Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden
Is uw kind ziek, of kan het vanwege een andere reden niet naar school komen? Afmeldingen kunt u 's ochtends voor 8.25 uur telefonisch doorgeven via het telefoonnummer van school: 0592-272079. De melding wordt dan meteen doorgegeven aan de groepsleerkracht. Zo maakt niemand zich onnodig zorgen.
MAZL (Meer Aandacht voor Ziekgemelde leerlingen)
Om frequent ziekteverzuim te voorkomen wordt binnen Aa en Hunze gewerkt met de MAZL-methodiek. Met MAZL wordt proactief gereageerd op ziekteverzuim signalen. De scholen, JGZ-organisaties en gemeenten werken autonoom samen om snel de problematiek te herkennen en een passende oplossing te bieden. Er is altijd aandacht vanuit school voor de leerling die wordt ziek gemeld. Door gebruik te maken van de MAZL-criteria, vier ziekmeldingen binnen twaalf weken of een zevende schooldag aaneengesloten, wordt zorgwekkend ziekteverzuim vroegtijdig gesignaleerd. Wanneer dit het geval is, gaat de school in gesprek met de leerling en ouders. Het doel is om samen met hen te kijken naar hoe de school kan ondersteunen. Indien nodig vraagt de school bij de jeugdarts een MAZL-consult aan. De jeugdarts bespreekt en onderzoekt de gezondheidsklachten van de leerling en redenen van ziekteverzuim. Samen met de leerling en ouders wordt de gewenste begeleiding of zorg bepaald. Ook adviseert de jeugdarts over deelname en gewenste aanpassingen aan het lesprogramma en onderwijsactiviteiten. De jeugdarts maakt hiertoe samen met leerling en ouders een ‘plan van aanpak’.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
In sommige gevallen kan het nodig zijn dat een leerling verlof heeft. U kunt dit aanvragen via Social Schools. De directeur van de school mag voor ten hoogste tien lesdagen (aaneengesloten of in totaal gedurende één schooljaar) verlof geven bij gewichtige omstandigheden. Een verlofaanvraag voor meer dan tien dagen wordt behandeld door de leerplichtambtenaar. In een dergelijke situatie wordt er wel overlegd met de schooldirecteur. Wanneer een verlof afgewezen wordt, moet u zich hieraan houden. Doet u dit niet, dan riskeert u daarmee rechtsvervolging.
Vakantie buiten de schoolvakantie wordt bij hoge uitzondering toegestaan. Alleen wanneer u werk heeft waardoor u beslist niet weg kunt tijdens de schoolvakanties én wanneer u kunt aantonen dat u het grootste deel van uw inkomen verwerft in deze periode. Dit geldt bijvoorbeeld voor de recreatiesector. Toestemming voor verlof mag nooit gegeven worden in de eerste twee weken van een nieuw schooljaar.
Wanneer uw kind zonder toestemming afwezig is op school, dan moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar. Ook wanneer uw kind 16 uur in 4 weken afwezig is, moet de school dit melden. Te laat op school komen is ook ongeoorloofd schoolverzuim. U overtreedt de wet wanneer uw kind wegblijft van school zonder goede reden of wanneer u niet mee werkt aan een oplossing om het schoolverzuim te beëindigen. Als u meer wilt weten over de leerplichtwet, dan kunt u contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente Aa en Hunze: [email protected] (0592-267741).Op de website van de rijksoverheid kunt u meer informatie over de leerplicht vinden.