Jenaplanschool Atlantis

Schuitenhuisstraat 5 1069 WK Amsterdam

  • Jenaplanschool Atlantis staat in een groene omgeving en heeft een ruim en groen speelplein.
  • Samen leren - samen spelen
  • Ouders en kinderen verzorgen samen de tuinbakken om de school.
  • Om de school is veel ruimte met veel groen en fijne speelmogelijkheden.
  • Het kringgesprek is een belangrijke werkvorm.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Alle leerlingen van groep 8 maken begin februari de doorstroomtoets. Op onze school gebruiken we de AMN toets af. Deze toets geeft informatie over het niveau van de leerlingen op een aantal vakgebieden, daarnaast over de capaciteiten van de leerling, zijn/haar interesses en motivatie. Nadat de leerlingen de uitslag van de doorstroomtoets hebben ontvangen, volgt uiterlijk eind maart het definitieve schooladvies. Meer informatie over de doorstroomtoets vindt u op Rijksoverheid.nl. 

De gemiddelde eindscores op de AMN-toets was in 2017-2018: 396,4. Dit is ruim boven de inspectienorm (383.4) van de vergelijkingsgroep.

De gemiddelde eindscores op de AMN-toets was in 2018-2019: 398,1. Dit is ruim boven de inspectienorm (382) van de vergelijkingsgroep.

In schooljaar 2019-2020 is er geen eindtoets afgenomen vanwege de schoolsluiting t.g.v. de corona pandemie.

De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen in Nederland. Zij heeft hierbij regels opgesteld zodat zij op een eerlijke manier scholen kan vergelijken. Een van de onderdelen waar de inspectie normaal naar kijkt, is de gemiddelde score van de verplichte eindtoets. Vorig schooljaar paste de Inspectie van het Onderwijs de werkwijze rond de beoordeling van de onderwijsresultaten aan. Scholen in het funderend onderwijs worden in het schooljaar 2021/2022 niet beoordeeld op de resultaten. De inspectie wil zo in haar oordelen rekening houden met de omstandigheden die zijn ontstaan door de maatregelen vanwege het coronavirus. Voor meer informatie zie de website van de inspectie. 

De resultaten van het schooljaar 2022/2023 zullen vanaf medio juli 2023 beschikbaar zijn in Scholen op de kaart.

 

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op basisschool Atlantis worden de tussenresultaten gevolgd door:

- het plannen van doelen en observeren van de ontwikkeling van de leerlingen aan de hand van Parnassys Leerlijnen in de groepen 1/2

- het afnemen van methodegebonden toetsen in de groepen 3 t/m 8

- het afnemen van Cito toetsen, 2 keer per jaar, in de groepen 3 t/m 8

Op basis van de Cito-toetsen en de evaluaties van Parnassys Leerlijnen maken de leerkrachten een plan van aanpak voor de groep voor de komende periode. Hierin staat beschreven hoe het aanbod per vakgebied wordt vormgegeven, zodanig dat het zo goed mogelijk aansluit bij wat de leerlingen nodig hebben. We werken hierbij in drie niveaus: basis, intensief en uitdagend. De methodetoetsen worden gebruikt als tussenevaluatie bij de plannen van aanpak.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Amsterdamse afspraken: de kernprocedure PO-VO

De Amsterdamse schoolbesturen en de gemeente Amsterdam hebben het proces van aanmelding en inschrijving op een school voor voortgezet onderwijs vastgelegd in de kernprocedure. Meer informatie over de kernprocedure vindt u hier en op de website www.schoolkeuze020.nl.  

De verplichte eindtoets

Alle basisschoolleerlingenmaken in groep 8 een eindtoets. Op Atlantis maken we gebruik van de AMN toets. Dit is een toets die de cognitieve resultaten van leerlingen meet en ook motivatie, werkhouding en interesses. Dit geeft ons brede informatie over onze leerlingen, in aanvulling op wat de leerkrachten weten door het dagelijkse werken met de leerlingen. Al deze informatie gebruiken we om een afgewogen advies mee te kunnen geven aan onze leerlingen. Meer informatie over de verplichte eindtoets vindt u op www.rijksoverheid.nl.      

Het schooladvies

Het schooladvies is bindend bij de toelating van leerlingen in het VO.   

Alle leerlingen in groep acht ontvangen tussen 10 en 31 januari hun voorlopig schooladvies. Het definitieve schooladvies volgt uiterlijk 24 maart. In het schooladvies staat welk niveau voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past. Bij het vaststellen van het schooladvies kijken directie, intern begeleider en leerkrachten van de bovenbouw welk advies het beste past bij de leerling. Hierbij kijken we naar de schoolresultaten tijdens de hele basisschoolloopbaan, werkhouding en motivatie van de leerling.  Tussen 25 maart en 31 maart melden leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school (vo).*  

* Voor leerlingen die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet. Deze leerlingen kunnen zich al met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.  

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Wij laten ons inspireren door de pedagogische visie uit het Jenaplanonderwijs. We richten ons op het totale kind en we spelen steeds in op de natuurlijke behoefte aan zelfstandigheid, beweging, samenwerking, relatie met anderen en de behoefte aan veiligheid en leiding. Zo helpen we onze leerlingen zich in nauwe relatie met elkaar en met de hen omringende wereld te ontwikkelen tot zelfbewuste, betrokken en mondige jonge mensen. We zijn een leefwerkgemeenschap waar teamleden, ouders en kinderen samenwerken. Iedere plek en iedere rol is waardevol en doet ertoe. Samen zorgen we ervoor dat onze leerlingen de school verlaten met een rugzak vol kennis, vaardigheden en ervaringen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Autonomie en verbinding
  • School als leefgemeenschap
  • Partners in opvoeding

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie beoordeelt de kwaliteit van de scholen in Nederland. Zij heeft hierbij regels opgesteld zodat zij op een eerlijke manier scholen kan vergelijken. Voor meer informatie zie de website van de inspectie.

 De resultaten van Basisschool Atlantis zijn stabiel en de school kan goed laten zien hoe zij werkt aan haar verdere ontwikkeling.

Meer informatie hierover vindt u op de site van de Inspectie van het Onderwijs, www.onderwijsinspectie.nl.

Terug naar boven