Het is belangrijk dat ieder kind zich gezien voelt en dat geldt ook voor de ouders/verzorgers. Deze laatsten zijn immers “expert” als het om hun eigen kind gaat. Wij nemen ze dan ook serieus als educatief partner. Samen kunnen we het beste uit het kind halen. Een goede samenwerking met ouders (educatief partnerschap) vinden wij als school heel belangrijk voor een optimale ontwikkeling van het kind. Zo kunnen wij u als school ondersteunen in hoe u uw kind thuis kunt begeleiden bij bijvoorbeeld het huiswerk. Het is namelijk gebleken dat school-ondersteunend gedrag van thuis uit een positieve bijdrage levert aan de schoolprestaties van het kind. Ouderbetrokkenheid wordt op prijs gesteld. Vaak zijn ouders nodig voor de begeleiding van kinderen tijdens excursies en het schoolreisje. Ouders die graag een bijdrage willen leveren aan activiteiten binnen de school kunnen daartoe het beste contact opnemen met de leraar van het eigen kind.
Social Schools
Wij werken met Social Schools, een online communicatieplatform voor het basisonderwijs. Het doel is om ouders meer inzicht te geven in wat er gebeurt in de klas, op een simpele, visueel aantrekkelijke en informerende wijze. We vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent en blijft van waaraan gewerkt wordt. Niet alle kinderen vertellen immers altijd waar ze mee bezig zijn op school. Zo kunt u uw kind(eren) beter ondersteunen in het leerproces, omdat u beter op de hoogte bent. Het intekenen voor oudergesprekken verloopt ook via Social Schools. Hiervoor krijgt u altijd eerst een uitnodiging.
Social Schools is een veilig, afgesloten platform. Alleen ouders die toestemming hebben gekregen via een persoonlijke code van de school, kunnen in de omgeving. Ouders hebben alleen toegang tot de groepen van hun kind(eren). Mocht u deze code toch nog niet ontvangen hebben of tegen problemen aanlopen, neem dan contact op met onze ICT-coördinator.
Contact:
ICT-coördinator Manon Spieker is bereikbaar via: m.spieker@polsstok.nl
Klassenouders
In de groepen 1 t/m 8 streven wij ernaar om samen te werken met een klassenouder(s). Zij zijn het aanspreekpunt voor zowel de ouders/verzorgers als de leerkracht. De klassenouder(s) ondersteunt de leerkracht bij het organiseren van feesten en uitstapjes en helpt de ouders/verzorgers met vragen en problemen.
Ouder- en kindadviseur (OKA)
Heeft u als ouder een vraag over opgroeien en opvoeden of maakt u zich zorgen over uw kind? U kunt voor tips, overleg en advies terecht bij onze ouder- en kindadviseur. Zij werkt vanuit het Ouder- en Kindteam en is op dinsdag en woensdag aanwezig op onze school. In het Ouder- en Kindteam werken ouder- en kindadviseurs, jeugdpsychologen en jeugdartsen. Ook wordt de jeugdgezondheidszorg voortaan vanuit de Ouder- en Kindteams geboden.
Iedere Amsterdamse basisschool heeft een vaste ouder- en kindadviseur, jeugdarts en jeugdpsycholoog. Aanspreekpunt is de ouder- en kindadviseur. U kunt bij de ouder- en kindadviseur terecht met uw vragen of zorgen over bijvoorbeeld pesten, opkomen voor jezelf of ruzie thuis. Maar zij kan u ook tips geven om uw kind beter te laten eten of slapen of om een leuke activiteit na school te vinden. De ouder- en kindadviseur is er ook om uw kind te helpen met tips, gesprekken of een training. Indien nodig kan zij de jeugdarts of jeugdpsycholoog uit het Ouder- en Kindteam betrekken. Zij is onafhankelijk van school en gaat vertrouwelijk om met uw informatie. Als ouders het goed vinden, werkt zij wel samen met school.
Vanuit de jeugdgezondheidszorg wordt de gezondheid van vijf- en tienjarigen onderzocht op school. Ouders/verzorgers krijgen hierover bericht. Negenjarigen krijgen een oproep voor een inenting (BMR, DTP) en meisjes worden opgeroepen voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat zij 13 worden.
Contact:
Ouder- en kindadviseur Chandra Ramsoedh is bereikbaar via: 06-30686505, of c.ramsoedh@oktamsterdam.nl.
Meer informatie:
www.oktamsterdam.nl
Ouderconsulent Swazoom
De ouderconsulent ondersteunt en stimuleert ouders en geeft advies en informatie zodat ouders hun kinderen kunnen ondersteunen in hun leerproces. Zij/hij begeleidt en ondersteunt ouders bij de opvoeding, geeft tips en handvatten zodat ouders zich weer zeker voelen over de opvoeding van hun kind(eren). De ouderconsulent is de verbindende factor tussen alle betrokkenen en verbindt met de ouder samen de thuissituatie met school én met de buitenwereld. Zij/hij ondersteunt ouders nieuwe netwerken opbouwen. En leidt ouders toe naar voorzieningen en aanbod in de wijk en zo nodig naar organisaties die hulp en ondersteuning bieden.
Contact:
Ouderconsulent Cindy Oostburg is bereikbaar via: c.oostburg@polsstok.nl.
Oudercontactpersonen/SLIM
Wij werken ook met oudercontactpersonen, zij zijn het aanspreekpunt voor alle ouder(s)/verzorger(s). Zij kunnen een schakel vormen tussen de school en de ouder(s)/verzorger(s). Als ouder(s)/verzorger(s) bijvoorbeeld iets willen weten over de school of iets willen organiseren voor de school of de ouders, dan brengen de oudercontactpersoon mensen met elkaar in contact. Zij organiseren tevens een ondersteuningsaanbod voor ouders/verzorgers en kind(eren).
Contact:
Oudercontactpersonen Sida Nabibaks en Cindy Oostburg zij zijn bereikbaar via: info@samenslim.net
Ouderraad/oudercommissie
Aan de school is een Ouderraad (ook wel: Oudercommissie) verbonden. De Ouderraad bestaat uit een aantal ouders. Zij zijn betrokken bij de voorbereidingen en organisatie van activiteiten zoals het Sinterklaas- en het Kerstfeest, sportdagen, excursies en het schoolreisje. Meestal zijn bij de vergaderingen van de Ouderraad teamleden van de school aanwezig. De Ouderraad heeft voor de activiteiten die zij mede organiseert de beschikking over de ouderbijdrage. Deze ouderbijdrage is bedoeld voor uitgaven waar de school geen subsidie voor ontvangt. Jaarlijks wordt door de Ouderraad een financieel verslag gemaakt. Hierdoor worden ouders geïnformeerd over de binnengekomen ouderbijdragen en de uitgaven die daarvan zijn gedaan. Indien u actief wilt worden in de Ouderraad van onze school, dan kunt u daartoe altijd contact opnemen met de directeur van de school.