Een klacht of een melding?
Als ouder kunt u ontevreden zijn over bepaalde zaken op school. We gaan ervan uit dat we de meeste klachten in onderling overleg kunnen oplossen. We nodigen u dan ook van harte uit bij ontevredenheid, de leerkracht van u kind dan wel en de schoolleiding aan te spreken.
Bij klachten kunt u beroep doen op de ondersteuning door de interne vertrouwenspersoon/ Anti-Pest coördinator op school. De vertrouwenspersoon luistert naar u, geeft informatie over mogelijke vervolgstappen en brengt u eventueel in contact met de externe vertrouwenspersoon voor verdere begeleiding in de klachtprocedure.
Onze vertrouwenspersonen zijn: Judith Goes, Intern Begeleider, en Maarten Sips, onze gymleerkracht. U kunt de vertrouwenspersonen/anti-pestcoördinatoren bereiken via het algemene telefoonnummer van de school: 020 6120177 en via email: [email protected] of [email protected].
Als school hebben wij ook een externe vertrouwenspersoon. U kunt de externe vertrouwenspersoon zien als een neutrale deskundige van buiten de school. De externe vertrouwenspersoon ondersteunt en begeleidt u bij het wegnemen van uw klacht en als dat niet lukt bij het verder ondersteunen in het doorlopen van de klachtenprocedure. De klachtenregeling waar deze procedure in wordt beschreven is te lezen op de website van het schoolbestuur AWBR http://www.awbr.nl/Ouderinformatie/Klachten
Contactgegeven externe vertrouwenspersoon: Mevrouw Minke Fuijkschot06-31631673 [email protected]
Als u vindt dat uw klacht door ons op school niet naar behoren wordt opgepakt of is opgelost, dan kunt u deze voorleggen aan de bestuurder van de stichting Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR). Dit is de stichting voor openbaar primair onderwijs, waar onze school deel vanuit maakt.
Contact gegevens bestuurder De heer T. Hooghiemstra Baarsjesweg 224 1058 AA Amsterdam E-mail:[email protected]
Geeft dit nog niet voldoende resultaat dan kunt u ook terecht bij de onafhankelijke klachtencommissie die wordt ingericht door de stichting ‘Onderwijsgeschillen’. Ons schoolbestuur is aangesloten bij ’Onderwijsgeschillen’. https://onderwijsgeschillen.nl/ Dit is een onafhankelijke organisatie die klacht aanneemt, mogelijk in behandeling neemt, beoordeelt en vervolgens het bestuur adviseert.
Contactgegevens Klachtencommissie Onderwijsgeschillen Telefoon: 030 - 280 9590 [email protected] Postbus 85191 3508 AD Utrecht
Andere belangrijke instellingen zijn:
Vertrouwensinspecteur Ouders, leerlingen, kunnen ook altijd de vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van:
- seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven)
- psychisch en fysiek geweld
- discriminatie en radicalisering
Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. De melding wordt geregistreerd in een vertrouwelijk dossier van de vertrouwensinspecteur. Zo nodig kan de vertrouwensinspecteur ook adviseren in het traject naar het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. In het geval dat er een vermoeden is van seksueel misbruik (zedenmisdrijf) dan geldt in een aantal gevallen de meld-, overleg- en aangifteplicht.
Contactgegevens vertrouwensinspectie telefoonnummer 0900-111 3111 (lokaal tarief) weekdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.
Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling
Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij signalen van dit soort geweld. Bijvoorbeeld huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdhulpinstellingen. Sinds 1 juli 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Vanaf 1 januari 2019 is het verplicht om een afwegingskader op te nemen in deze meldcode.
5 stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
School heeft een eigen meldcode. Daarin staan de volgende 5 stappen:
Stap 1: In kaart brengen van signalen.
Stap 2: Overleggen met een collega. En eventueel raadplegen van Veilig thuis (het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling). Of een deskundige op het gebied van letselduiding.
Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. En bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen. (Het afwegingskader is vanaf 1 januari 2019 verplicht).
Stap 5: Beslissen aan de hand van het afwegingskader (afwegingskader verplicht vanaf 1 januari 2019): is melden noodzakelijk? Is hulpverlening (ook) mogelijk?
Als u huiselijk geweld of kindermishandeling vermoed, kunt u terecht bij onze Aandachtfunctionaris: Reineke Schoufour, [email protected]
Zie ook; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld