Dr. M. van der Hoeveschool

Ringweg-Kruiskamp 106 3814 WT Amersfoort

Schoolfoto van Dr. M. van der Hoeveschool

Het team

Toelichting van de school

De Dr. M. van der Hoeveschool heeft een deskundig en betrokken team. Het team is sterk in het creëren van een goed pedagogisch en onderwijskundig klimaat. Positieve benadering, duidelijke regels en consequent leerkrachtgedrag bieden een structuur waarin kinderen zich veilig voelen en uitgedaagd worden tot leren. Samen wordt gewerkt aan een inspirerende sfeer die enthousiaste en trotse kinderen oplevert. Kinderen die het beste uit zichzelf halen, weten wat inzet, respect voor elkaar en een gezamenlijke verantwoordelijkheid betekent.

Het team van de Dr. M. van der Hoeveschool heeft de intentie om de aanwezige expertise in samenwerking met SWV De Eem te brengen naar het reguliere onderwijs. Zo delen we deskundigheid.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

We werken op school met vaste vervangers bij ziekte en ander verlof van leerkrachten. Voor de kinderen zijn dit bekende leerkrachten en de leerkrachten kennen de kinderen. Dit bevordert de continuïteit en de rust in de groepen. Wanneer er geen vervanger beschikbaar is, worden de kinderen volgens een vast rooster over andere groepen verdeeld. Pas in het uiterste geval worden ouders gevraagd hun kinderen thuis te houden.

Ouders én kinderen worden zo vroeg mogelijk geïnformeerd. 

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Op de Dr. M. van der Hoeveschool worden de leerlingen op basis van de leeftijden gegroepeerd. Wanneer het aantal leerlingen binnen een bepaalde jaargroep niet toereikend is om een enkele groep te formeren, stellen we een combinatiegroep samen.

In de groepen 6 t/m 8 werken we, bij de vakken taal en rekenen, in niveaugroepen.  We geven dan instructie aan kinderen uit de verschillende groepen. Kinderen wisselen voor deze lessen van lokaal.

Wij hechten veel belang bij een goede motorische ontwikkeling. Bewegingsonderwijs wordt daarom gegeven door vakleerkrachten. Zij zorgen voor kwalitatief goed bewegingsonderwijs. Tevens geeft één van de twee vakleerkrachten bewegingsonderwijs sociale vaardigheidstrainingen (bijvoorbeeld Sterk In Je Schoenen, faalangstreductietrainingen etc.) wat ter ondersteuning dient bij leerlingen die wat meer kunnen gebruiken op het gebied van de sociaal emotionele ontwikkeling.

Ontwikkelingsperspectief
Om leerprocessen bij kinderen optimaal te kunnen volgen, is het van belang om van elke leerling, na plaatsing, een uitgebreid en ambitieus ontwikkelingsperspectief (OPP) op te stellen. In het OPP staan de verwachtingen die wij hebben en op welke manier we deze verwachtingen willen behalen. Jaarlijks wordt het OPP, waar nodig, 2x bijgesteld. Ouders worden van deze aanpassingen op de hoogte gesteld.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Dr. M. van der Hoeveschool biedt onderwijs aan leerlingen met speciale onderwijsbehoeften in de leeftijd van 4 tot 13 jaar die op leergebied vastlopen, of dreigen vast te lopen.

De school richt zich op kinderen:

  • bij wie het aanleren van de schoolse vaardigheden en/of de ontwikkeling van de persoonlijkheid niet als vanzelfsprekend verloopt ten gevolge van beperkte mogelijkheden op cognitief gebied (QI 60-85)
  • die ondanks een (laag)gemiddelde intelligentie (IQ 85-95), slechts beperkte leervorderingen maken
  • met een spraak/taal problematiek en andere communicatieve beperkingen i.c.m. een lage intelligentie (IQ 60-85)

Binnen de school beschikken wij over de volgende deskundigen/deskundigheid:

  • Sociale vaardigheidstrainingen
  • Faalangstreductietrainingen
  • Ergotherapie
  • Logopedie
  • Speltherapie
  • Orthopedagoog
  • Gedragsspecialist
  • Motorisch remedial teacher
  • Intern begeleider    

Er is expertise aanwezig voor:

  • leerlingen met leerproblemen op alle gebieden w.o. dyslexie en dyscalculie
  • leerlingen met een (ernstige) spraak-taalproblematiek
  • leerlingen met: ADHD / autisme / angst / faalangst / hechtingsproblemen / NLD / DCD / MCDD
  • jonge kinderen met ontwikkelingsachterstand (mede) ten gevolge van een (veronderstelde) lagere intelligentie    

We stemmen ons onderwijs goed af op wat elke leerling nodig heeft. Daarbij richten we ons nadrukkelijk op de mogelijkheden van de kinderen en hebben we daar hoge verwachtingen van. Het zorgt ervoor dat onze leerlingen goede prestaties leveren en daar trots op zijn.  De gemiddelde groepsgrootte bij ons op school is 15-16 leerlingen. 

Bij de JK afdeling zijn de groepen beduidend kleiner. De maximale grootte is hier 8-13 leerlingen. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

0

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Het Expertisecentrum Jonge Kind biedt plaats aan kinderen (van 4 tot 7 jaar) van wie de onderwijsbehoeften nog niet helemaal duidelijk zijn. Door middel van observaties en onderzoeken gaan we op zoek naar deze behoeften. Veiligheid, zelfvertrouwen en zelfstandigheid zijn kernwaarden in alle groepen. Deze waarden zijn voorwaardelijk om te groeien en te ontwikkelen!
Na de kleuterperiode verwijzen we kinderen naar een voor hen best passende onderwijsplek.

Er zijn verschillende groepen met een verschillend aanbod:

SBO-groep
In deze groep worden leerlingen geplaatst bij wie de verwachting is dat zij doorstromen naar onze school. Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO nodig.

JK-groepen
We hebben 2 JK-groepen. In deze groepen plaatsen we kinderen van wie de onderwijsbehoeften nog onduidelijk zijn. We werken we aan de hand van thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Aan het eind van de kleuterperiode (of eerder) brengen wij, in overleg met het Samenwerkingsverband, een bindend advies uit over welke onderwijsplek het best passend is. Er is een toelaatbaarheidsverklaring JK nodig. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.

OZA-groep gedrag
In deze groep wordt onderwijs en zorg samen met Youké (jeugdzorg) vormgegeven. De combinatie van speciaal basisonderwijs en jeugdzorg heeft als doel de gedragsproblemen van kinderen te verminderen, zodat de kinderen zich kunnen ontwikkelen. Ook ouder(s)/verzorger(s) worden begeleid om de gedragsproblemen, die zowel thuis als op school voorkomen, in een vroeg stadium om te buigen. Na plaatsing in de behandelgroep brengen wij, in overleg met het Samenwerkingsverband, een bindend advies uit over welke onderwijsplek het best passend is. De duur van plaatsing is in principe 1 jaar. Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO-OZA nodig. Daarnaast is een zorgbeschikking van de gemeente nodig, te verkrijgen via het wijkteam. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.

OZA-groep
Ook in deze groep wordt onderwijs en zorg vanuit Youké (jeugdzorg) vormgegeven. De stap om volledig naar school te gaan is nog te groot voor deze kinderen. Zij starten met twee dagdelen school en de rest van de dagen zijn zij nog bij Youké (dagbehandeling). Als het goed gaat, worden de schooldagen in overleg uitgebreid. Kinderen stromen uit wanneer duidelijk is wat de onderwijsbehoeften zijn en/of wanneer kinderen toe zijn aan volledig onderwijs. Ons advies is, na overleg met het Samenwerkingsverband, bindend. Er is een toelaatbaarheidsverklaring SBO-OZA nodig. Deze toelaatbaarheidsverklaring vervalt op het moment dat het kind naar een andere groep of school uitstroomt.

BZZzonder 'Hogeweg'

Kindercentrum Bzzzonder in onze school gehuisvest en verzorgt naschoolse opvang. De aula, de gymzaal en het buitenplein van de school wordt gebruikt om tal van leuke activiteiten te houden.

Zowel kinderen van de omliggende scholen als de Dr. M. van der Hoeveschool zijn van harte welkom bij Kindercentrum Bzzzonder. 

Voor meer informatie of aanmelding kijk op de website van Bzzzonder (www.bzzzonder.nl).

Terug naar boven