HKC De Wereldboom (SBO)

Peelstraat 171 1079 RN Amsterdam

  • Voorkant en entree van de school aan de Peelstraat.
  • Achterkant en binnenplein van het gebouw.

In het kort

Toelichting van de school

HKC De Wereldboom

De Wereldboom biedt onderwijs aan kinderen van 4 t/m 12 jaar die een toelaatbaarheidsverklaring voor het SBO hebben. SBO staat voor Speciaal Basis Onderwijs. Leerlingen bij ons op school redden het (nog) niet in het reguliere basisonderwijs. Dit kan diverse oorzaken hebben en de populatie leerlingen bij ons op school is dan ook heel divers. Te denken valt aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op cognitief gebied en of sociaal-emotioneel gebied. 

Kolom realiseert eigentijds specialistisch onderwijs en begeleiding voor kinderen en jongeren met een grote ondersteuningsbehoefte. Wij bieden ruimte voor leren aan iedereen die aan de organisatie verbonden is; zowel voor de leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers als medewerkers en externe betrokkenen. Wij doen dit altijd:vanuit respect en vertrouwen (veiligheid en waardering)in verbinding met de ander (samenwerking vanuit kansen en mogelijkheden (groei en ontwikkeling)met specifieke expertise (deskundigheid en ondersteuning)met eigenaarschap (verantwoordelijkheid en succes)vanuit positiviteit (plezier en warmte)Bij Stichting Kolom behandelen we iedereen gelijkwaardig door geen onderscheid te maken in geloofsovertuiging, etnische herkomst, seksuele geaardheid, politieke overtuiging, uiterlijk of andere kenmerken. 

Het bestuur van Stichting Kolom vormt het bevoegd gezag van vijf scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO), vier scholen voor(voortgezet) speciaal onderwijs (SO en VSO) en vijf scholen voor praktijkonderwijs (PrO). Binnen de stichting vindt er tussen de scholen verschillende vormen van afstemming, kennisdeling en overleg plaats. 

Het College van bestuur bestaat uit:

Sylvia Spierenburg en Leendert-Jan Veldhuyzen.

Bezoek en postadres:

Stichting Kolom Centraal Bureau: Jan Tooropstraat 136, 1061 AD Amsterdam

020 – 5148 080

bestuurssecretariaat@kolom.net

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • SBO
  • Groen en Gezond
  • Vreedzame school
  • Humanisme
  • Iedereen een 10!

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Onze leerlingen komen voornamelijk uit Amsterdam en hebben allemaal een toelaatbaarheidsverklaring voor het SBO. SBO staat voor Speciaal Basis Onderwijs. De leerlingen bij ons op school redden het om uiteenlopende redenen niet in het reguliere basisonderwijs. Zonder een toelaatbaarheidsverklaring, die door het samenwerkingsverband moet worden afgegeven, kunnen wij een leerling niet plaatsen.

Momenteel hebben wij 8 groepen, van groep 1/2 tot en met groep 8 en op dit moment telt De Wereldboom 105 leerlingen. In de kleutergroep kunnen wij aan maximaal 12 leerlingen een plek bieden. In de onderbouw is het streven maximaal 14 leerlingen per groep en in de midden-bovenbouw is het streven maximaal 16 leerlingen per groep. 

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
100
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Time-out, schorsing en verwijdering 

Helaas is het soms nodig een leerling een ordemaatregel op te leggen. We onderscheiden drie ordemaatregelen: de time-out, schorsing en verwijdering. Van time-out is sprake wanneer de leerling één dag of korter het recht op deelname aan het onderwijs wordt ontzegd. Een time-out zal normaliter gedurende een schooldag worden opgelegd en gelden voor die desbetreffende schooldag. De leerling wordt de toegang tot de school ontzegd. Grond voor een time-out is ontoelaatbaar gedrag of een ernstig incident dat het in het belang van de leerling en/of de school noodzakelijk maakt dat de leerling voor de duur van maximaal één dag niet deelneemt aan de les en niet op school komt. Van schorsing van een leerling is sprake wanneer de leerling tijdelijk - maximaal 1 week -  het recht op deelname aan het onderwijs wordt ontzegd. Wanneer de ontzegging van de deelname aan het onderwijs maximaal één dag omvat, betreft het geen schorsing maar een time-out. Gronden voor schorsing zijn ernstig wangedrag van de leerling, waardoor de leerling een ernstige bedreiging vormt van de orde, rust en/of veiligheid op school. Denk hierbij aan herhaalde driftbuien of mishandeling van een medeleerling ernstig wangedrag van de ouder(s) van de leerling, waardoor de ouders een ernstige bedreiging vormen voor de orde, rust en/of veiligheid op school. Te denken valt aan de bedreiging van medeleerling of een medewerker van de school. Een andere grond die het in het belang van de school en/of de school dringend noodzakelijk maakt dat de leerling tijdelijk niet deelneemt aan de les of niet op school komt. Te denken valt aan herhaalde les-/ordeverstoring, wangedrag tegenover leerkrachten en/of medeleerlingen, diefstal, bedreiging, geweldpleging.Uiteraard is dit een laatste middel om een leerling bij te sturen. Schorsing kan ook worden toegepast als voorbereiding op definitieve verwijdering van de school. Tot definitieve verwijdering wordt overgegaan als sprake is van het zich meermalen voordoen van een ernstig incident, dat ingrijpende gevolgen heeft voor de veiligheid en/of de onderwijskundige voortgang op school. Verwijdering kan ook worden toegepast als onmiddellijke maatregel naar aanleiding van een ernstige aangelegenheid. Van verwijdering van een leerling is sprake wanneer het bestuur besluit een leerling de verdere toegang tot de school te ontzeggen.Verwijdering van een leerling is een maatregel die de directeur of het bestuur slechts in het uiterste geval en pas na zeer zorgvuldige afweging mag nemen. Bij de beslissing tot verwijdering moet volgens een aantal wettelijk vastgestelde procedures worden gewerkt. In elk geval worden altijd de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspecteur in kennis gesteld. Op verzoek is het protocol met betrekking tot schorsing of verwijdering bij ons op school op te vragen. 

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

HKC De Wereldboom valt onder het schoolbestuur van KOLOM. Vanaf 1 augustus 2014 maken alle scholen van Kolom, en dus ook De Wereldboom, in Amsterdam deel uit van het Samenwerkingsverband primair onderwijs (PO) Amsterdam-Diemen of Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs (VO)  Amsterdam-Diemen. 

Oudersteunpunt: voor al uw vragen over passend onderwijs in Amsterdam-Diemen

Heeft u vragen over het onderwijs van uw kind? Stel deze vooral binnen onze school. Wilt u liever onafhankelijke informatie of advies? Neem dan contact op met het Oudersteunpunt passend onderwijs Amsterdam-Diemen. Medewerkers van het Oudersteunpunt denken graag met u mee, bijvoorbeeld over:

- de ondersteuning die er voor uw kind op school mogelijk is

- hoe u en uw kind een goede school kunnen kiezen, ook als uw kind extra hulp nodig heeft

- welke scholen voor speciaal (basis)onderwijs er zijn

- lastige situaties op school 

U kunt het Oudersteunpunt bellen, mailen een appje sturen, of u kunt terecht bij de spreekuren van het oudersteunpunt/OCO in de stad.

Website:               www.oudersteunpunt020.nl

Telefoon:              020-3306320

WhatsApp:           06-16004600

E-mail:                   info@oudersteunpunt020.nl 

In het gebouw van De Wereldboom wordt ook lesgegeven aan leerlingen van SO Alphons Laudy, leerlingen van Orion en leerlingen van de Professor Waterink school. Hierbij gaan wij uit van het principe "Samen waar het kan en apart wanneer het beter is". Aanvullende informatie over deze scholen kunt u op de websites vinden:

Alphons Laudy: www.alphonslaudy.nl

Orion college: www.orion.nl

Professor Waterinkschool: www.piwaterinkzuid.nl 

Terug naar boven