Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Schoolleiding en leraren dragen zorg voor de veiligheid van de school en haar omgeving gedurende de schooldag, voor alle leerlingen. Zij voorkomen pesten, agressie en geweld in elke vorm en treden zo nodig snel en adequaat op. Dit is zichtbaar doordat leerlingen, leraren, schoolleiding en overig personeel respectvol met elkaar omgaan. De leraren leren leerlingen sociale vaardigheden aan en tonen voorbeeldgedrag. Van belang is dat leerlingen leren rekening met elkaar te houden en ook voor zichzelf kunnen opkomen. We besteden daarom veel aandacht aan hoe je met elkaar om moet gaan. Dat doen we met behulp van de methodes 'Kinderen en hun sociale talenten' en 'Kinderen en hun morele talenten'. De methodes vormen samen een geheel. Ze worden gebruikt in alle groepen. Er is een doorgaande lijn. De thema's komen jaarlijks terug, om dan steeds verder uitgediept te worden.
De school wil kinderen meegeven dat ze iets kunnen, iemand zijn en dat ze betekenis hebben in de samenleving. Er is een sterke relatie tussen het pedagogisch en didactisch klimaat en deze moet in balans zijn willen kinderen optimaal tot ontwikkeling komen. Omdat een veilig klimaat niet automatisch ontstaat in een groep, zet de school gericht en planmatig in op groepsvorming, coöperatief leren en de doorgaande lijn hierin. Omdat er een doorgaande lijn is, is er een voorspelbaar klimaat voor de kinderen binnen de school.
Voor groepsvorming werkt de school in een jaarlijkse cyclus met gerichte groepsvormingsplannen, met interventies in de verschillende fases van 'forming, storming, norming, performing en adjourning'. Klassenvergaderingen hebben daar een belangrijke rol in, kinderen worden mede verantwoordelijk gemaakt voor het groepsklimaat. Ook wordt gewerkt met de vier gouden regels binnen de school. Deze ondersteunen het tot stand komen van een goede sfeer. Ongewenst gedrag, problemen en dergelijke worden opgelost in relatie met de gouden regels. Het gaat om de volgende regels: we zijn aardig voor elkaar; we zijn rustig in de school; we lossen problemen goed op; we houden de school en de spullen netjes.
Er wordt gewerkt met coöperatieve leerstrategieën om een klimaat tot stand te laten komen waarin kinderen elkaar waarderen, begrip voor elkaar hebben en bereid zijn elkaar te helpen. Door de coöperatieve leerstrategieën te gebruiken: wordt het samenwerken bevorderd; worden onderlinge relaties positief versterkt en wordt onderlinge interactie bevorderd.
Daarnaast zijn er na schooltijd vijftien tot twintig verlengde schooldag projecten door de school georganiseerd, waarbij een van de doelen is dat kinderen nog meer positieve associaties met school krijgen; school is leuk en je kunt er veel leren. Zo wordt de positieve binding met school versterkt. Om die reden wil de school de projecten vanuit school benaderen.
Een veilige omgeving heeft een hoge prioriteit binnen de school. Ze moeten weten, net als ouders en leerkrachten, welk gedrag van hen wordt verwacht wanneer ze de school binnenkomen. Zowel van ouders als van medewerkers wordt zoals eerder beschreven een voorbeeldfunctie verwacht. De gouden regels helpen hierbij. Met behulp van de eerder genoemde methode 'Omgaan met sociale en morele talenten', worden met kinderen sociale vaardigheden getraind en morele dilemma's onderzocht.
Hoe beter het schoolklimaat, des te groter de veiligheid binnen de school.
De school heeft een pestprotocol waarop teruggevallen kan worden. Ook voor agressie en geweld heeft de school protocollen voor de ouders, leerkrachten en kinderen. Registratie van pesten en agressie vindt plaats in Esis. Ouders worden in alle gevallen bij agressie en pesten betrokken, met als doel het gedrag een gewenste wending te geven en te voorkomen dat herhaling plaatsvindt.