onderzoek naar relevante thema’s voor de school, leveren belangrijke kennis op voor de school. De student helpt een stukje verborgen praktijkkennis te expliciteren of legt een verrijkende verbinding tussen theorie en praktijk. Samen met het team wordt gekozen wat voor het team belangrijke ontwikkelingspunten zijn en de student gebruikt deze thema’s voor onderzoek.
De school werkt voor de zorg samen met een samenwerkingsverband (25-06), Passend wijs. De school moet minimaal de basisondersteuning die in het samenwerkingsverband 25-06 is afgesproken realiseren. De basisondersteuning is vastgelegd in het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband en geeft aan wat de school met de haar daartoe beschikbare middelen zelf moet kunnen organiseren. Extra ondersteuning is alle ondersteuning die gegeven wordt maar die niet binnen de basisondersteuning valt. Het ondersteuningsprofiel is onderdeel van een breder kader met de overkoepelende term Passend Onderwijs. Passend Onderwijs heeft als doel de kwaliteit te verbeteren van de scholen om zo te zorgen voor goed onderwijs voor alle leerlingen. Passend Onderwijs is de manier van werken waarop onderwijs aan leerlingen (ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben) wordt georganiseerd. Het SOP (schoolondersteuningsprofiel) is een ontwikkelingsdocument en wordt jaarlijks geactualiseerd.
In het SOP zijn ook de grenzen van ons onderwijs aangegeven.
Om grenzen en mogelijkheden aan te kunnen geven is het belangrijk om te weten waar we bij een aanmelding rekening mee houden.
- Lichamelijke verzorging
- Medische handelingen
- Gedragsproblemen die veiligheid van het kind, de groep of de leerkracht in gevaar stellen.
- Kinderen die zeer intensieve begeleiding nodig hebben door complexe problematiek
Er is een zorgvuldige procedure voor leerlingen die na hun 4e jaar instromen op school. Als bij aanmelding blijkt dat meerdere criteria (zoals hierboven benoemd) belemmerend werken, kan dit grenzen aan onze mogelijkheden om het onderwijs aan deze leerling te verzorgen. We zullen ieder kind en elke situatie individueel beoordelen om een zorgvuldige afweging te kunnen maken. De benadering die we daarbij hanteren is om altijd te kijken wat het kind nodig heeft om zich te ontwikkelen. Wat is er nodig om ervoor zorgen dat het haalbaar kan worden? Deze grenzen willen we specifiek aangeven omdat we sommige leerlingen anders tekort zouden doen.
Het volledige SOP is te lezen op de site van de school: schoolondersteuningsprofiel 2020-2021
Op dit moment is het vormen van een Kindcentrum Vredenburg in ontwikkeling. Het speerpunt is een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud. Hierbij hoort ook de samenwerken met het kinderdagverblijf, de VSO (voorschoolse opvang) en BSO (buitenschoolse opvang), de peutercentra en de buurschool.