Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De leerkrachten werken samen om de leerlingen een optimaal en onderling afgestemd programma te bieden. Dit is o.a. te merken aan het regelmatige overleg tussen leerkrachten van parallelgroepen en aansluitende groepen. Tevens is deze afstemming onderwerp van gesprek en komt het ter sprake tijdens de studiedagen en werkmiddagen. De school is verdeeld in drie bouwen. Zo onderscheiden we de onderbouw (groepen 1 en 2), de middenbouw (groepen 3, 4 en 5) en de bovenbouw (groepen 5/6, 6, 7 en 8). De bouwen overleggen periodiek.
Wij werken in het schooljaar 2022-2023 met onderstaande groepen:
- groep 1/2 A
- groep 1/2 B
- groep 1/2 C
- groep 3 A
- groep 3 B
- groep 4 A
- groep 4 B
- groep 5 A
- groep 5B/6B
- groep 6 A
- groep 7 A
- groep 8 A
Wij willen u als ouders inzicht geven in waar wij ons als school mee bezighouden. Hoe ziet een dag van uw kind eruit? Wat wordt er allemaal gedaan? U zult begrijpen dat het moeilijk is om hier een concreet allesomvattend antwoord op te geven. Wij geven op deze pagina een overzicht van de vak- en vormingsgebieden. Daarbij willen we aantekenen dat iedere groep met een lesrooster werkt. Er wordt tussen de 50 - 60 % van de lestijd gewerkt aan de vakgebieden taal (inclusief lezen) en rekenen. Als school vinden we het van belang dat het lesrooster een weergave is van de dagelijkse onderwijspraktijk. Toch vinden wij het ook wezenlijk dat we inspelen op actuele ontwikkelingen. Indien kinderen bijvoorbeeld geconfronteerd zijn met bepaalde emotionele zaken, wordt altijd afgewogen of dit op groepsniveau besproken moet worden of dat de leerkracht met het individuele kind in gesprek gaat. Dit kan uiteraard tot gevolg hebben dat er wat verschuivingen in het lesrooster optreden. Hieruit mag onder meer blijken dat ook de ontwikkeling en de begeleiding van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen nadrukkelijk onze aandacht heeft. Verder is het van belang aan te geven dat er in de lesroosters een verschuiving zit van groep 1 t/m groep 8. Deze verschuiving wordt vooral veroorzaakt door een verandering van ontwikkelingsgericht werken in de onderbouw naar een meer programmagerichte benadering in de bovenbouw. Anders gezegd: in de onderbouw staat het spelen centraal en het leren wordt daaraan gekoppeld. In de bovenbouw staat de leerstof meer centraal, uiteraard wel afhankelijk van de mogelijkheden van het individuele kind.
De volgende methodes worden gebruikt:
- Kleuterontwikkeling: Kleuterplein
- Rekenen: Wereld in Getallen
- Taal: Taal in Beeld, Veilig Leren Lezen voor groep 3
- Lezen: Estafette, Veilig Leren Lezen voor groep 3
- Begrijpend lezen: Nieuwsbegrip XL
- Schrijven: Pennenstreken
- Sociale vaardigheden: Kinderen en hun sociale talenten
- Muziek: Muziek moet je doen
- Tekenen / handvaardigheid: Laat maar leren
- Natuur en Techniek: Naut
- Aardrijkskunde: Meander
- Geschiedenis: Brandaan
- Engels: Hello World
- Levensbeschouwelijke vorming: Hemel en Aarde
- Burgerschap en sociaal/emotionele ontwikkeling: De Vreedzame School
In de groepen 4 t/m 8 werken wij met Snappet
Snappet
Tijdwinst voor leerling en leerkracht
In Nederland werken veel scholen inmiddels dagelijks in de klas met een tablet voor elke leerling. Leerlingen maken meer opgaven in minder tijd met een veel beter leerresultaat. Leerkrachten besparen tijd op tal van punten zoals nakijkwerk, administratie en lesvoorbereiding. Hierdoor is er meer ruimte voor het geven van persoonlijke didactische ondersteuning en bijvoorbeeld het leren van vaardigheden van de 21e eeuw.
Inzicht en overzicht voor leerling en leerkracht
Leerlingen krijgen direct feedback na elke opgave, weten aan welke leerdoelen ze werken en wat hun voortgang op deze leerdoelen is. Leerkrachten zien de exacte ontwikkeling van elke leerling voor elk vak, elk domein en elk leerdoel. Zij zien de vorderingen van de leerlingen ook direct tijdens de les waardoor zij direct en gemakkelijk in kunnen spelen op de situatie in de klas.
Hogere leerresultaten voor leerlingen van alle niveaus
Adaptief werken leidt tot hogere leerresultaten. Dat is in verschillende onderzoeken aangetoond. Zo hebben de Radboud Universiteit en Universiteit Twente beide onderzoek gedaan naar Snappet in opdracht van Kennisnet. Conclusie: Snappet geeft sterk verbeterd leerresultaat voor alle leerlingen binnen een half jaar. De belangrijkste verklaringen hiervoor zijn de feedbackmechanismen voor leerling en leerkracht en één van de belangrijkste uitgangspunten van Snappet: leerlingen zoveel mogelijk op hun eigen niveau (adaptief) laten werken. Zowel het platform als de content van Snappet worden continu verbeterd met als belangrijkste doel het verhogen van leerresultaat voor alle leerlingen.
Open Podium
Wij hebben op onze school het zogenaamde Open Podium. Daarin geven wij de kinderen de gelegenheid zich te uiten op het gebied van toneel, zang en dans. Dit gebeurt op basis van vrijwilligheid. De kinderen laten tijdens het Open Podium aan elkaar zien wat zij op dit gebied kunnen. Tijdens deze vieringen zijn ouders van harte welkom.
0Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning
De onderwijsassistenten ondersteunen de leerkrachten van de groepen 1 t/m 8, zodat zij de risicoleerlingen kunnen begeleiden. Voor elke bouw is er minimaal 1 onderwijsassistent aangesteld. Er werken 4 onderwijsassistenten op onze school.
In ons schoolgebouw is peuterwerk de Rakkertjes gehuisvest. Wanneer een kind vanuit de Rakkertjes naar ons gaat, is er sprake van een warme overdracht. Dit is ook het geval bij andere peutercentra met een aanbod gericht op voor- en vroegschoolse educatie (VVE).
Wij onderhouden ook contacten met andere peutercentra in de buurt. Alle peuterspeelzalen dragen zorg voor een schriftelijke overdracht voordat een kind naar onze school gaat.
De onderbouwleider bezoekt tweejaarlijks alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in de buurt.
Voordat een kind bij ons op school komt, worden er maximaal 8 zogenaamde wenmomenten ingepland.
Er vindt altijd een intakegesprek plaats tussen de ouders en de school voordat een kind ingeschreven wordt.
De ontwikkeling van een kleuter wordt bijgehouden/ vastgelegd in het administratiesysteem 'Kijk'.