Immanuelschool

Jan de Louterstraat 92 1063 KX Amsterdam

Schoolfoto van Immanuelschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alle leerlingen van groep 8 maken begin februari de doorstroomtoets. Op onze school hanteren we daarbij de CITO doorstroomtoets. Nadat de leerlingen de uitslag van de doorstroomtoets hebben ontvangen, volgt uiterlijk 24 maart het definitieve schooladvies. Meer informatie over de doorstroomtoets vindt u op Rijksoverheid.nl.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussentijdse resultaten van de methode-onafhankelijke toetsen (CITO/LIB), worden na iedere toetsperiode geëvalueerd. Dit gebeurt maximaal twee keer per jaar. We doen dit op leerling-, groeps- en schoolniveau. In deze analyse houden we rekening met leerlingkenmerken, aanbod, onderwijstijd en leerkrachtgedrag. De informatie die deze evaluatie ons oplevert zorgt ervoor dat wij weten wat er de komende periode nodig is om tot een optimaal resultaat voor uw kind te komen. 

Indien resultaten achterblijven, onderzoeken wij welke interventies nodig zijn om de achterstand in te halen. Gemaakte plannen kunnen hierdoor worden aangepast. Deze plannen kunnen op leerling- , groeps- of schoolniveau aangepast worden. Aanvullende informatie halen we uit de methodegebonden toetsen. Deze evalueren we vaker dan twee keer per jaar, namelijk na afsluiting van elk thema of blok. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Amsterdamse afspraken: de kernprocedure PO-VO

De Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente Amsterdam hebben het proces van aanmelding en inschrijving op een school voor voortgezet onderwijs vastgelegd in de kernprocedure. Meer informatie over de kernprocedure vindt u hier en op de website www.schoolkeuze020.nl.

Het schooladvies

Het schooladvies is bindend bij de toelating van leerlingen in het VO. Alle leerlingen in groep acht ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Het definitieve schooladvies volgt uiterlijk 24 maart. In het schooladvies staat welk niveau voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past.

Vanaf groep 7 informeren wij ouders actief over deze procedure. Zo worden alle ouders op tijd betrokken bij de overgang naar de middelbare school. 

Tussen 25 maart en 31 maart melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (vo).Voor leerlingen die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet. Deze leerlingen kunnen zich al met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Immanuelschool wil dat iedereen zich thuis voelt, zowel leerling als ouder. Wij bewaken deze gedachte met duidelijke grenzen. De volgende uitgangspunten zijn belangrijk binnen onze school en daarmee richtinggevend voor ons beleid:

- Wij scheppen een veilig klimaat voor kinderen, waarin gestreefd wordt naar succeservaringen en een positief zelfbeeld. 
- Wij leren elkaar rekening te houden met verschillen, zodat we goed kunnen functioneren in de samenleving.
- Wij stellen communicatie centraal in ons omgaan met elkaar.
- Wij vinden goede prestaties en brede talentenontwikkeling belangrijk.  
- Wij streven ernaar op te voeden tot zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
- Wij stellen hoge eisen aan ‘omgaan’ met elkaar.      

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Een eigen plek voor iedereen.
  • Tolerantie naar elkaar.
  • Leren omgaan met verschillen.

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Onderwijskwaliteit

De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen in Nederland. Zij heeft hierbij regels opgesteld zodat zij op een eerlijke manier scholen kan vergelijken. Voor meer informatie zie de website van de inspectie.

Terug naar boven