PCBO De Wegwijzer

Eburonenstraat 48 7312 JR Apeldoorn

Voor een richtinggevende basis....

In het kort

Toelichting van de school

Hartelijk welkom op de pagina van basisschool De Wegwijzer. U vindt hier allerlei informatie en gegevens van onze school. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, dan bent u uiteraard van harte welkom.
Het motto van de school is: “De Wegwijzer, voor een richtinggevende basis” .

PCBO de Wegwijzer is vanuit de veelkleurige Christelijke identiteit een open basisschool; vanuit onze kernwaarden en onze levensbeschouwelijke visie is elke leerling welkom!   We gunnen iedere leerling een plezierige en zinvolle tijd op de basisschool. Een tijd waarin elke leerling zich in verschillende vaardigheden kan ontwikkelen in een veilige omgeving. We stimuleren leerlingen om hun talenten te ontdekken en te laten groeien en uitdagingen aan te gaan.  

Onderwijskundige visie

We werken voortdurend aan kwaliteit. We evalueren regelmatig onze werkwijze en resultaten. We peilen de mening van ouders, leerlingen en leerkrachten. Zo kunnen we veranderen wat nodig blijkt en behouden wat waardevol is.   Binnen een gestructureerde leeromgeving, bieden we ruimte voor persoonlijke groei. Daarbij kijken we verder dan cognitieve vaardigheden. Wij zetten in op ontwikkeling van creatieve -, sociale - en motorische vaardigheden. Hierbij is aandacht voor de talenten van leerlingen. In ons onderwijsproces maken we veel gebruik van coöperatieve werkvormen, omdat we samenwerken belangrijk vinden. Wij maken gebruik van leermiddelen zoals I-Pads en Chromebooks. Op deze manier kunnen wij eigentijds onderwijs bieden waarbij de leerlingen gemotiveerd met lesstof aan het werk kunnen gaan. We willen leerlingen helpen zich voor te bereiden op de snel veranderende maatschappij van de toekomst. Dit doen we d.m.v. cultuur-educatie en door ze de 21 -eeuwse vaardigheden aan te leren zoals; samenwerken, probleemoplossend denken, planmatig werken, omgang met ICT en communicatieve vaardigheden.  

Op De Wegwijzer stimuleren wij leerlingen om verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leerproces. Wij bieden de leerlingen de kans om een eigen inbreng te hebben in hun leren en in de planning van hun activiteiten. Dit is mogelijk door te werken vanuit hoofd, hart en handen. De Wegwijzer biedt kwalitatief goed onderwijs. Het uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk aansluiten bij de ontwikkeling en onderwijsbehoefte van elke leerling. Elk kind is uniek. Wij zorgen ervoor dat iedere leerling zich gezien en gehoord voelt en dat het zichzelf mag zijn. Als leerkrachten spreken we positieve verwachtingen uit naar de leerlingen.

PCBO Apeldoorn
PCBO De Wegwijzer is een van de 27 christelijke basisscholen van de stichting Protestants Christelijk Basisonderwijs (PCBO) Apeldoorn. De scholen geven gezamenlijk les aan ruim 5500 kinderen en bestaat uit ongeveer 550 onderwijs- en ondersteunende professionals. De Raad van Bestuur bestaat uit twee personen, de Raad van Toezicht uit zes personen. De basisscholen worden door een stafbureau ondersteunt op gebied van Facilitair, ICT, Onderwijskwaliteit, HR en Marketing- en Communicatie en Financiën. Door deze manier van organiseren zetten we een professionele onderwijsorganisatie neer.


Ruimte voor groei
Ruimte voor groei is het motto van PCBO Apeldoorn. Want de basisschool is niet zomaar een periode. Dat is een tijd waar je als kind de basis krijgt voor de rest van je leven. Hoe je leert. Hoe je denkt. Hoe je speelt. Wat je droomt. Jij bent bijzonder en hebt unieke talenten meegekregen. Wij geven je ruimte voor groei. Met onze aandacht, ondersteuning, kennis en ervaring leer je jezelf kennen en ontwikkelen. Je ervaart de kracht van het verschil. Door samen te spelen en te leren, geven we je een brede en goede basis mee en leren we je te navigeren. Zodat jij een waardevolle/betekenisvolle bijdrage kan leveren aan onze toekomst.
Wij werken samen met kinderen en ouders om het beste in hen naar boven te halen. Onze kernwaarden; geloof in mensen, vertrouwen, autonomie, empathie en inspiratie geven hierin richting. Iedere PCBO-school doet dat vanuit zijn eigen karakter en zijn eigen identiteit. Er is daarom altijd een school die bij u en uw kind past. Dat is onze kracht. Onze normen en waarden worden gevormd door het christelijke geloof. Ieder kind is welkom ongeacht zijn of haar achtergrond. Lees alles over PCBO Apeldoorn op www.pcboapeldoorn.nl

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • een veilig pedagogisch klimaat
  • eigentijds onderwijs
  • met een Intensieve Taalklas
  • een christelijke identiteit
  • samenwerken vanuit respect

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Aanmelden nieuwe leerlingen
Vanaf de vierde verjaardag van uw kind mag hij/zij elke dag naar school. We vinden het fijn als u uw kind tijdig aanmeldt; ruim voordat uw kind vier jaar wordt, kunt u contact opnemen met de directeur. U wordt dan uitgenodigd voor een nadere kennismaking op school, zodat u alle benodigde informatie kunt krijgen. Ook krijgt u gelegenheid de school te bekijken en zal een aantal groepen worden bezocht.

Vervolgens gaat het aanmelden bij de school volgens het plaatsingsbeleid van de gemeente Apeldoorn.  Sinds 2022-2023 is op de basisscholen van Leerplein055, PCBO Apeldoorn en de Veluwse Onderwijsgroep de manier van aanmelden en toewijzen van plaatsen aan toekomstige vierjarigen gelijk.  Voor alle kinderen die vanaf 1 mei 2019 geboren zijn, is dit gezamenlijke toelatingsbeleid van toepassing.   Bij deze nieuwe manier van aanmelden en plaatsen heeft elk kind onder gelijke omstandigheden een gelijke kans op een basisschool van voorkeur. Om ervoor te zorgen dat uw kind in zijn of haar buurt naar school kan, heeft elk kind op de zes dichtstbijzijnde scholen, gerekend vanaf het woonadres, voorrang. Wanneer u op www.basisscholenapeldoorn.nl het woonadres én de geboortedatum van uw kind invult, ziet u of onze school voor uw kind een voorrangsschool is. U mag uw kind op elke school in Apeldoorn aanmelden. Nadat het inschrijfformulier is ingeleverd, ontvangt u een bevestiging van aanmelding. Vervolgens zal er op een vast moment in het jaar een plaatsing plaatsvinden. Ouders krijgen dan bericht als ze op een school geplaatst zijn. Hoogstwaarschijnlijk uw voorkeursschool als u voor PCBO de Wegwijzer kiest

Een paar maanden voordat uw kind 4 jaar wordt, krijgt u een uitnodiging vanuit school voor momenten waarop uw kind op school alvast kan wennen.
Onze vaste contactpersoon  vanuit het schoolmaatschappelijk werk komt bij nieuwe leerlingen vlak voordat ze 4 jaar worden, kort op huisbezoek


Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
137
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Terug naar boven