Scholen kiezen per schooljaar een eindtoets. Ze kunnen kiezen uit vijf goedgekeurde eindtoetsen: de Centrale Eindtoets, ROUTE 8, de IEP Eindtoets, de Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets">Resultaten eindtoets
Wij kozen het afgelopen jaar voor DIA taal als eindtoets.
Let op: de Inspectie van het Onderwijs telt de resultaten van de eindtoets in schooljaar 2020-2021 niet mee in de beoordeling van de scholen en past op een later moment een correctie toe in verband met de coronacrisis.
Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.
Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.
De tussentijdse resultaten van de school worden n.a.v. de uitkomsten van methode en niet-methode toetsen nauwkeurig bijgehouden en besproken. De resultaten sturen mede het handelen van de leerkracht en het aansluiten bij de ondersteuningsbehoefte. De resultaten op het gebied van lezen, rekenen en spelling worden twee keer per jaar gemeten.
Ouders krijgen inzicht in die resultaten via het ouderportal op ons schooladministratieprogramma en bij de toelichting van het geschreven rapport als aanvulling op de oudergesprekken.
We vinden het belangrijk om onze oud leerlingen te blijven volgen. Vaak zijn het de oud-leerlingen zelf die ons komen vertellen hoe het met ze op de middelbare school gaat. In het kader van advisering is het belangrijk goed te kijken of ons 'advies schoolkeuze vervolgonderwijs' goed heeft uitgepakt. Vanzelfsprekend gebeurt er veel in het leven van de 13 tot 16 jarigen (puberteit) waar we geen invloed op hebben, maar we streven er naar dat iedereen op de goede plek komt en daar ook zijn schoolloopbaan kan afmaken.
Kinderen zitten bij ons in een groep met verschillende leeftijden. Kinderen zijn altijd in een groep een keer jongste, middelste en oudste. Dat stimuleert het rekening houden met elkaar, het zorgen voor elkaar en het leren van elkaar. In de lessen met de Kanjertraining leren kinderen reflecteren op hun eigen rol en leren ze elkaar te vertrouwen.
Recentelijk bevroegen we de kinderen uit de groepen 6-7 en 8 weer naar hun gevoel van sociale veiligheid. In het rapport kunt u de bevindingen lezen. Belangrijk is dat de kinderen een groot gevoel van veiligheid ervaren.