Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziek melden
Als uw kind ziek is, dan dient u de school hiervan mondeling of telefonisch op de hoogte te brengen. U kunt dit voor 08.15 uur doorgeven aan de conciërge, de administratie of de leerkracht van uw kind. Als uw kind langer dan drie dagen ziek is, nemen wij contact met u op. Wij informeren dan naar de gezondheid van uw kind en maken een afspraak wanneer uw kind weer op school komt. Als uw kind op de afgesproken termijn nog steeds niet op school is, zullen wij opnieuw contact met u opnemen.
Als uw kind langer dan tien aangesloten dagen ziek is, als uw kind binnen twee maanden vaker dan drie keer ziek wordt gemeld, als er twijfels zijn over de verklaring van het ziek zijn of als er zorgen zijn over de leerling, wordt dit gemeld bij de leerplichtambtenaar. U kunt vervolgens door de jeugdarts van de GGD worden opgeroepen om de reden van het ziekteverzuim te bespreken.
Te laat komen
Dit schooljaar willen we meer aandacht besteden aan het verzuim van de leerlingen. Te laat komen valt daar ook onder. Na overleg met de leerplichtambtenaar hebben we een aantal afspraken op papier gezet, deze afspraken vindt u hier onder.
3-6-9 regel;
- bij 3 keer te laat spreekt de leerkracht de ouder aan.
- Bij 6 keer te laat zal de ouder -en kindadviseur contact opnemen met de ouders.
- Bij 9 keer te laat zal de leerplichtambtenaar worden benaderd.
- De leerplichtambtenaar komt meerdere malen ‘op tijd kom acties’ doen. ’s Morgens op het plein/bij de deur controleren of kinderen op tijd naar school komen. Dit worden acties van 3 dagen achter elkaar.
De leerplichtambtenaar kent verschillende typen verzuim;
- Relatief verzuim: Het gaat hierbij om 16 uur verzuim binnen 4 opeenvolgende lesweken. (De scholen moeten ongeoorloofde afwezigheid melden bij de gemeente. De verantwoordelijkheid voor het nakomen ligt bij leerlingen jonger dan 12 jaar bij de ouders/verzorgers en bij leerlingen ouder dan 12 jaar, is de leerling zelf ook verantwoordelijk.)
- Beginnend verzuim: Het gaat hierbij om regelmatig spijbelen van structureel te laat komen tot uren verzuimen, bijvoorbeeld: Zeer regelmatig te laat komen: meer dan 8 keer in 4 weken. Ongeoorloofd verzuim van minder dan 16 uur, in combinatie met regelmatig te laat komen.
- Signaal verzuim: Het gaat hierbij om twijfel van de school over de rechtmatigheid van opgegeven redenen van ziekteverzuim of artsenbezoek van een leerplichtige leerling. In deze gevallen heeft de school een inspanningsverplichting om te (laten)onderzoeken of er een medische verklaring is voor het verzuim. De school kan daarbij de volgende richtlijn van de GGD gebruiken:* Langdurig ziek: meer dan 2 weken ziek. * Vaak ziek: binnen 3 maanden 3 keer ziek. * Opvallend ziekteverzuimpatroon (De leerplichtambtenaar wordt ingeschakeld indien de leerling niet is komen opdagen bij een oproep van de jeugdarts uit het OKT (Ouder -en kindteam), of wanneer de jeugdarts constateert dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim.)
- Luxe verzuim: Het gaat hierbij om ongeoorloofd verzuim rondom de schoolvakanties. (Wanneer er sprake is van luxe verzuim, moet de school dit duidelijk aangeven in de melding. Alle luxe verzuim (ongeacht de duur van het verzuim) moet gemeld worden. Er wordt altijd een proces verbaal opgemaakt, tenzij er sprake is van gegronde redenen.)
- Thuiszitters: Een leerplichtige jongere moet niet alleen ingeschreven staan in een school maar ook tijdens lesuren aanwezig zijn. Een thuiszitter zit 2 weken of langer thuis en is al dan niet ingeschreven op een school.
De school neemt iedere maand de absentielijst door en zal deze aan de leerplichtambtenaar doorsturen. In overleg met school zal er actie ondernomen worden.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Bijzonder verlof
In sommige gevallen kan een kind dat leerplichtig is extra vrij krijgen. Dit kan bijvoorbeeld in het geval van:
- Een verhuizing.
- Een wettelijke verplichting, zoals een afspraak bij de kinderrechter of een oproep van de leerplichtambtenaar.
- Verplichtingen die voortkomen uit een geloofsovertuiging.
- Een 12,5-, 25-, 40-, 50,- of 60-jarig huwelijksjubileum van naaste familieleden.
- Een jubileum van een (groot)ouder die 25, 40 of 50 jaar in dienst is.
- Ernstige ziekte of overlijden van naaste familieleden.
- Omstandigheden die onverwachts of buiten de wil van de ouders gelegen zijn.
U wordt verzocht om afspraken zoveel mogelijk buiten schooltijd te plannen. Het is niet toegestaan om met leerplichtige kinderen op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties om.
Het aanvragen van extra verlof doet u door middel van een formulier dat u kunt afhalen op de Klimop. Over een verlof van maximaal tien schooldagen beslist de directeur, Paul van Hattem. De leerplichtambtenaar beslist over verloven langer dan tien schooldagen. Een aanvraag voor een verlof langer dan tien schooldagen dient ten minste acht weken van tevoren te worden ingediend bij de leerplichtambtenaar van stadsdeel Noord. U kunt het formulier inleveren bij Paul van Hattem, hij zal het formulier vervolgens doorsturen naar de leerplichtambtenaar.
Download voor meer informatie de brochure ‘Iedereen naar school’ van Bureau Leerplicht Plus (onderdeel van de Gemeente Amsterdam) of neem contact op met de leerplichtambtenaar van Amsterdam-Noord, 020 2529945.