Oecumenische Basisschool Frankendael

Hogeweg 61 1098 CA Amsterdam

  • Schoolfoto van Oecumenische Basisschool Frankendael
  • Schoolfoto van Oecumenische Basisschool Frankendael
  • Schoolfoto van Oecumenische Basisschool Frankendael
  • Schoolfoto van Oecumenische Basisschool Frankendael
  • Schoolfoto van Oecumenische Basisschool Frankendael

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Hieronder kunt u in de grafieken aflezen dat onze resultaten (ruim) boven het landelijk gemiddelde en de inspectienorm zitten. Hier zijn wij trots op. Ook leest u onze schooladviezen en ziet u dat na drie jaar middelbare school slechts 5% van onze leerlingen onder het advies uit groep 8 zit.

Twee jaar geleden zijn wij van de CITO eindtoets overgestapt op de DIA toets omdat wij vinden dat de adaptieve vorm van DIA-toetsen de kinderen beter tot hun recht laat komen. 

Gemiddelde Dia-eindtoets:

Schooljaar 2022-2023: 375 (landelijk gemiddelde 361) DIA toets

Schooljaar 2021-2022; 363 (landelijk gemiddelde 361) DIA toets

Gemiddelde Cito score:

Schooljaar 2020-2021: 539,9                 (inspectiegrens: 534,5)

Schooljaar 2019-2020 (geen uitslag i.v.m. Corona)

Schooljaar 2018-2019: 537,8                 (inspectiegrens: 534,4)

Schooljaar 2017-2018: 538,3                 (inspectiegrens: 534,4)

Schooljaar 2016-2017: 541,8                 (inspectiegrens: 534,4)

Op www.onderwijsinspectie.nl kunt u precies nalezen welke regels er gelden in het wel/niet opnemen van scores van leerlingen. De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen in Nederland. Zij heeft hierbij regels opgesteld zodat zij op een eerlijke manier scholen kan vergelijken. 

DIA-eindtoets- waarom werken wij met deze eindtoets? 

  • De Dia-eindtoets is digitaal én adaptief: leerlingen worden getoetst op hun eigen niveau
  • De toets is binnen één dagdeel af te nemen
  • Na afname is het gemakkelijk om leerling-, groeps- en schoolrapportages te genereren
  • De toets is goed aan te passen voor leerlingen met speciale onderwijsbehoeften

Meer informatie vindt u hier: https://www.diatoetsen.nl/basisonderwijs/dia-eindtoets/informatie-dia-eindtoets/

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De tussentijdse resultaten worden kritisch bekeken door de groepsleerkracht, de intern begeleider en het gehele team. Op leerling-, school- en klassenniveau worden analyses gemaakt en de opbrengsten worden vergeleken met de vooraf gestelde verwachtingen.

Naar aanleiding van deze besprekingen en analyses worden onderwijsroutes opgesteld, aangepast of doorgezet. Indien noodzakelijk worden ouders geïnformeerd als we overwegen om een leerling een ander aanbod te geven (meer/minder/moeilijker/makkelijker/aangepast/etc.). Deze eventuele aanpassingen vallen binnen het desbetreffende leerjaar. De tussentijdse resultaten worden gemonitord door de intern begeleider, de directie en ons bestuur.

Kwaliteitsbeleid en kwaliteitsontwikkeling

Onze school werkt continu aan de ontwikkeling van het onderwijs. We onderzoeken het onderwijs  en voeren nieuwe inzichten door en verbeterde plannen uit. Natuurlijk evalueren we deze aanpassingen altijd, zodat we zien of onze aanpassingen het gewenste effect hebben.  

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Amsterdamse afspraken:

De kernprocedure PO-VO De Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente Amsterdam hebben het proces van aanmelding en inschrijving op een school voor voortgezet onderwijs vastgelegd in de kernprocedure. Meer informatie over de kernprocedure vindt u hier en op de website www.schoolkeuze020.nl.

Doorstroomtoets:

Alle leerlingen van groep 8 maken begin februari de doorstroomtoets. Op onze school hanteren we daarbij de (noem hier de eindtoets die de school afneemt). Nadat de leerlingen de uitslag van de doorstroomtoets hebben ontvangen, volgt uiterlijk eind maart het definitieve schooladvies. Meer informatie over de doorstroomtoets vindt u op Rijksoverheid.nl.  

Het schooladvies

Het schooladvies is bindend bij de toelating van leerlingen in het VO. Alle leerlingen in groep acht ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Het definitieve schooladvies volgt uiterlijk 24 maart. In het schooladvies staat welk niveau voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past. Tussen 25 maart en 31 maart melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (vo).*

* Voor leerlingen die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet. Deze leerlingen kunnen zich al met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Het is belangrijk dat kinderen zich op school op hun gemak en vooral veilig voelen. Dit leidt tot betere leerresultaten en leerlingen die in staat zijn om zich op alle gebieden te ontwikkelen. Een prettig werkklimaat, een goede sfeer en het gevoel van veiligheid ontstaat door duidelijke regels en afspraken waar de leerlingen zelf een rol bij hebben. Zowel bij het gezamenlijk opstellen van deze regels, als samen zorgen dat ze goed worden uitgevoerd, waarbij school de eindverantwoordelijkheid draagt. Voor sociale veiligheid hebben we een specifiek plan van aanpak beschreven alsook een beleidsnotitie.

                                

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid & Welbevinden
  • Betrokkenheid & Eigenaarschap
  • Structuur & Duidelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Onderwijskwaliteit

De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen in Nederland. Zij heeft hierbij regels opgesteld zodat zij op een eerlijke manier scholen kan vergelijken. Voor meer informatie zie de website van de inspectie. Tijdens het laatste inspectiebezoek (26-01-2016) werden wij met een basisarrangement (voldoende) gewaardeerd. Het volledige rapport kunt op de website van de inspectie vinden.

Terug naar boven