Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Het is erg belangrijk dat ouders zelf doorgeven dat hun kind ziek is of wanneer er een medische afspraak staat gepland (dokter, tandarts, fysiotherapie, logopedie...) . Er zijn drie mogelijkheden wanneer u een kind ziek dient te melden:
Via de app Parro kunt u een absentie melding doen.
Telefonisch vanaf 8:00 op telefoonnummer 020-6190966.
Persoonlijk bij de leerkracht in de groep.
Indien uw zoon of dochter wat langer ziek is, dan blijven we graag in contact. Vooral de eerste dagen is het belangrijk om dagelijks de afwezigheid te melden. U kunt hiervoor het initiatief nemen, anders nemen wij contact met u op.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Alleen als er sprake is van gewichtige omstandigheden, dat zijn onverwachte omstandigheden waar u als ouder geen invloed op kunt uitoefenen, is extra verlof mogelijk. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een sterfgeval of ernstige ziekte van een direct familielid of het huwelijk van een directe verwant. U kunt bij de administratie van de school een verlof formulier ophalen dat u dient in te vullen.
Daarnaast is vaak schriftelijk bewijs vereist. Bij onverwachte omstandigheden kan door de directeur van de school (voor een periode van maximaal tien schooldagen) dan wel de leerplichtambtenaar (voor meer dan tien schooldagen) extra verlof worden verleend. Hierbij worden de volgende criteria gehanteerd:
- Voor verhuizing: maximaal 1 schooldag extra verlof
- Voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen bijvoorbeeld een bezoek aan de Vreemdelingenpolitie, voor zover dit niet buiten de lesuren kan geschieden: geen maximale termijn vastgesteld, maar de tijd die er daadwerkelijk voor nodig is.
- Voor het bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad: In Nederland ten hoogste 1 of 2 schooldagen extra verlof, In het buitenland maximaal 5 schooldagen extra verlof.
- Bij ernstige ziekte van bloed- of aanverwant tot en met de 3e graad: geen maximale termijn vastgesteld.
- Bij overlijden van bloed- of aanverwant: In de 1e graad maximaal 5 schooldagen extra verlof, In de 2e graad maximaal 2 schooldagen extra verlof, In de 3e en 4e graad maximaal 1 schooldag extra verlof, In het buitenland: 1e tot en met 4e graad maximaal 5 schooldagen extra verlof.
- Bij 25-, 40-, en 50-jarig ambtsjubileum en het 25-, 40-, 50-, en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders/verzorgers of grootouders: maximaal 1 schooldag extra verlof.
- Voor religieuze verplichtingen: maximaal 1 schooldag extra verlof. Een mededeling volstaat.
Verder geldt het volgende: Verlofaanvragen dienen, indien mogelijk, ten minste zes weken van tevoren bij de directeur van de school te worden ingediend. Indien deze termijn niet is aangehouden, moet door de aanvrager worden beargumenteerd waarom dit niet is gebeurd. Extra verlof moet altijd zo kort mogelijk worden gehouden. Schriftelijk bewijs dient te worden overgelegd (vooraf dan wel achteraf). Er kunnen voorwaarden gesteld worden en/of afspraken worden gemaakt.
In de navolgende gevallen mogen wij geen toestemming geven:
- Familiebezoek in het buitenland,
- Goedkope tickets in het laagseizoen,
- Omdat de tickets al gekocht zijn of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode,
- Vakantiespreiding in Nederland,
- Verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn,
- Eerder vertrek of latere terugkomst in verband met verkeersdrukte,
- Samen reizen/in konvooi rijden door bijvoorbeeld de Balkan,
- Kroonjaren/ verjaardagen.
De directie vraagt altijd een bewijs van de reden van het verlof. Aanvraagformulieren en een informatiefolder over dit onderwerp zijn verkrijgbaar bij de administratie van de school.
Leerplicht
Alle kinderen van 5 t/m 16 jaar moeten naar school, dat staat in de Leerplichtwet. De Gemeente Amsterdam controleert of alle kinderen naar school gaan. Hiervoor hebben zij leerplichtambtenaren aangesteld. De leerplichtambtenaren zijn dus niet verbonden aan een school. Als ouder ben je verplicht ervoor te zorgen dat je kind is ingeschreven op een school én dat je kind ook daadwerkelijk naar school gaat en alle lessen volgt. In geval van ziekte, of bij een andere reden waarom je kind niet naar school toe kan, bent je verplicht dit telefonisch of persoonlijk te melden bij de school. Op het moment dat uw kind vier jaar is geworden mag het naar school. Vanaf de eerste dag van de maand volgend op zijn of haar vijfde verjaardag is je kind leerplichtig en moet het naar school. De volledige leerplicht duurt tot het einde van het schooljaar waarin je kind zestien jaar is geworden.
Verzuim
De leerplichtambtenaren hebben regelmatig contact met de scholen in het stadsdeel. Zij controleren ook of de scholen zich aan de regels houden. Wanneer een kind drie achtereenvolgende dagen niet op school is, zonder dat de reden van het verzuim bij de school bekend is, dan is de school wettelijk verplicht dit te melden aan de leerplichtambtenaar. Ook indien een leerling in een korte periode op verschillende dagen een aantal uren afwezig is geweest zonder dat de school de reden weet, moet dit gemeld worden. De leerplichtambtenaar onderzoekt vervolgens waarom het kind niet (meer) naar school gaat en wat er nodig is om eventuele problemen die de reden zijn van het schoolverzuim op te lossen. Hiervoor wordt contact opgenomen met de ouder(s). Te laat komen wordt eveneens gezien als ongeoorloofd verzuim. Indien leerlingen regelmatig te laat komen en deze situatie na contact met de ouders niet veranderd wordt dit doorgegeven aan de leerplichtambtenaar.