Ouderraad (OR)
De ouderraad is sinds september 1997 een vereniging, die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Leden van de ouderraad zijn allen ouders van de school. Op de Algemene Ledenvergadering kiest de ouderraad haar leden (maximaal 11 personen). De OR vergadert één keer in de zes weken, deze vergaderingen zijn openbaar.
Activiteiten ouderraad
Aan het begin van het jaar wordt door de OR (ouderraad) bepaald welke activiteiten het komende jaar worden georganiseerd. Daarop wordt een begroting gemaakt. De OR en het team organiseren een aantal belangrijke activiteiten voor de leerlingen, waaronder: het Sinterklaasfeest, het Kerstfeest, het Paasfeest, de sportdag, het schoolreisje en de excursies.
Enkele ouders van de OR vormen samen met enkele leerkrachten een commissie die de activiteiten voorbereiden. De commissie, het team en hulpouders helpen bij de uitvoering van de activiteiten. Ook zijn sommige OR ouders actief op het gebied van verkeersveiligheid rond de school. De ouderraad doet regelmatig verslag van haar activiteiten in het Praatpaaltje (nieuwsbrief van de school). De leden van de ouderraad fungeren tevens als klankbord voor alle andere ouders; men kan hen aanspreken als men iets wilt vragen. Echter, wanneer men klachten heeft, dan dient men de procedure van de klachtenregeling te volgen.
Ouderbijdrage
De ouderraad vraagt aan de ouders een vrijwillige ouderbijdrage. De ouderraad beheert de ouderbijdrage en stelt een begroting op. Deze wordt op de Algemene Ledenvergadering vastgesteld. De financiën moeten jaarlijks goedgekeurd worden door de kascommissie. De ouderraad organiseert samen met het team allerlei activiteiten die uit de ouderbijdrage betaald worden en legt daarover verantwoording af aan alle ouders, middels de jaarverslagen van de secretaris en de penningmeester.
Heeft u een laag inkomen en weinig geld? De gemeente Amsterdam kan u helpen met de ouderbijdrage en andere schoolkosten. Kijk voor alle voorwaarden en het aanvraagformulier op: www.amsterdam.nl/werk-inkomen/hulp-bij-laag-inkomen.
Medezeggenschapsraad (MR)
De Mijlpaal heeft, zoals geregeld in de Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992, een Medezeggenschapsraad (MR). De Medezeggenschapsraad van De Mijlpaal bestaat uit vijf personeelsleden en vijf ouders. Zij vertegenwoordigen respectievelijk alle personeelsleden en alle ouders. Voor de oudergeleding kunnen alle ouders met kinderen op De Mijlpaal zich kandidaat stellen. Indien er meer kandidaten zijn dan vrije plaatsen, dan worden er verkiezingen georganiseerd.
Wat doet de MR?
De Medezeggenschapsraad overlegt ongeveer acht keer per schooljaar met de directie over zaken die het onderwijs en de organisatie van de school aangaan. De notulen van deze vergaderingen verschijnen op de site van De Mijlpaal. Ieder najaar stelt de Medezeggenschapsraad een beknopt jaarverslag van het afgelopen schooljaar op. Over meerdere belangrijke onderwerpen is de directie of het schoolbestuur verplicht advies of zelfs instemming van de Medezeggenschapsraad te vragen. De Medezeggenschapsraad heeft ook de mogelijkheid om op eigen initiatief onderwerpen bij de directie of het schoolbestuur aan te kaarten. Samen met de directie praat en beslist de Medezeggenschapsraad mee over belangrijke zaken zoals het schoolplan (meerjarenbeleidplan), schoolreglement, schooltijden, inzet personeel, inzet schoolfinanciën, vaststelling schoolgids, TSO en hoe de zorg voor leerlingen is geregeld. Het doel hierbij is natuurlijk kwalitatief goed onderwijs en een gelukkige schoolperiode voor de kinderen.
Meerwaarde MR
Het contact in de Medezeggenschapsraad tussen de ouders en de leerkrachten is zeer waardevol. Beide partijen vinden soms net iets anders belangrijk of hebben vanuit hun verschillende belangen andere voorkeuren en visies. Maar door het voeren van een dialoog krijgen we meer begrip voor elkaar, geven we elkaar nieuwe inzichten en vullen we elkaar aan. De Medezeggenschapsraad heeft instemmingsrecht en adviesrecht en kan vragen over stellen en adviezen over geven over het beleid en de beslissingen van de directie.
Contact MR
Mocht u meer over de MR willen weten, dan kunt u de MR mailen. E-mail: [email protected]
Hulpouders
Via de leerkrachten, de OR of een klassenouder worden andere ouders van de klas benaderd als er hulp nodig is bij feesten en activiteiten. Zo zijn er altijd veel ouders nodig bij de voorbereidingen hiervan. Ook bij de uitvoering van allerlei activiteiten zijn ouders betrokken, bijvoorbeeld als begeleiding bij museumlessen, excursies, schoolreisje en dergelijke. In de klas zijn hulpouders nodig in de vorm van bijvoorbeeld luizenouder, voorleesouder of leesouder.