Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Op De Bron werkt een professioneel en betrokken team aan goed onderwijs voor elke leerling. We hebben leerstofjaargroepen op De Bron. Dat betekent dat de kinderen in de eigen groep les krijgen en zijn ingedeeld op basis van leeftijd.
We hebben twee gecombineerde kleutergroepen. Kinderen van groep 1 zitten samen in de klas met groep 2. Zo kunnen de jongsten van de oudsten leren en de oudsten leren op natuurlijke wijze om hulp te bieden. Van groep 3 t/m 8 hebben we van iedere jaarlaag één groep.
Gedurende het schooljaar organiseren we activiteiten waarbij we groepsdoorbrekend werken. We vinden het belangrijk dat kinderen van andere groepen elkaar ook ontmoeten en samen momenten kunnen delen. Dit versterkt de onderlinge verbondenheid in de school.
Tijdens het spelen met ontwikkelingsmateriaal doen kinderen kennis en vaardigheden op. De leerkracht stimuleert de kinderen tijdens hun spel door denkvragen te stellen of opdrachten te geven. Gedurende het schooljaar wordt er gewerkt rond thema's zoals bijv. machines, winter of winkel. Rond het thema wordt veel taal/woordenschat aangeboden maar ook andere activiteiten zoals rekenen en bewegingsonderwijs staan in het teken van dit thema.
In de kleutergroepen werken we met de methode Kleuterplein. Deze methode geeft ruimte voor ontdekkend spelen met een themahoek, bouwhoek, ontdekhoek, lees- en schrijfhoek, rekenhoek, verfbord en zand-watertafel. Ook heeft Kleuterplein uitgewerkte activiteiten voor de voornaamste ontwikkelingsmaterialen. Denk aan constructiemateriaal, kralenplanken, mozaïek of vouwblaadjes. Het plezier van de kleuters staat hierbij centraal. Ze leren spelenderwijs.
De invulling van onderwijstijd in groep 3 t/m 8 geeft aan dat het zwaartepunt in het onderwijs ligt bij de kernvakken taal, rekenen en lezen maar dat we daarnaast ruimschoots tijd besteden aan wereldoriëntatie, sociale vaardigheden (Vreedzame school), creatieve vakken en bewegingsonderwijs.
Hiernaast bieden we ook wekelijks onderwijs voor specifieke leerlingen. Doelab is voor kinderen die moeite hebben met het abstracte niveau binnen de klas. Zij krijgen praktijklessen aangeboden. De Breintrein is voor kinderen die behoefte hebben aan meer uitdaging. Zowel bij Doelab als Breintrein willen we bereiken dat kinderen plezier hebben in leren.
Wij stimuleren eigenaarschap bij de kinderen voor hun leren. Kinderen weten aan welk doel wordt gewerkt en kunnen reflecteren of ze dit leerdoel al hebben bereikt. Het leren van nieuwe dingen of het onder de knie krijgen van nieuwe leerstof is soms lastig. Hoe ga je met deze uitdaging om? Door inzet en doorzettingsvermogen te stimuleren ervaren kinderen succes en geeft ze dat vertrouwen voor een volgende uitdaging. Kinderen zijn trots als ze ervaren dat ze hier zelf grip op hebben.
Elk schooljaar zijn er ook een aantal uitstapjes gepland. De vaste jaarlijkse activiteiten zijn een bezoek aan een Amsterdams museum en een theatervoorstelling bij de Krakeling. Ook doen we jaarlijks mee aan een natuur/milieu activiteit van de gemeente Amsterdam. Zo tuinieren de kinderen van groep 6/7 in de Amsterdamse schooltuin bij ons in de buurt.
Het is onze ambitie om alle leerlingen uit de wijk goed onderwijs te kunnen bieden op onze school. In beginsel is iedere leerling uit de buurt dan ook welkom. In de loop van de tijd krijgen we steeds meer zicht in de onderwijsbehoefte van ieder kind. Daarop bieden wij passend onderwijs aan. Mocht blijken dat we als team over onvoldoende expertise, inzicht of aanbod beschikken om aan de onderwijsbehoefte van een leerling te voldoen, dan zoeken we een oplossing. De oplossing kan liggen in het binnenhalen van deskundigheid, speciale leermiddelen, extra handen in de klas. Per leerling bekijken we wat nodig is.
Onze school heeft peuteropvang van Dynamo voor het jonge kind (0-4 jaar). We werken nauw met elkaar samen. Voor kinderen is de overgang van de peuters naar de kleuters dan ook een kleine stap. De kinderen zijn immers al bekend met de omgeving, andere kinderen en de leerkrachten.