Aanname en toelating van leerlingen
Binnen KPOA geldt voor alle scholen hetzelfde aanname- en toelatingsbeleid. U kunt dit hier nalezen.
Kort samengevat zijn er 3 stappen in de inschrijfprocedure:
1. Aanmelding
De ouders van een kind zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Zij kiezen voor hun kind de naar hun mening meest passende school. De aanmeldcriteria die gelden zijn:
- Het kind is niet aangemeld op een andere school
- Indien een kind reeds op een school zit, voldoet aanmelding aan de criteria van het “convenant tussentijds overstappen”
- Ouders respecteren of onderschrijven de Katholieke grondslag van de school
- Er is plaatsruimte op de school
- Indien de school ‘vol’ is kan een kind wel op de wachtlijst worden geplaatst
- Ouders verklaren de gegevens over hun kind volledig en naar waarheid te hebben ingevuld
Aanmelden van een leerling kan vanaf de dag dat hij de leeftijd van drie jaar heeft bereikt tot 10 weken voor de datum waarop toelating wordt gevraagd. De Kinderhof beoordeelt of er fysiek plaats is voor toelating van de aangemelde leerling. Indien er fysiek ruimte is voor de leerling, dan hebben wij zorgplicht. Dat betekent dat wij verantwoordelijk voor zijn dat leerlingen zoveel mogelijk thuisnabij onderwijs krijgen, dat recht doet aan hun onderwijsbehoefte. Als wij niet in staat is de leerling de extra benodigde ondersteuning te bieden dan is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het kind elders een passende onderwijsplek krijgt. De zorgplicht geldt niet als er op de school of in een groep geen plaatsruimte is. Het gaat hierbij om ‘fysiek vol’.
Vooraanmelding
Ouders van kinderen jonger dan drie jaar kunnen hun interesse voor de school wel kenbaar maken, in dat geval is er sprake van een ‘vooraanmelding’. De school mag dan echter nog geen toelatingsbeslissing nemen omdat op jongere leeftijd nog niet kan worden ingeschat of extra ondersteuning nodig is in het kader van passend onderwijs. Een vooraanmelding wordt niet automatisch een aanmelding, er moet nog een schriftelijke aanmelding worden gedaan. In principe ligt het initiatief hiervoor bij de ouders, maar een school kan ook vragen om de aanmelding definitief te maken.
2. Intake
Nadat ouders hun kind hebben aangemeld, nodigt de schoolleider of interne begeleider, de ouders uit voor een intakegesprek. Ouders vullen hiervoor, al dan niet samen met de school, het intakeformulier in. Op grond van alle relevante informatie beslist de schoolleiding of de school het kind kan toelaten en indien nodig de juiste onderwijsondersteuning kan bieden of op zoek gaat naar een andere, passende school. In het laatste geval geeft de schoolleider op basis van dit onderzoek een advies aan de ouders.
3. Toelating en inschrijving
Een kind wordt toegelaten als na aanmelding aan de criteria voor toelating is voldaan. De school is bijv. in staat om de extra ondersteuning die een kind nodig heeft te bieden of er is een toelaatbaarheidsverklaring afgegeven voor S(B)O. Indien aan alle aanmeld- en toelatingscriteria is voldaan beslist de schoolleider om een kind definitief in te schrijven. Dit gebeurt op basis van de datum, waarop de aanmelding ontvangen is. De ouders ontvangen een bewijs van inschrijving.
Een kind wordt tijdelijk ingeschreven indien de formele termijnen om de toelaatbaarheid te bepalen zijn overschreden. Kortom: er is nog geen passende school gevonden, binnen de termijn van tien weken. Het kind wordt dan tijdelijk geplaatst op de school, waar het kind aangemeld is en die de zorgplicht heeft.
In dit hoofdstuk staat de aanmeldprocedure beschreven zoals wordt gehanteerd door De Kinderhof. Deze geldt voor alle nieuwe leerlingen, ook wanneer er al broertjes of zusjes op onze school zitten.
Schoolinterne procedure
De volgende stappen worden gezet bij een aanmelding:
- Ouders komen op de informatieochtend.
- Ouder melden hun kind(eren) aan middels een aanmeldformulier.
- Ouders ontvangen een bevestiging van de aanmelding.
- Zes maanden voorafgaand aan de plaatsing vindt er een intakegesprek plaats met de schoolleiding of intern begeleider.
- Bij gebleken geschiktheid worden de kinderen drie maanden voorafgaand aan de plaatsing definitief ingeschreven.
- Het kind/ de kinderen worden feitelijk toegelaten.
Toelichting schoolinterne procedure
- Ouders die erover denken hun kind als leerling aan te melden bij De Kinderhof kunnen naar één van onze informatieochtenden of rondleidingen voor nieuwe ouders komen. Tijdens deze bijeenkomsten wordt algemene informatie gegeven over de school en krijgen ouders een rondleiding. ’s Ochtends kunnen ouders de school in bedrijf zien. Tijdens de jaarlijkse open dag van alle basisscholen in Amersfoort stellen wij ook onze school open.
- De ouders besluiten hun kind aan te melden omdat ze vertrouwen erin hebben dat De Kinderhof hun kind goed kan begeleiden. Kinderen kunnen aangemeld worden op De Kinderhof door een ingevuld aanmeldformulier te retourneren aan de school. Het aanmeldingsformulier is verkrijgbaar via een van de informatieochtenden van De Kinderhof.
- Ouders ontvangen een schriftelijke bevestiging van de aanmelding van hun kind op De Kinderhof. Tot aan de leeftijd van 3,5 jaar wordt een leerling voorlopig aangemeld.
- Zes maanden van tevoren wordt een intakeformulier opgestuurd. Dit formulier bestaat uit vragen, die voor de school relevant zijn om te weten, voordat uw kind start. N.a.v. dit formulier vindt er een gesprek plaats met de bouwteamleider of intern begeleider. Ook wordt er (met toestemming van ouders op het intakeformulier) contact gelegd met externen die betrokken zijn bij uw kind. Hierbij kunt u denken aan de GGD en de opvang van uw kind.
- Op basis van alle relevante informatie wordt uw kind geplaatst op Kinderhof. Wanneer bij de intake een extra ondersteuningsbehoefte wordt gesignaleerd, die het ondersteuningsprofiel van De Kinderhof overstijgt, zal uiterlijk 6 weken voor plaatsing de procedure voor leerlingen met een specifieke leer-/ hulpvraag verder worden gevolgd voordat tot plaatsing op De Kinderhof wordt overgegaan. Hierbij kan gedacht worden aan: een ernstige taalachterstand die niet vanuit tweetaligheid verklaard kan worden, een ernstige TOS of communicatief niet voldoende zelfredzaam, niet zindelijk zijn, externaliserende gedragsproblemen waarbij de veiligheid van zichzelf en een ander in het gedrang is, de grenzen van de capaciteiten binnen het regulier onderwijs en gezien de groepsgrootte geconcludeerd wordt dat deze leerling passender onderwijs kan volgen in het SBO/SO en het verrichten van medische handelingen (zie protocol medisch handelen over bevoegdheden teamleden).
- Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar bereikt, mag uw kind wennen op De Kinderhof. De leerkracht bij wie uw kind in de groep komt, maakt met de ouders een afspraak voor de zogenaamde ‘wendagen’. Op de vierde verjaardag mag uw kind definitief naar school. Gelet op de grootte van de groepen en de afsluiting van het schooljaar is instroom in de weken voor de zomervakantie niet meer wenselijk. Vanaf 4 weken voor de zomervakantie stromen er geen leerlingen meer in. Leerlingen die in deze periode 4 jaar worden starten na de zomervakantie. Zij krijgen voor de zomervakantie de gelegenheid om tijdens de wenochtend een kijkje te nemen in hun nieuwe klas. Leerlingen die in december 4 jaar worden stromen in na de kerstvakantie.
Zij-instromers
Kinderen die worden aangemeld voor een groep waarin nog niet de maximale groepsgrootte (maximaal 32 leerlingen) is bereikt, kunnen alleen worden geplaatst na overleg met de interne begeleider in samenspraak met de schooleiding. Bovengenoemde procedure zal worden doorlopen, echter bij de intake zal een gesprek plaatsvinden met ouder(s)/ verzorger(s). Dit gesprek kan op school plaatsvinden, maar ook telefonisch. Na toestemming van ouders neemt de ib'er contact op met de huidige school van het kind om gegevens op te vragen. Daarna wordt overgegaan tot plaatsing, tenzij er sprake is van een ondersteuningsbehoefte waar De Kinderhof niet aan kan voldoen. De onderzoeksperiode of een leerling op De Kinderhof geplaatst kan worden is 6 weken. Deze kan eenmaal met 4 weken worden verlengd.
De schoolbesturen in Amersfoort hebben een afspraak gemaakt over het wisselen van school gedurende het schooljaar. Uit ervaring blijkt dat tussentijds wisselen meestal niet in het belang is van de leerling. Afgesproken is daarom dat wisselen van school in principe alleen per het nieuwe schooljaar mogelijk is, tenzij er sprake is van een verhuizing. In een enkel geval kan van deze regeling worden afgeweken, maar alleen als beide schooldirecteuren van mening zijn dat het in het directe belang van de leerling is om tussentijds van school te wisselen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de huidige school niet kan voorzien in de speciale onderwijsbehoeften van de leerling, terwijl de nieuwe school dat wel kan.
Toelating leerlingen met specifieke leer- en of hulpvraag
Verreweg de meeste kinderen worden gewoon ingeschreven op De Kinderhof. Als u het idee hebt, dat het bij uw kind weleens ingewikkelder zou kunnen zijn, neemt u dan tijdig contact op met de school. De schoolleiding of de interne begeleider heeft dan een gesprek met u.
Wat als uw kind een extra ondersteuningsvraag heeft?
Als ouder kiest u zelf een school voor uw kind, ook als uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Na aanmelding beoordeelt De Kinderhof of zij aan de ondersteuningsvraag van uw kind tegemoet kan komen. Als De Kinderhof uw kind niet kan geven wat hij/zij nodig heeft, zoeken we na overleg met u een betere plek.
Een school kiezen
Informatie over de ondersteuning die De Kinderhof biedt, kunt u vinden in het ondersteuningsprofiel van de school. Dit profiel vindt u hier op de website van de school.
Uw kind aanmelden bij een school naar keuze
Hebt u een school gevonden die voldoet aan uw wensen? Dan meldt u uw kind minimaal 10 weken voor de aanvang van het nieuwe schooljaar (1 augustus) schriftelijk aan. Meestal doet u dit door een inschrijfformulier in te vullen. Als u denkt dat uw kind extra hulp nodig heeft, dan kunt u dat bij de aanmelding aan de school doorgeven. Als u uw kind later aanmeldt, kan het zijn dat uw kind niet op tijd geplaatst kan worden.
Vanaf wanneer aanmelden bij primair onderwijs?
U kunt uw kind inschrijven op een school voor primair onderwijs vanaf 1 jaar voordat uw kind wettelijk toelaatbaar is. De toelatingsleeftijd voor basisscholen is 4 jaar.
Zodra u uw kind hebt aangemeld, onderzoeken we of uw kind extra ondersteuning nodig heeft. Als u zelf al dit vermoeden hebt, kunt u dit aangeven bij de aanmelding. Na een verhuizing of een schoolwissel waarbij een kind op een andere school heeft gezeten, gebruiken scholen het onderwijskundig rapport van de vorige school.
De Kinderhof schat op basis van de door de ouders aangeleverde informatie en de informatie van externe organisaties (GGD, vorige school of peuterspeelzaal) in of de leerling extra ondersteuning nodig heeft. Dit doen we op basis van eigen ervaring en kennis van bijvoorbeeld welke ondersteuning de leraren op de school zelf kunnen bieden. De school maakt een inschatting op basis van de beschikbare informatie, ook als die beperkt is. Als de school vindt dat de informatie daar aanleiding voor geeft, kan de school onderzoeken of de leerling extra ondersteuning nodig heeft. Als er geen aanleiding is om verder onderzoek te doen, is dat niet nodig.
Om te onderzoeken of een leerling extra ondersteuning nodig heeft, gebruikt de school de informatie van de ouders, eventueel aangevuld met informatie van het onze eigen specialisten, het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, GGD of het onderwijskundig rapport van de voorgaande school voor primair onderwijs. Als het kind al op een school zit, vormt de informatie van die school ook een belangrijke bron voor de school waar het kind is aangemeld. Heeft de school onvoldoende informatie voor een goede beoordeling, dan kan de school extra informatie vragen aan de ouders. Willen wij dat een psycholoog of een orthopedagoog aanvullend onderzoek doet, dan moet u daar toestemming voor geven. Het is van belang dat u de school informeert over alle relevante zaken betreffende de zorg en ondersteuning voor uw kind. Dit heet informatieplicht. Als ouders zich aan de informatieplicht houden, kunnen wij ons aan onze zorgplicht houden. Dit is vastgelegd in het aannamebeleid van KPOA.
We kunnen de extra ondersteuning aan leerlingen op veel manieren vormgeven. Afhankelijk van de ondersteuningsbehoefte van de leerling en de mogelijkheden van de school, zet de school de extra ondersteuning in. De ondersteuning is er altijd op gericht om de leerling verder te helpen in zijn onderwijsontwikkeling. Wat de ondersteuning concreet inhoudt is heel erg afhankelijk van de zorgbehoefte van het kind.
We doen u binnen 6 weken na uw inschrijving een passend aanbod en laten u weten of we uw kind kunnen plaatsen. Dit hangt af van de ondersteuningsbehoefte van uw kind en van de expertise en het ondersteuningsprofiel van de school. Als wij uw kind niet de zorg kunnen geven die het nodig heeft of niet aan de onderwijsbehoeften van uw kind kunnen voldoen, zoeken we binnen 6 weken een betere plek. De school mag deze termijn 1 keer met maximaal 4 weken verlengen. Uw kind blijft ingeschreven bij ons, totdat we een andere school hebben gevonden die uw kind kan en wil inschrijven.
De termijn om een passende plek voor een leerling te vinden, gaat in vanaf het moment dat we de inschrijving hebben ontvangen. Dat is doorgaans op de datum dat de ouders het intakeformulier hebben ingevuld. De school kan dit bijvoorbeeld in een ontvangstbevestiging aangeven.
Als we uw kind niet kunnen plaatsen, gaan we – na overleg met u – op zoek naar een passende plek. We bespreken met u welke scholen in het samenwerkingsverband de juiste expertise hebben. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met uw voorkeuren, bijvoorbeeld voor een bepaalde schoolrichting of de maximale afstand tussen uw huis en de school. Als u uw kind op tijd hebt ingeschreven en uw kind is op 1 augustus nog niet toegelaten, heeft hij of zij recht op een tijdelijke plaatsing op onze school.
Ontwikkelingsperspectief
De school stelt een ontwikkelingsperspectief op voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Hierin staat het verwachte uitstroomniveau van de leerling. Ook staat in het ontwikkelingsperspectief welke ondersteuning en begeleiding de leerling krijgt om dit uitstroomniveau te halen. De school voert overleg met de ouders over het ontwikkelingsperspectief.
Verhuizen met extra ondersteuning
Een leerling functioneert nu goed met extra ondersteuning in het regulier onderwijs. Hij verhuist naar een andere woonplaats en wil daar ook graag extra ondersteuning op een reguliere school ontvangen. De ouders melden de leerling dan aan op deze nieuwe school en de school schat op basis van de ontvangen informatie (bijvoorbeeld het ontwikkelingsperspectief van de oude school) in of de leerling ook op de nieuwe school extra ondersteuning nodig heeft. Maar het verschilt per school hoe die extra ondersteuning is ingericht. Het is mogelijk dat de nieuwe school op een andere manier extra ondersteuning biedt. Elke school maakt zelf opnieuw de inschatting of de leerling inderdaad extra ondersteuning nodig heeft en hoe de school dit het beste kan invullen.