Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare scholen: <b>alle speciaal onderwijs scholen</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/00b49709-bc09-4503-9945-fe4292ce5dd7" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
Verdeling naar verblijfsjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar verblijfsjaar en naar leeftijd. Het verblijfsjaar is het totaal aantal jaren dat de leerling op het speciaal onderwijs zit. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.
Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.
Goed leren kan alleen als een kind zich veilig voelt op school, als het zichzelf kan zijn. Scholen hebben daarom regels, plannen en programma’s om het gevoel van veiligheid te vergroten. Zo wordt de veiligheid van een leerling, een klas of de hele school in de gaten gehouden. Wat de school doet en hoe de omgeving en ouders hierbij worden betrokken, dat kan alleen de school je vertellen.
In het kader van specialistische jeugdhulp in het speciaal onderwijs (SJSO) zijn jeugdhulpverleners op onze school aanwezig voor leerlingen die extra hulp of ondersteuning nodig hebben.
Deze hulpverleners kunnen individuele begeleiding, groepsbegeleiding en behandeling bieden. Zij werken nauw samen met de ouders en het gezin, zodat de leerlingen zich ook thuis optimaal ontwikkelen. De jeugdhulpverleners maken deel uit van het schoolteam en zijn daarmee een vertrouwd gezicht binnen de school. Zo krijgt u als ouder - en ook uw kind en de leerkracht - zo min mogelijk met verschillende hulpverleners te maken en hoeft u uw verhaal niet telkens opnieuw te vertellen. De hulpverleners zijn dichtbij en gemakkelijk te bereiken; er is voor deze hulp op school geen verwijzing nodig.
Naast de reguliere groepen is er de "Beter pASSend" klas waarin kinderen met een vorm van autisme (ASS), die buiten het onderwijs dreigen te vallen of al langere tijd thuis zitten, in een zeer kleine setting intensief begeleid worden. Het doel is deze kinderen weer deel te laten nemen aan het onderwijsproces in omstandigheden die op creatieve wijze en in overleg met ouder(s)/verzorger(s) zijn aangepast aan hun mogelijkheden en interesses, zowel in het contact als in het onderwijsaanbod.
Ook is er de Basisklas, een speciale klas waarin maximaal 7 leerlingen (6-12 jaar) behandeling, training en onderwijs krijgen. Ze leren de dingen die nodig zijn om het weer goed te doen op school, zoals "doen wat de leerkracht zegt", "omgaan met andere kinderen" en "geconcentreerd werken". De leerlingen gaan drie middagen per week naar de Basisklas, de ochtenden zitten ze in hun normale klas.