Wat is het toelatingsbeleid?
De meeste leerlingen starten hun schoolloopbaan in het reguliere basisonderwijs en soms blijkt gaandeweg dat een leerling toch behoefte heeft aan wat meer, of enigszins andere ondersteuning dan zijn of haar leeftijdgenootjes. Die extra hulp krijgt het in de meeste gevallen ook. Toch kan het zijn dat die extra ondersteuning op de basisschool niet voldoende is. In dat geval kan het nodig zijn om de extra ondersteuning op een school voor SBO of SO aan te bieden. Meestal is dan eerst nog aanvullende informatie nodig in de vorm van een psychologisch onderzoek, sociaal onderzoek of andere relevante gegevens.
Na ondertekening van de TLV voor het SBO door de directeur van het Samenwerkingsverband kunnen ouders hun kind aanmelden op Het Spectrum. Afhankelijk van de onderwijsbehoefte van een leerling kan een TLV permanent of voor een bepaalde periode geldig zijn.
Bij terugverwijzing naar het reguliere basisonderwijs zal er gedegen overleg plaatsvinden met de betreffende (ontvangende) basisschool en kan het Spectrum gedurende de eerste maanden op deze basisschool ambulante begeleiding bieden aan haar oud-leerling.
Het groeidocument, het advies van de onderwijsadviseur en eventuele andere documenten zijn het uitgangspunt om met een leerling op het Spectrum te starten. De documenten worden, voordat de leerling wordt geplaatst op het Spectrum, gescreend door de orthopedagoog. Bij twijfel wordt het dossier besproken met de directeur en de intern begeleider. Op basis van de informatie uit het dossier wordt een ontwikkelingsperspectief door het Spectrum opgesteld. Op basis van het IQ wordt een theoretische leerrendementsverwachting bepaald. Daarnaast worden de onderwijsbehoeften van de nieuwe leerling handelingsgericht geformuleerd en worden er afspraken gemaakt voor de eerste periode. Het ontwikkelingsperspectief is het uitgangspunt voor het opstellen van het groepsplan en incidenteel voor een individueel handelingsplan.
Als besloten is dat een leerling kan worden geplaatst, wordt gekeken in welke groep hij of zij zal worden ingedeeld. Leerlingen worden vooral op grond van hun leeftijd ingedeeld (maximaal 15 leerlingen per groep). Daarnaast wordt gekeken naar de instructie- en naar de ondersteuningsbehoeften van de leerlingen. Een enkele keer wordt op grond van (ortho)pedagogische overwegingen afgeweken van het leeftijdscriterium, bijvoorbeeld wanneer een leerling sociaal-emotioneel beter tot zijn recht komt binnen een andere leeftijdsgroep. Om diezelfde reden kunnen we besluiten een leerling langer in dezelfde groep te houden.
De officiële plaatsingsdata voor nieuw aangemelde leerlingen zijn: na de zomervakantie, na de kerstvakantie of op 1 april, In de praktijk is het soms mogelijk dat leerlingen ook tussendoor geplaatst kunnen worden. Het is uiteraard wel zo dat de groep waarin een leerling geplaatst moet worden, ruimte moet hebben. Indien plaatsing binnen drie maanden niet mogelijk is, zal er samen met de basisschool naar een goede oplossing gezocht moeten worden.
In principe worden alleen kinderen geplaatst die woonachtig zijn in het gebied van het samenwerkingsverband (stadsdeel Oost en de gemeente Diemen). Ouders kunnen echter gebruik maken van hun recht op vrijheid van onderwijs en hun kind aanmelden bij de school van hun keuze.