Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Ziekmelden van uw kind kan tot 8.15 uur via parro bij de leerkracht. Daarna telefonisch op 0334551133
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Voor het begin van ieder schooljaar worden de ouders op de hoogte gebracht van het vakantie-rooster. Alle verzoeken om buitengewoon verlof moeten schriftelijk en met opgaaf van redenen bij de directie worden ingediend. U kunt het hiervoor bestemde formulier bij de directie ophalen.
“Verlof wegens ‘andere gewichtige omstandigheden'
Voor ‘gewichtige omstandigheden’ (art. 11 onder g en art. 14 van de Leerplichtwet) kunt u alleen schriftelijk verlof aanvragen bij de directie (tot 10 dagen per schooljaar). Vraagt u meer dan 10 dagen per schooljaar, dan gaat uw verlofaanvraag naar de leerplichtambtenaar. Bij gewichtige omstandigheden moet u denken aan omstandigheden die buiten uw wil en invloedsfeer liggen. Zoals bijvoorbeeld het bijwonen van een begrafenis of een huwelijk (van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad). Of afscheid nemen van een zeer ernstig ziek familielid (tot en met de 3e graad). Maar ook andere omstandigheden kunnen hieronder vallen. De directie overlegt regelmatig met de leerplichtambtenaar over een verlofaanvraag. Er kan ook om bewijsstukken worden gevraagd. De beslissing op uw verlofaanvraag deelt de directie of de leerplichtambtenaar schriftelijk aan u mee. U kunt in bezwaar gaan als u het niet met die beslissing eens bent. Daarom moet u uw aanvraag ruim van tevoren indienen. Als het kan circa 8 weken van tevoren.
In welke gevallen is geen verlof mogelijk?
De Minister van OCW heeft in 2012 vastgesteld dat in de volgende gevallen in elk geval geen verlof mogelijk is: Beleidsregel
· familiebezoek in het buitenland;
· goedkope tickets in het laagseizoen;
· omdat tickets al gekocht zijn of omdat er geen tickets meer zijn in de vakantieperiode;
· vakantiespreiding;
· verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn;
· eerder vertrek of latere terugkomst in verband met verkeersdrukte;
· samen reizen/in konvooi rijden door bijvoorbeeld de Balkan;
· kroonjaren;
· sabbatical;
· wereldreis/verre reis.
Wat kunnen de gevolgen zijn van schoolverzuim zonder toestemming?
Krijgt u geen toestemming voor verlof, dan wordt uw kind op school verwacht. Is uw kind in de gevraagde periode afwezig, dan meldt school dit als vermoedelijk ongeoorloofd luxeverzuim bij de leerplichtambtenaar. Als er geen verlof is aangevraagd en een kind bijvoorbeeld wordt ziek gemeld vlak voor een schoolvakantie, is er ook contact met de leerplichtambtenaar. In de meeste gevallen zal de leerplichtambtenaar ouders uitnodigen voor een verhoorgesprek voor het opmaken van proces-verbaal.
Een proces-verbaal, wat houdt dat in?
Een proces-verbaal is een officieel verslag voor het Openbaar Ministerie. Als er proces-verbaal tegen u wordt opgemaakt, bent u verdachte. Het Openbaar Ministerie kan een verdachte voor de rechter brengen. Bij een proces-verbaal heeft een verdachte het recht een verklaring te geven. De leerplichtambtenaar stelt dan vragen over het verzuim. De antwoorden komen in het proces-verbaal. Een verklaring geven, is niet verplicht. Het is ook een recht om geen antwoord te geven op de vragen. Verder heeft de verdachte recht op hulp van een advocaat. En hulp van een tolk als hij/zij de Nederlandse taal niet goed spreekt.
Wat gebeurt er na het verhoorgesprek?
Als het proces-verbaal is gemaakt, stuurt de leerplichtambtenaar dit naar het Openbaar Ministerie. Dit gebeurt ook als er geen verklaring is gegeven. Of als de verdachte niet is verschenen voor het verhoor. Het Openbaar Ministerie bepaalt wat er verder gebeurt. Er wordt bijvoorbeeld een boete opgelegd. Hoe hoog de boete kan zijn leest u hier.