Talentum

Koning Karelpad 12 3813 HC Amersfoort

  • Schoolfoto van Talentum
  • Het hoogste punt is bereikt. In februari 2024 verhuizen we naar het nieuwe gebouw op Konig Karelpad 12.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Om tot een goed schooladvies te komen voor verwijzing naar het VO gebruiken we onder meer de volgende gegevens:

  • De inzichten van de leerkrachten en intern begeleider op het gebied van werkhouding, zelfstandigheid, inzet en resultaten;
  • De methode gebonden toetsen;
  • De gegevens uit ons Leerling Volg Systeem (LVS).

Op basis van deze gegevens krijgen de leerlingen in november een eerste indicatie voor het voortgezet onderwijs. In januari volgt het advies.  In februari maken alle leerlingen uit groep 8 de Doorstroomtoets. Eind maart krijgt elke leerling de uitslag door middel van een individuele score en er is ook een totaalscore voor de school als geheel. Als een leerling bij de Doorstroomtoets een hogere score haalt dan het schooladvies, dan past de school het advies naar boven aan. Bij een lagere score wordt het advies niet bijgesteld.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Gedurende het jaar wordt na afsluiting van een lesblok bij elk vak een methode-gebonden toets afgenomen. We meten dan of de leerlingen de behandelde lesstof van dat lesblok voldoende beheersen. Twee keer per jaar nemen we in de groepen 3 t/m 8 Cito-toetsen af. Met een Cito-toets wordt gemeten of de lesstof van de voorgaande periode van vijf maanden voldoende wordt beheerst. In jaargroep 1 nemen wij geen toetsen af, in jaargroep 2 gebeurt dit alleen aan het einde van het jaar. In 2 zijn dit de toetsen Rekenen voor kleuters en Taal voor kleuters. In de andere groepen zijn dit de toetsen voor de vakken:

  • Rekenen en Wiskunde
  • Taalverzorging
  • Spelling
  • Woordenschat
  • Begrijpend lezen

Daarnaast werken we voor technisch lezen met de toetsen AVI en DMT. De methode gebonden toetsen worden geanalyseerd door de betreffende leerkracht(en). Waar nodig leidt het resultaat tot bijstelling van het onderwijsprogramma. Alle Cito-toetsen worden door de leerkrachten, intern begeleider en schoolleiding geanalyseerd en ook deze analyse leidt waar nodig tot bijstelling van het onderwijsprogramma.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Onze leerlingen gaan naar allerlei vormen van voortgezet onderwijs, van Praktijkonderwijs tot VWO. De schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs moet aansluiten op de mogelijkheden van de individuele leerling. De overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs verloopt volgens een vaste procedure. Deze is te vinden op www.basisschool-talentum@kpoa.nl/downloads.     

Het schooladvies is leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. Alle leerlingen op de basisschool maken een verplichte doorstroomtoets voor taal en rekenen. Het resultaat van deze toets is een aanvulling op het schooladvies van de basisschool. Valt de uitslag hoger uit, dan moet de basisschool een hoger definitief schooladvies geven. Alleen als het in het belang van de leerling is, kan de school in overleg met de ouders besluiten om het advies niet te verhogen. Mocht de uitslag lager uitvallen, dan wordt het advies niet aangepast.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven