P.C. basisschool Gabrie Mehenschool

Dopheide 34 3823 HL Amersfoort

  • Schoolfoto van P.C. basisschool Gabrie Mehenschool
  • Schoolfoto van P.C. basisschool Gabrie Mehenschool
  • Schoolfoto van P.C. basisschool Gabrie Mehenschool
  • Schoolfoto van P.C. basisschool Gabrie Mehenschool

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets / doorstroomtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Nadat in januari alle Cito-toetsen zijn afgenomen analyseert het team de resultaten en stelt indien nodig plannen op voor een bepaald vak, onderdeel of bepaalde groep.

Ouders kunnen inloggen in het ouderportaal om de resultaten van de methodetoetsen en Cito-toetsen te zien.

 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het is ons doel de kinderen zo te begeleiden,  dat ze na de basisschool naar die school voor voortgezet onderwijs kunnen die het beste past bij hun mogelijkheden en hun interesses. Dat is niet altijd eenvoudig, maar van zo'n groot belang dat we dit proces zo zorgvuldig mogelijk doorlopen; de overgang naar het voortgezet onderwijs is namelijk een hele stap. We proberen de kinderen daar goed op voor te bereiden. Studievaardigheden, zelfstandigheid, taakgerichtheid en omgaan met huiswerk zijn daarbij erg belangrijk. Daar besteden we vooral in groep 7 en 8 veel aandacht aan. Naar welke school uw kind gaat, hangt van een aantal factoren af die we hierna aangeven.

Na overleg tussen leerkrachten en de intern begeleider wordt eind groep 6 op basis van observaties, werkhouding en toetsresultaten een voorlopig-advies gegeven. Dit is een eerste indicatie voor vmbo of havo/ vwo. Dat geeft een eerste richting voor de open dagen van de VO-scholen die u en uw kind kunnen bezoeken.

• Als de leerlingen in groep 8 zitten, krijgen zij in januari hun schooladvies.
• Begin februari maken zij de doorstroomtoets (voorheen Eindtoets).
• Uiterlijk 15 maart ontvangt de school de uitslag van de doorstroom toets, dit geven wij z.s.m. met de leerlingen in een dichte envelop mee naar huis.
• Als het toetsadvies hoger uitvalt dan het schooladvies, stelt de school het schooladvies bij. Tenzij de school kan motiveren waarom dat niet in het belang van de leerling is.
• Tussen 25 en 31 maart melden alle leerlingen zich tegelijk, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school.
• Na de aanmelding door de ouders, neemt de school van het voortgezet onderwijs contact met ons op en worden in overleg met de ouders gegevens over het kind verstrekt. In juli volgt een kennismakingsmoment op de nieuwe VO school.

Onze leerlingen van groep 8 stromen uit naar alle vormen van het voortgezet onderwijs.

De voorlichting over het voortgezet onderwijs (VO) in Amersfoort verloopt enkel nog via de website: Vergelijk middelbare school in Amersfoort en omgeving | De VO Gids. Daarnaast is er in oktober/november een voorlichtingsavond voor groep 7 en 8 over het voortgezet onderwijs.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Gabrie Mehenschool is een Vreedzame school. De Vreedzame school beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin de kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren wat het betekent om een ‘democratisch burger’ te zijn: open staan voor en kunnen overbruggen van verschillen tussen mensen, conflicten vreedzaam oplossen, een bijdrage leveren aan het algemeen belang, en actief verantwoordelijk willen zijn voor de gemeenschap. Kinderen ervaren dat het uitmaakt dat ze er zijn, dat ze ‘er toe doen’. Tijdens de groepsvergadering telt ieders mening. We willen dat onze leerlingen zelfstandige mensen worden die eigen keuzes kunnen maken en op zelfstandige wijze problemen kunnen oplossen. Daarnaast zijn er kindermediatoren opgeleid om te bemiddelen bij conflicten tijdens de pauzes.  

Jaarlijks wordt de leerlingtevredenheid gemeten.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • coöperatief
  • uitgesproken
  • verantwoordelijk

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven