Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Leerlingen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig; dat betekent dat zij dagelijks op school dienen te zijn. De school houdt hier een administratie van bij en registreert wanneer kinderen afwezig zijn. Een dergelijke administratie wordt ook wel verzuimregistratie genoemd.
Het kan natuurlijk voorkomen, dat een leerling wegens ziekte, doktersbezoek e.d. niet op school kan verschijnen. In dergelijke gevallen is sprake van geoorloofd schoolverzuim. (zie 2.3 ziekmelden van kinderen)
Wanneer het IKC niet op de hoogte is van de reden van afwezigheid van kinderen, dan is sprake van ongeoorloofd schoolverzuim.
Het lKC stelt zich ten doel om zowel het geoorloofd als het ongeoorloofd schoolverzuim tot een minimum te beperken. Daartoe is een goede samenwerking tussen ouders en het lKC belangrijk. Het IKC is wettelijk verplicht een verzuimregistratie bij te houden; dat gebeurt zowel ten aanzien van het geoorloofd als het ongeoorloofd schoolverzuim.
Speciale aandacht verdient het te laat op school komen. Ook dan is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Bij 3 tot 4x te laat komen zonder geldige reden neemt de leerkracht contact met u op. Voor een goede verzuimbestrijding onderhoudt het IKC contacten met de leerplichtambtenaren van het Stadsdeel Zuidoost. In geval van veelvuldig ongeoorloofd schoolverzuim neemt het IKC contact op met de leerplichtambtenaar. Dat gebeurt ook bij het niet tijdig terugkeren van een vakantieverlof of het veelvuldig te laat op school komen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Ouders van schoolgaande kinderen moeten zich houden aan de vakantieperiodes die de school vaststelt. Vrij nemen of extra verlof nemen voor vakantie, het verlengen van een vakantie of een korte vakantie tussendoor mag niet.
Soms kan afwezigheid noodzakelijk zijn als gevolg van verplichtingen die niet buiten de lesuren mogelijk zijn, zoals een verhuizing, huwelijk van familieleden of overlijden van naasten. Een kind kan alleen in zeer bijzondere omstandigheden een extra vrije dag krijgen. Een extra vrije dag moeten ouders / verzorgers, indien de omstandigheden dat toelaten, zes weken van tevoren aanvragen bij de directie van de school. De directeur mag in zo’n geval een beperkt aantal dagen verlof verlenen. Zie hiervoor ook de website www.bureauleerplichtplus.nl met informatie over de regels rondom leerplicht.
Wanneer een kind (of een broertje of zusje of een ouder) tijdens de vakantie in het buitenland ziek wordt en de leerling daardoor later op school terugkomt, moet een doktersverklaring uit het vakantieland worden getoond. Hierin moet de duur, de aard en de ernst van de ziekte staan.
Er zijn bepaalde zaken waarvoor ouders (minimaal twee dagen van tevoren!) extra verlof kunnen vragen aan de directeur van de school:
- religieuze feestdagen (richtlijn: 1 dag per verplichting)
- ernstige levensbedreigende ziekte, overlijden of begrafenis van een familielid
- een huwelijk of een huwelijksjubileum van een familielid
- verhuizing van het gezin
Alleen in geval van absolute overmacht is het mogelijk om achteraf verlof aan te vragen. Daarvoor moeten bewijsstukken worden ingeleverd.
Belangrijk: De directeur behandelt de aanvragen voor verlof tot maximaal 10 schooldagen en moet zich hierbij houden aan de leerplichtwet. De leerplicht(plus)ambtenaar van het stadsdeel Zuidoost behandelt en beoordeelt aanvragen voor extra verlof van méér dan 10 schooldagen. Voordat hij of zij beslist, overlegt de ambtenaar altijd met de directeur van de desbetreffende school. Het is dus van groot belang dat u de aanvraag in overleg met de directeur indient. Dit geldt alléén voor verlof wegens gewichtige omstandigheden.
Voor de volledige tekst van de verlofregeling verwijzen we naar de brochure “Extra Verlof” van de gemeente Amsterdam, ook op te vragen bij het stadsdeel of via www.bureauleerplichtplus.nl.