Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?
Scholen zijn verplicht om een veiligheidsplan te hebben.
Een onderdeel van dit plan is het anti-pestprotocol. Hierin wordt vermeld hoe de school pestgedrag signaleert en aanpakt. Door het pestprotocol te volgen ontstaat een samenwerking tussen alle betrokkenen (leerkrachten, ouders, de gepeste, de pester en de zwijgende middengroep) om pesten te voorkomen of op te lossen. Alle direct betrokken partijen moeten dit probleem erkennen. Er is een verschil tussen pesten en plagen. Plagen gebeurt incidenteel en is van korte duur en is er sprake van gelijkwaardigheid. Bij pesten daarentegen heerst de pester over de gepeste en probeert de pester de ander klein te krijgen. Pesten gebeurt meestal berekenend, vooraf overwogen, is duurzaam en kan door meer dan één kind uitgevoerd worden. Er zijn diverse vormen van pesten: verbaal, fysiek dreigend of door fysiek contact, sociaal, materieel, chanteren, slaafje houden, terreurcampagne en ook elektronisch/digitaal. We weten dat pestgedrag op iedere school voor kan komen, ook bij ons op school. Pesten is een probleem en niet gemakkelijk op te lossen. Als school proberen we pestproblemen te voorkomen. Los van het feit of pesten wel of niet aan de orde is, wordt het onderwerp pesten met kinderen besproken, waarna met hen regels worden vastgesteld. Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding en gedrag van de leerlingen. Op het moment dat we het signaleren wordt actie ondernomen.
Aanpak pesten op OBS Anloo Alle meldingen van pesten door ouders en of leerlingen worden door ons serieus genomen. · Er wordt gepraat met het gepeste kind. Wie pesten, wanneer en wat doen de pesters? En wat doet het gepeste kind? Wat is onze gedragscode m.b.t. pesten. Als bekend is wie de pesters zijn wordt er met hen gepraat. Over het waarom en wanneer en over onze afspraken die we hebben. · Als de pesters niet bekend zijn wordt er een algemeen gesprek gevoerd over het feit dat een leerling (al of niet genoemd bij naam, afhankelijk van de situatie) gepest wordt en dat dit niet volgens de afspraken op onze school is.
Vaak vindt er sowieso een gesprek plaats in de groep van de desbetreffende leerling, waarin de afspraken m.b.t. pesten nog eens worden doorgenomen.Zo’n kringgesprek kan zowel met als zonder het vermelden van de pester en gepeste gevoerd worden.
Er vinden regelmatig evaluatiegesprekken plaats met de gepeste leerling, de pester, de groep en/ of de ouders. Hoe proberen we pesten te voorkomen? Het belangrijkste is dat er op school eens sfeer heerst waarin kinderen respect voor elkaar hebben en waarin onderlinge verschillen geaccepteerd worden. Dit geldt natuurlijk ook voor leerkrachten. Ook zij hebben respect voor elkaar en voor de leerlingen en accepteren de onderlinge verschillen. School moet een plek zijn waar kinderen zich veilig voelen en waar men bereid is om elkaar te helpen