De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: WMK.
Onze school monitort de sociale veiligheidsbeleving van leerlingen. We nemen voor de leerlingen van groep 6 t/m 8 een vragenlijst af via ParnasSys WMK.
Daarnaast gebruiken we voor de leerlingen van groep 1 t/m 8 Kindbegrip, waar het onderdeel welbevinden in zit.
De analyse van de Monitor Sociale Veiligheid gebeurt in ons MT/IB overleg, waarin het MT en de IB-ers van de school zijn vertegenwoordigd. Ook wordt het gedeeld tijdens een teamvergadering en met de betreffende leerkrachten. We leggen verantwoording van de analyse en het plan van aanpak af aan de MR van de school.
Schoolveiligheidsplan
In het schoolveiligheidsplan staat wat we als school doen tegen alle vormen van agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten. We hebben dit plan samen met de (G)MR opgesteld. Het schoolveiligheidsplan bevat o.a.:
• preventieve maatregelen, schoolregels en sancties bij overtreding;
• procedures bij incidenten en registratie van incidenten;
• informatie over de taak van de aandachtsfunctionaris en vertrouwenspersoon.
Het schoolveiligheidsplan wordt in het jaar 2024 geüpdatet en is op te vragen bij het MT van de school.
Contactpersoon (vertrouwenspersoon)
In een veilige school is geen plaats voor (seksuele) intimidatie, pestgedrag en agressiviteit. Is dit onverhoopt het geval en kan of wil het slachtoffer of diens ouders/verzorgers niet bij de groepsleerkracht terecht, dan kan er contact opgenomen worden met de hiervoor aanwezige én opgeleide contactpersonen van de school. Bij klachten die niet onder de meldcode van de school of contactpersoon vallen zoals ernstige ruzies, pestgedrag of intimidatie kan de contactpersoon bemiddelen en/of begeleiden. Onze school heeft twee contactpersonen vanuit de leerkrachten. Contactpersonen hebben zich te houden aan de Wet op de Privacy en hebben een geheimhoudingsplicht. De contactpersonen van onze school zijn Jeroen Bol en Anouk Mulder. Zij communiceren jaarlijks (start van het schooljaar) naar ouders, collega's en leerlingen. Dit in de vorm van de Aloweetjes (nieuwsbrief), teaminfo (memo voor medewerkers) en/of een klassenbezoek. Ook kunnen leerlingen altijd contact zoeken met de interne contactpersonen, bijvoorbeeld via de brievenbussen in de school.
Calamiteitenplan
Een aantal keer per jaar wordt er met de hele school geoefend om zo veilig en vlot mogelijk de school te verlaten en zich te verzamelen op een vaste plek. De BHV-ers op school coördineren de ontruimingsoefeningen en deze worden ook geëvalueerd.
Meldcode
Elke organisatie die werkt met ouders en/of kinderen is verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hanteren. De meldcode is een stappenplan waarin staat hoe een leerkracht moet omgaan met het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. De aandachtsfunctionaris (AF) op onze school is verantwoordelijk voor de uitvoering van de implementatie Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. De AF coördineert het signaleringsproces, verwijzing en zorg rondom het kind en gezin bij een vermoeden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast is de AF vraagbaak voor medewerkers en geeft advies over de aanpak m.b.t. kindermishandeling zowel op beleidsmatig als op uitvoerend niveau. Bij ons op school zijn Lotte de Bakker en Chantal van Meggelen, intern begeleiders, onze aandachtsfunctionarissen.
Vervoer van leerlingen onder schooltijd
Soms worden kinderen onder schooltijd vervoerd in een auto van een ouder of leerkracht, bijvoorbeeld bij een excursie. Indien het korte, incidentele ritten zijn (zoals excursies) mag alleen het eigen kind van de ouder die rijdt voorin op een stoelverhoger of in een kinderzitje zitten. Indien er een airbag op die plaats aanwezig is moet die uitgeschakeld worden. De andere kinderen moeten in een driepuntsgordel op de achterbank zitten. Als het geen eigen kinderen van de chauffeur betreft, hoeven zij niet in een kinderzitje of op een stoelverhoger. Bij langere ritten moeten alle kinderen tot 1.35 meter in een kinderzitje of op een stoelverhoger. Het spreekt voor zich dat wij ervan uitgaan dat er tijdens het vervoeren van kinderen in de auto niet wordt gebeld.